am@astronomija.co.yu

 

 
 Fotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
Saturn, Avala 7-8.1.2006.
 
Standardno mesto koje Pavle i ja posećujemo... Bilo je Božićno veče i odlučili smo da iskoristimo prvi vedri dan u ovoj godini, a i prvi posle, sigurno, mesec dana.

Da nije bilo Meseca na nebu, bila bi to jako zvezdana noć. Ipak, sa svojom fazom od oko 50%, davao je šmek zajedno sa Marsom u njegovoj blizini. Iznenađujuć broj prolaznika na tako hladno veče je zastajkivao i postavljao razna pitanja. Mnogi su se oduševili Saturnom oko koga je moglo da se vidi popriličan broj satelita (a moguće i tamnijih zvezda).

Atmosfera je bila neodređena. Bilo je trenutaka kada je bila izuzetno mirna ali većinom je bila prosečno promenljiva, bez nekih pravila. Temperatura je bila oko
-5 ili -6C sa dodatkom umerene košave koja je pričinjavala da je temperatura bar -10C. Toliko hladno da su prsti na nogama počeli da bole i pored tri para čarapa...Uostalom prosudite sami kada pogledate fotku zaleđenog teleskopa.

 
  

 

Ovo je fotka Saturna slikana Philips ToUcam II pro 840k webcam-om u RAW modu 5f/s(IRIS + Registax + Corel). Teleskop Celestron 150/1200mm achro + 2x barlow = 1077 frejmova.  

 

 
dedamraz.jpg (34932 bytes)

 

Zamrznut teleskop. Kliknite na sliku da se učita u pravoj veličini.

Foto: Pavle Doroslovački & Milan Gucić

 

(13.01.2006.)

vrh