am@astronomija.co.yu

 

 

 Život
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dogme
Evolucija dogme - komentari
 

Preuzeto sa mailing liste ad_loznica

Citiraću Neda Flendersa iz jedne epizode Simpsonova: "Mi nikada nećemo saznati kako avion leti!". Ovo me podseti na gospođu ministarku prosvete. Nekim ljudima inteligencija nije jača strana. Žao mi je samo što takvi likovi vode ovu zemlju.

Komšije nam se već podsmevaju. Jedna mađarska televizija (HIRTV) prilog o ovoj temi je propratila naslovom "Odakle Srbi potiču?". Ma ja sam oduvek znao da smo mi na Zemlju došli pre ameba, samo nisam smeo to javno da kažem. Sada je to napokon i zvaničan stav države. Srbija - ravna ploča.

"Ukoliko Darvinova teorija o postanku čoveka bude izbačena iz nastavnog plana i programa, nas će svet proglasiti za primitivnu sredinu u kojoj učenici ne stiču savremena znanja, već dobijaju znanje na nivou srednjeg veka " - kaže za "Blic" akademik Dragoslav Marinković.

Pozdrav, Srđan

***

Što se tiče "gospođe ministarke", šta reći osim da ima tu svakakvih gluposti koje ona lupeta. Svedoci smo da je engleski jezik broj jedan u svetu. Ne znati ga možda predstavlja otpor globalizaciji i teranje inata, ali mislim da smo dovoljno ukapirali da to ne pali da je to samo na vlastitu štetu onih koji misle i dalje da žive život hermetičan. Usisani smo u sve to i moramo da prilagođavamo i sebe i ostale, a najpre i decu. Sve ovo pričam, pošto je gospođa ministarka zaključila da su deca još uvek mala da od prvog razreda osnovne imaju obavezan engleski nego im to daje fakultativno, budući da misli da će tako rano učenje jezika da im "šteti" i da ih "zbunjuje". Pazite, ja sam iskreno verujući čovek i pripadnik sam pravoslavne crkve. Ali to ne znači da veronauci dajete prioritet. Lično smatram, da mnogo toga treba učiti decu, jeziku prvenstveno a i računarima. Naravno, ne treba zaboraviti da deca treba da voze i bicikl, rolere i mnogo čega drugog da se igraju. Isto tako, treba ih učiti i civilizovanom ponašanju i građanskoj toleranciji. A kakva ministarka, takvi i njeni pomoćnici. U Nišu je njen pomoćnik napravio skandal na jednom skupu kada mu je jedna žena iz humanitarne organizacije xy dala propagandni materijal gde je između ostalog bio i kalendar sa oslikanim dečakom. On se zagledao u taj lik i pitao ovu zenu zašto mu to daje i zar nije primetila da je na slici oslikan satana glavom i bradom tj. njegovo dete, zato što je uočio "zelenu penu" oko njegovih usana. Naravno, žena se zaprepašćena pokupila i otišla. Sta na ovo reći?

Darvinova teorija još uvek nije izbačena kao neosnovana. Kreacionistička teorija velikih biblijskih uništenja i sl. kao priča o potopu i Nojevoj barci možda je i tačna. A šta ako je taj potop uzrokovan velikim plimskim talasom od pada nekog meteorita i sl? Uostalom, učiti decu o spoznaji prirode je mnogo bolje, nego učiti ih o metafizičkim stvarima za koje su ona još mala. Skandal, šta da kažem. Treba je smeniti, ali sa narodom ćemo mnogo teže. Njega treba menjati postepeno i uporno. A možda je zaista i bio neki monolit koji je majmune naterao i naučio da vezuju prvi čvor i da koriste prvo oruđe?

Zato, šta da vam kažem, osim da učite decu ko ih ima o svemu ovome. Ne bi li ta deca bila naprednija i bolja od svojih roditelja i u pogledu saznanja i u pogledu morala. A ko nema decu neka se potrudi da ih prvo napravi (to ja i sebi na račun). I onda im dajte teleskop pa ih učite o zvezdama nad nama i kosmosu u nama i moralnom zakonu.

Iskreni pozdrav.
Sekula

***

Darwin win!

Zbog velikog pritiska stručne javnosti danas je izdat dekret po kojem se u nastavni plan za 8 razred vraća učenje evolucije.

U ovom "svečanom" trenutku za našu zemlju postavili smo kratku Darvinovu biografiju na adresu: http://www.mfa.edu.yu/biologija/darvin.htm 

I celu knjigu Poreklo vrsta (Carls Darvin), jednu od najznačajnijih naučnih knjiga svih vremena. http://www.mfa.edu.yu/biologija/poreklovrsta.htm (800kb)
http://www.mfa.edu.yu/biologija/poreklovrsta.zip (200 kb)

Svi tekstovi su na engleskom. U inat gospođi/gospođici ministarki.

Pozdrav,
Srdjan

(septembar 2004.)

vrh