Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
foto
Galerija fotografija
 
Marino Fonović
marino.fonovic@ttf.hr

GALERIJA ::>

Astronomska promatračnica Plominsko Zagorje

Boje dubokog svemira

5_mKGw_fonovic.jpg (72616 bytes)

S astronomske promatračnice u Plominskom Zagorju koja se nalazi na istočnoj obali Istre, malo podalje od smoga i gradske svjetlosti, uz intenzivna fotometrijska promatranja promjenljivih zvijezda u sklopu američkog AAVSO, već dvadesetak godina provode se i astrofotografska opažanja neba. U tu svrhu koriste se teleskopi Celestron 8 203/2032 mm i Celestron 11 Ultima 280/2800 mm, opremljeni off axis sustavom za praćenje koji omogućuje istovremeno snimanje i praćenje kroz glavni teleskop.

Povremeno je u uporabi i pomoćni teleskop refraktor promjera objektiva 80 mm, opremljen CCD sustavom (ST – 4) za automatsko praćenje tijekom snimanja. Kako bi se skratilo vrijeme ekspozicije koriste se reduktori fokusa - telekompresori, koji skraćuju žarišnu daljinu teleskopa kroz koji se snima skoro dva puta.

Povremeno se, najčešće u ljetnim mjesecima, na promatračnici koriste i schmidt-cassegrain Celestron 14 promjera objektiva 356 mm f =3910 mm i refraktor s objektivom od 150 mm f/6. Ovi instrumenti su u vlasništvu inozemnih prijatelja i suradnika iz Austrije i Njemačke, koji dolaze na ljetovanje.

Ovom prigodom predstavljamo nekoliko digitalnih i klasičnih fotografija objekata dubokog neba (deep sky) snimljenih iz Plominskog Zagorja, tijekom prošle i ranijih godina.
Fotografije su snimljene CCD kamerom Santa Barbara Instr. Group ST-7XMEI, digitalnim fotoaparatima Canon 300D i Canon 350D te klasičnim fotoaparatima Canon EOS 50E i Zenit-E. Najčešće se primjenjuju višestruke ekspozicije, snimke bivaju potom objedinjene i računalno obrađene. Nastojalo se da objekti budu prikazani u svojim stvarnim, prirodnim bojama, a svaki od njih nudi prizor izuzetne ljepote. Neki od ovih radova objavljeni su u vodećim svjetskim časopisima iz astronomije (posebice u njemačkom Sterne und Weltraum).

Nažalost, posljednjih godina sve veće svjetlosno zagađenje u velike ometa ili posve onemogućava astrofotografska snimanja dugim ekspozicijama. Nakon postavljanja nebrojnog mnoštva moćnih reflektora uz autoceste i industrijske objekte i ovaj mali prozor u zvjezdano nebo sve više biva zastrt fonom umjetne svjetlosti.

GALERIJA ::>

(15.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AMIndex
 
priključite se