am@astronomija.co.yu

 

 
 Fotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
Mars i Mesec Komentari
 
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca

Ova crno-bela fotografija Marsa je nastala stakiranjem crno-belih fotografija načinjenih
Meade LPI kamerom. Ne sećam se više koliko snimaka sam stakirao ni tačnog datuma kada sam to snimao, ali mislim da je to bilo negde polovinom oktobra prošle godine. Ono čega se sećam je da su transparencija i vidljivost bili veoma loši i da možda nisam ni trebao da se zamaram sa kamerom te noći, jer ovo je jedino što sam uspeo izvući pa i tu planeta izgleda pomalo elipsasta usled pomeranja i podrhtavanja.

Kako su oblaci počeli nailaziti krenuo sam da pakujem opremu, ali tada sam uočio dva kruga oko Meseca, što sam fotografisao. Za spoljni krug sam svakako znao da je Mesečev halo jer je krug iznosio oko 22 stepena, dok za manji, unutrašnji krug nisam bio siguran, ali po svemu sudeći mislio sam da bi to trebala da bude tzv. Mesečeva korona. Ono što definitivno nisam znao je da li je halo i koronu moguće videti u isto vreme.

Tek nakon duže potrage uspeo sam da pronađem podatak da je koronu i halo moguce videti u isto vreme, ali da je to veoma redak događaj. Izgleda da sam bio velike sreće te večeri.

Par belih "mrlja" koje se vide na prstenu i oko Meseca su zapravo nadolazeći oblaci koji su desetak minuta kasnije prekrili celo nebo..

Fotografija je načinjena Nikon D70s kamerom.

(20.04.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:


 


 
AM SCG

vrh