am@astronomija.co.yu

 

 

 Život
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dogme
Komentar astronoma:
Dr Miroslav Filipović

"Darvinova teorija je dogmatska!"
Ljiljana Čolić,
ministar prosvete i sporta u Vladi Srbije

AM:    Slučaj izbacivanja teorije o evoluciji života iz škola je izazvao oštru kritiku. Šta vi dr Filipoviću mislite o tome?

M. Filipović:   Srbija je na žalost zemlja raznoraznih bandi ili klanova. Tako i u ovom slučaju jedna banda/klan oličena u toj ženi(?) veoma slepo, ali stručno izvršava svoja verovanja. Opet na žalost, ova verovanja su produkt te pseudointelektualne bande izrasle na kafanskom radikalizmu i umišljenošću panvasionskih razmera.

Lično mislim da Darwin kao ideja ovde i nije u pitanju kao na primer njeno objašnjenje da prvacima treba ukinuti računare jer ZRAČE???? O tome se još samo u Srbiji priča. Ne sumnjam da ti kafanski pseudo-intelektualci neće srediti i Anštajna, Teslu, Keplera ili koga već uzmu na 'zub' ... samo im dajete vremena. Na žalost mi možemo samo da otvorimo kladionicu šta je sledeće...

AM:    Možda bi bilo interesantno čuti kako je ta stvar oko učenja teorije evolucije o živim bićima uređena u Australiji.

M. Filipović:   U ovdašnjim školama je to postavljeno onako kako i treba - Znači Darwin je tu da se izučava i uči! Ništa neobično? Na žalost nekih u Srbiji Marks, Engels i ostale pijandure se ne spominju.

(septembar 2004.)

vrh