am@astronomija.co.yu

 

 

 Fotografije
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
Canon 20D
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Aaauh..ovo je bilo stvarno brutalno..snimati na -10 ili -15 ili koliko je već bilo..ali nisam mogao izdržati a da ne isprobam novu igračku!

Nakon što sam se instalirao u kamenolomu na putu do Japetića (nema šanse da bi stigao do gore - montaža mi je stajala na ledu!), odmah sam krenuo sa fotkanjem M42 da se vidi usporedba sa prijašnjim snimkama (ovde i ovde). Nebo je bilo sasvim prosječno, ali zato brutalno hladno! Imao sam taktiku pronalaženja objekta, namještanja za snimanje, pa okinut jednu fotku i bjež u auto na 10-15 minuta grijanja! Jedva sam i tako uspio izdržati do cca 23:30 kada je izašao Mjesec..

Uglavnom uspio sam dobiti suvislu snimku M42, ovo ostalo je ispalo loše.
Fotić se čini odličan, iako nije baš objektivno davati sud o snimkama na tako niskoj temperaturi jer je to ipak pogodovalo smanjenju vidljivog šuma. Jedna snimka od 8 minuta na ISO 800 ima manje šuma nego stack od 5-6 komada što smo Vid i ja fotkali sa njegovim 300D! I to bez ikakvog noise reductiona ili oduzimanja dark framea..

Dakle, šum je definitivno manji nego na 300D, ali koliko, to treba provjeriti u normalnim uvjetima. Ono što je sigurno bolje je puno manji amp glow na rubovima slike. Vidi se, ali ni približno ne smeta kao na 300D.

Snimku sam stavio na hr.rec.fotografija.binaries. Velika fotka je kombinacija dvije ekspozicije - jedne od 8 minuta i jedne od 1 minutu (za jezgru). Nikakva posebna obrada, osim rihtanja levelsa (užasni light pollution, snimao sam bez filtera) i kombiniranja te dvije fotke. Mrvicu sam frizirao boje, ali ne jako. Manja fotka je crop Running man nebule sa iste fotke, da se može vidit šum. Ako ima zainteresiranih, mogu poslati potpuno neobrađeni crop.

 

M42

Running Man
 

 

(06.01. 2005.)

vrh