Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 
 
priključite se

 

Sadržaj AM
 
 
NSPoint

 
fotografija
Canon S2IS vs Cassiopeia vs CyberSky 4
 

Oblačno vrijeme u Krapinskim Toplicama sakriva pogled na zvijezde još od prošle godine. Jučerašnji email Aleksandra Zorkića u kojem pored ostalog piše; "Gledaj zvezde na kompjuteru, bolje je, jednostavnije i ne smetaju ti oblaci", ponukao nas je da to zaista i učinimo. No da taj pogled ne bi bio samo pogled na ekran sa manjim i većim točkicama uzeli smo jednu snimku sazviježđa Kasiopeje načinjenu prošlog ljeta na Rušnjaku, napravili na njoj elementarnu obradu skidanja šuma i odredili graničnu zvjezdanu magnitudu.
Upotrijebili smo jedan snimak digitalnim fotoaparatom Canon S2IS postavljenom na fotografskom stalku Fomei VP 30, bez praćenja.

Kliknite na snimak  
   
kasiopeja-s2LMAG.jpg (56163 bytes)
kasiopeja_s2.jpg (34039 bytes)

Parametri snimke su bili slijedeći; ISO 400, f 2,7 te ekspozicija 15s. JPEG format snimke obrađen je u programu Canon ZoomBrowser EX na način da je "color" smanjen na vrijednost -50, a "brightness" na vrijednost -3 kako bi se u cijelosti eliminirao šum ccd senzora fotoaparata. Na tako obrađenoj snimci sa sigurnošću se mogu prepoznati zvijezde sjaja do mag 7 (6,84) . Radi ilustracije prilažemo isto područje neba dobiveno pomoću programa CyberSky 4. Uz malo upornosti ovakvim snimcima je moguće izraditi vlastiti mali zvjezdani atlas do magnitude 7.

Prije nekoliko godina Neven Udovičić (AUV) na sličan je način nakon višemjesečnog rada odradio projekt virtualne zvjezdarnice (Virtual observatory – VO) sa brojnim podacima i mogućnostima njihova prikaza o nebeskim objektima.

Marcela Rasonja & Marino Tumpić

 

(19.01.2008.)


 

Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:
 

Potražite

AM Index

 


vrh