Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM
 
 
NSPoint

 
foto
Merkur

 

Jozef Šuštar
joza@ptt.yu
 

Ovih dana nam je letilica MESSINGER poslala veliku količinu izuzetnih fotografija koje je načinila prilkom svog prolaza pored Merkura. Ove fotografije su izavale veliko interesovanje medju astronomima.

Evo i jedne fotografije Merkura koja je načinjena iz Zaječara. Doduse ova fotografija nije ni približno kao one sa MESSENGER-a ali ako se uzme u obzir  da je Zaječar mnogo dalje od Merkura i da je korišcen običan digitalni aparat (Canon A80)... i nije tako loše.

Fotografija nije nešto posebno kvalitetna ni interesantna. Imao sam malo sreće da se oblaci zbog jakog vetra na kratko pocepaju na pravom mestu i da ugledam Merkur, i jednostavno nisam mogao da odolim a da ne fotografišem planetu koja je trenutno 'zvezda' u astronomskim krugovima.

Merkur ovih dana u maksimaloj elongaciji i veoma povoljnoj poziciji za posmatranje. Iskoristite priliku i bacite na njega bar jedan pogled 'uživo'.

Ako vam se pri ruci nadje i neki instument... eto veselja.

P.S.

Juče 23.1. kada je načinjen prvi snimak bilo je oblačno i imao sam sreće da snimim Merkur kroz rupu u oblacima. Danas je celog dana bilo vedro pa sam načinio još jedan malo lepši snimak.

Kliknite na snimke      
 
     

 

(25.01.2008.)

 


 

Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

Potrite

AM Index

 


vrh

 

 

ISS i Atlantis...

Okultacija Saturna Mesecom - JŠ