am@astronomija.co.yu

 

 
 Fotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
ZAPOSTAVLJENI SUSED
 
U stalnom traganju za egzotičnim objektima neba naš bliski sused Mesec vrlo često je nepravedno zapostavljen. Uželeli smo se lepih prizora izbrazdane površine pa smo mu posvetili malo pažnje i piksela. Snimci su načinjeni 08.01.2006. godine, oko 17 časova, digitalnim aparatom “Canon IXUS 400”, na Njutnu od 250 mm i upotrebom okulara od 20 mm i 12 mm.

Fotografija broj 1. pokazuje Mesec u celosti, upravo onako kako ga oko doživljava i vidi kroz okular od 20 mm koji na našem teleskopu daje povećanje od 62x.

Na fotografiji broj 2. je deo Mare Imbrium-a sa čuvenim kraterima Plato i Arhimed. Plato je reprezentativan sa svojim prečnikom od preko 100 km, dok je Arhimed nešto skromniji sa svojih 83 km. Ne treba zapostaviti ni Kasinija od 57 km sa manjim karterima unutar njega i naravno naš omiljeni površinski detalj – dolinu Alpa (Vallis Alpes) sa dužinom 130 km i širinom od 11 km – pravi ožiljak Mesečevog lika!

Na fotografiji broj 3. je verovatno najčešće fotografisana oblast na Mesecu, krater Clavius i Pravi zid (Rupes Recta). Clavius je gigant među kraterima sa preko 220 km u prečniku, vrlo stari krater sa velikim brojem mlađih kratera u njemu. Pravi zid je dugačak preko 110 km sa visinom od preko 300 m pa se lako vidi i najmanjim teleskopima, što nikako ne umanjuje njegovu vrednost i lepotu.
Iako nas Mesec vrlo često nervira jer nam onemogućava posmatranje deep sky objekata ipak je prava poslastica i olakšanje za oči “izmučene” gore pomenutim objektima dubokog neba.

Vedro nebo,
AD “Aristarh”, Kragujevac
aristarh@ptt.yu

 

   Kliknite na fotografiju

1

 Mesec

 
2
Mare Imbrium sa čuvenim kraterima Plato i Arhimed
 
3
Krater Clavius i Pravi zid (Rupes Recta

(10.01.2006.)

vrh