am@astronomija.co.yu

 

  Foto
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
astrofotografija
ASTROFOTOGRAFIJA - SA BLICEM!
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Astronomi su inače jako dobri i staloženi ljudi, vole gledati dobre stvari, vole opipati dobre hkhm.. stvari, vole dobro vino i pivu, vole do besvijesti pričati o tome kako su vidjeli neki pramenčić sivila na manje tamnom dijelu (česći su i detaljniji raporti tog tipa nakon vina i pive, iako nitko nezna zasto je tomu tako), za normalnog čovjeka potpuno nevidljive, maglice, vole štošta.. ALI ima nekoliko stvari koje nikako ne vole;

Kliknite na sliku

astrosnijeg1.jpg (17036 bytes)
astrosnijeg2.jpg (13504 bytes)
astrosnijeg3.jpg (34383 bytes)
astrosnijeg4.jpg (12433 bytes)

Spomenete li im pojam «astrologija», istog momenta počinju kolutati očima, pjeniti se na usta, duboko disati.. imate dojam kako ste im stali na «živac».

Prihvaćanjem njihove argumentacije možete se vrlo elegantno izvući iz ove situacije.

Reakciju sličnu ovoj, ali sa mogućim fizičkim argumentima tipa «dobronamjerno uvjeravanje», u astronomskom društvu možete iskusiti nenadanom upotrebom blica Vašeg novog šminkerskog fotoaparata sa desetak milijuna MP i dvadeseterostrukim digitalnim zoomom.

Iz ove se situacije najbolje možete izvući klasičnim okretom na peti za 180° i trčati, što brže, što duže i što dalje. Ne osvrtati se!

Iako astronomi vole reći kako su oni «iznad» nekadašnjih «crkvenih plamenih inkvizitora», morate imati na umu kako astronomske susrete redovno prati manja ili veća lomača (doduše, kažu kako se radi samo o vatri za grijanje ruku i nogu, najviše nekog komadića mesa, ali..) a jedan od vodećih pripadnika hrvatskih astronoma zapravo je crkveni stipendista i okorjeli klerik, koji k' tome obožava biti i sudac!
Stoga – Oprez!

Ipak i pored svega izrečenog, priložene fotografije nedvosmisleno dokazuju kako je astrofotografija uz uporabu blica itekako moguća.

U noći od srijede na četvrtak (23/24. 02. 2005.) prilikom ispitivanja aparature «CMOK4» (WWW.VINASTRONOMIJA.HIK) dobili smo upotrebljive fotografije dosada nepoznatih sazviježđa i nadasve interesantnih objekata u njima. Uostalom – prosudite sami!

Sve su fotografije načinjene sa «Canon A60».

(24.02.2005.)

vrh