am@astronomija.co.yu

 

 
 Fotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
Mlečni Put sa Popovice
 
Nedeljko Marković
nemark@nspoint.net
 
Noćas sam od 21 do 3:30h bio na Popovici, malo da vežbam driftanje, malo da sa 20D pravim neke probe za animacije, a malo sam se nadao da ću i snimati, da konačno ispucam F800 koji mi je u aparatu još od jesenas/zimus, ni ne pamtim više. Nešto mi driftanje nije išlo, zapadna mi je zvezda (istočno nebo je zaklonjeno drvećem), čni mi se stalno podjednako klizila prema severu, bez obzira da li sam nagib montaže podizao ili spuštao (?????) - probao sam i jedno i drugo (meridijanska zvezda se odlično držala čitavih 15-20 min koliko sam je kontrolisao!).
Kada sam konačno rešio da useveravanje ponovo doteram polarnim tražiocem i zadovoljim se time za snimanje 200mm objektivom, posle eksponiranja od 15 min sam konstatovao da se aparat, iako sam i njega i glavu stativa više puta pre toga dotezao i dotegao IZ SVE SNAGE, toliko pomerio da meta UOPŠTE nije više bila u tražilu! Očigledno je 200-tica sve izvela iz ravnoteže #@!## ! Pošto nisam mogao da ga bolje učvrstim od pokušaja snimanja te vrste sam odustao, pa sam bezuspešno nastavio sa pokušajima driftanja.

A ni probe za animacije nisu baš išle najbolje, jer TC80N3 nije hteo da okida svih 99 puta na koliko je bio podešen (njegov max za taj deo zadatka), nego sam za nekih 500-600 snimaka koliko sam ukupno napravio (skoro puna kartica od 512MB - baterije nisu izdrzale do kraja) morao da ga uključujem bar 20-25 puta, što znači u proseku najviše 25-30 umesto 99 snimaka neprekinuto, a svaki prekid znači veći razmak/skok između animiranih sličica nego između ostalih snimaka. Sutra ću pogledati u čemu je problem.

Bez obzira na sve te probleme ipak sam zadovoljan onim što sam uradio, jer sam (za animacije) dobio ideje kako i šta dalje isprobavati, a svakako ću za animacije kao tajmer isprobati laptop. On (teoretski) nije ograničen na samo 99 snimaka u nizu, a za mnoge stvari će kad su anime u pitanju oko 3 sata baterija biti dovoljno. Nadam se da će i u tom režimu rada to biti toliko, naročito ako se monitor i mnoge nepotrebne operacije koje ga opterecuju isključe već na početku.

Kliknite na snimak 
PopovicaMlecni_put.jpg (29057 bytes)

Ovo je jedan snimak iscupan iz jedne animirane sesije (bilo ih je tri). U animaciji ne izgleda loše, a još bolje u originalnoj rezoluciji u kojoj je snimljen. Lepo se vide i sjajniji eM-ovi. Mislim da obzirom na ekspoziciju od, čini mi se, 30 sec u ovom slučaju (uz svetlosno zagađenje, blendu 2.8 i ISO 1600? i možda još uvek prisutan Mesec?) ovo i nije tako loše za Frušku. Mada ona, istina retko, zna biti i nešto bolja...

Ovo je napravljeno poređenja radi sa snimcima sa Jablanika.

(08.07.06)


 

Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:


 


 
AM SCG

vrh