Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.yu

 

 
 Fotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

fotografija
Pomrčina Mjeseca
3/4. mart 2007.
 
Boris Štromar
www.astrobobo.net
http://www.recenzije.astrobobo.net
http://www.fotografija.astrobobo.net
 
 
Kliknite da se učita veća fotografija
   

Evo fotke i zvještaja! Fotografija je HDR (high dynamic range) kombinacija tri ekspozicije parcijalnog dijela pomrčine - otprilike tako se moglo vidjeti golim okom kroz teleskop. Snimljeno kroz Pentax 75 SDHF + 2x balow & Canon 20d.


Ovo mi je bila jedna od najdražih pomrčina do sada - cijeli dan se odvijala prava drama :) Ja sam vjerovao Aladinu da će se razvedriti, ali ipak mi nije bilo svejedno kada je počela padati kiša. Par dana prije sam obavljao miljon telefonskih razgovora - trebalo je od grada dobiti dozvolu za javno okupljanje, poslati Elektri koja bi zatim isključila javnu rasvjetu na Cmroku. Teta iz gradskog poglavarstva mi je u petak kulerski odbrusila "nisam ja vaša sekretarica" na molbu da posalje faks direktno Elektri - a ja na poslu nemam faks, doma mi nije bilo nikoga, a Elektra je to trebala imati do 14h! Srećom ima dobrih ljudi i u Elektri i u gradskom poglavarstvu, pa sam sa dodatnijh 5 telefonskih razgovora nakon sat vremena moljakanja uspio dostaviti fax Elektri. Užas. A onda su me zvali u subotu popodne i pitali da li da uopće izlaze na teren, na što sam im ja onako samouvjereno rekao, daaa, razvedrit će se sigurno :))))

U svakom slučaju, u 22h kada sam došao na Cmrok tamo je već bio dvojac iz Elektre, ali i Dag i kolega s posla sa frendovima, a bogami i novinari iz Jutarnjeg - očito ne oni koji su najavili pomrčinu u petak ;)

Atmosfera je bla baš dobra - oko nas je bio totalni mrak i bio je užitak promatrati pomrčinu. Nije došlo puno posjetitelja, no ipak je ponekad nastala gužva oko teleskopa. Ja sam pokušao fotkati sekvencu pomrčine sa Mamiyom - zapravo, ja sam namjestio kadar, a Lidija je svako 5 minuta okinula fotku :) Bome sam to ne bi mogao izvesti! Nažalost okidač je zapeo baš kada je počeo totalitet :( Dag mi je pomogao skemijati neki karton preko objektiva, ali sam već bio izgubio ritam okidanja pa mi je prisjelo fotkanje i odustao sam. Malo sam fotkao totalitet sa digitalcem kroz Pentaxa, ali znao sam da neće biti dobro jer nije bio montiran na ekvatorijalnoj montaži. Sad mi je žao što nisam uzeo Pentaxa 6x7 sa širokokutnim 75mm objektivom da uhvatim cijelu scenu pomrčine i okolice, ali nema veze - biti će još pomrčina - i propuštenih prilika ;)

Na kraju totaliteta smo ostali Dag i ja. Dag je ovaj puta otišao doma prije mene - što je stvarno čudo, mislim da sam to prvi puta doživio da ja ostanem na mjestu promatranja nakon njega :) I tako sam sjeo na klupicu i još neko vrijeme sam uživao u mraku i djelomično zatamnjenom Mjesecu. I sve bi bilo super, ali mi vrag nije dao mira pa sam uključio The Sims 2 na mobitelu i nakon par minuta igre skužio da je moj Sim - homoseksualac! Definitivno je bilo vrijeme da se i ja spakiram, pozdravim Mjesec i legnem u krevet.

--
Boris Stromar : AD Infinitum & CDSA member
http://adi.fizika.org  : http://cdsa.blog.hr

 

(04.03.07)


 
 

Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:


 


 
AM Ikndex

vrh