am@astronomija.co.yu

 

 

 Astrofotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

osmatranja
Nekoliko astrofotografija

Posle dužeg vremena rešio sam da se bavimo malo astrofotografojom. Kao početan plan slikanja bilo je da se slika Saturn i M1 koji su veoma blizu jedno drugom, Jupiter i M44, asteroid Vesta i nekoliko drugih mesijera.

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk
Na kraju sam ipak ukapirao da slikam na pogrešnom mestu i spustio sam malo objektiv aparata i slikao Vestu sa 135mm i sa 200mm.
 
Veća
fotografija 6 k
Veća
fotografija 7 k
Veća
fotografija 8 k

Vreme je obećavalo tog dana (ponedeljak 28.04.) i nekao nas sedmorica se okupismo nabrzinu i pošli bi mi i ranije ali neko uvek kasni. Rešili smo da ne idemo previše daleko i još se nije potpuno smračilo a mi smo postavili teleskope i gledali Jupiter i Saturn onako na svetlo plavoj pozadini u okularu. I dok sam ja pripremao teleskop i dodatnu aparaturu za slikanje nisam ni primetio da je Saturn potonuo u oblake i video se samo u kratkim procepima. Odmah sam odustao od Saturna i teleskop okrenuo prema Jupiteru. Teleskop je bio poprilično dobro useveren i izbalansiran tako da nisam imao preveliki problem sa vođenjem. Samo sa vremena ne vreme sam reagovao da vratim nišan u centar. Jupiter smo slikali sa 400mm i 200mm objektivom, a ekspozicije sam limitirao na 5min jer nebo nije bilo nešto najbolje. Preko neba se prevuka neka izmaglica koja je kao zavesa pravila halo oko Jupitera koji se na slikama i te kako vidi. Ipak smo uspeli da u jednom kadru uhvatimo Jupiter i M44 (jasle).

Posle toga smo slikali asteroid Vestu i ja ne bi bio ja ako ne napravim neki kiks. Umesto da slikam zvezdu ispod Delebole (koja mi je služila kao orjentir) ja sam slikao samu Denebolu. Ali dobo je. Na kraju sam ipak ukapirao da slikam na pogrešnom mestu i spustio sam malo objektiv aparata i slikao Vestu sa 135mm i sa 200mm.

Vesta

Oblaci oko nas su se čas stvarali, čas gubili tako da nismo imali ni približno onakve uslove rada kao što smo očekivali. Vasko koji je sa drugim teleskopom i ostatkom ekipe jurcao po Devici i Lavu u potrazi za M-ovima je zbog tih tankih oblaka odustao, pa sam i ja teška srca pristao da se pakujemo jer se stvari sa oblacima nisu kretala nabolje već nagore.

Bilo bi interesantno da se ovih dana ponovo ode jer je zaista bilo prijatno. Nije više hladno i može se presedeti cela noć bez problema. Voleo bih da slikamo ponovo Vestu koliko da se zabeleži promena položaja u odnosu na okolne zvezde. Nadajmo se da ćemo imati skorašnju priliku.

Na kraju bih spomenuo i jedan meteor (-3, -4) magnitude kojeg ja naravno nisam video jer sam vodio teleskop, i dva Iridijum sateleta (0 i -2) magnitude. Videli smo i nekoiko drugih veštačkih sateleita, ali oni su svi bili slabijeg sjaja.

Pozdrav iz Skoplja

(maj 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]