am@astronomija.co.yu

 

 

Astrofotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

astrofotografija
Krtka analiza fotografije
 
Jozef Šuštar
joza@ptt.yu

Astrofotografijom se možete baviti i vrlo skromnim sredstvima. Potrebno je da pratite dešavanja na nebu, da imate puno strpljenja, i osnovnu fotografsku opremu. Fotoaparat usmerite u nebo i on postaje astro-kamera.

Evo par primeara:

Na okupu, Veća 26 kVelika 97 k

Fotografija koja neupućenom posmatraču izgleda kao solidan snimak večernjeg neba krije u sebi interesantne stvari.

Mesec sigurno prepoznajete. Svetla tačka, tačnije trouglić, u gornjem levom uglu je Jupiter. Vrlo svetla tačka iznad meseca je Venera, nesto niže i manje uočljivo nalazi se Mars. Dole između oblaka i dva drveta proviruje Saturn. Naravno tu je i Zemlja u prvom planu. Ovo se može bolje videti na uvećanom snimku dole desno (Detalji)

Nedostaju Merkur, koji je sasvim u oblacima i otprilike na samom horizontu, i Sunce, koje je upravo zašlo i time omogučilo ovaj 'porodični' snimak. Osim Merkura i Sunca, tu su svi članovi Sunčevog sistema vidljivi golim okom.

(Dole levo na fotografiji su ispisani nazivi objekata)

 

Snimak je načinjen 14. maja 2002. kada se dogodila ova zanimljiva situacija na nebu Na skici niže je obeležena oblast koja je zahvaćena snimkom (mapa). Od opreme korišćen je običan foto aparat 'Praktica LTL' sa normalnim objektivom (1.8/50 mm) i savim običan film osetljivosti 100 ASA.

Mapa

Od 'teške' i 'specijalne' opreme korišćeni su stativ i žičani okidač.

Sa vremenom ekspozicije sam morao da eksperimentišem u širokim granicama. Posle zalaska sunca osvetljenje i uslovi za snimanje se vrlo brzo menjaju, sa druge strane trebalo je zadovoljiti vrlo različite zahteve.

Količina svetla na horizontu je zahtevla kraće vreme ekspozicije. Saturn koji se krio u oblacima je mogao lako da se 'izgubi' u okolnom svetlu, i trebalo bi sačekati još malo da nebo postane tamnije. Situacija sa oblacima se menjala dosta brzo i Saturnov skori zalazak su ograničavali raspoloživo vreme.

Mars i planete koje su bile visoko na nebu koje je već postalo znatno tamnije, bile bi bolje i sa dužim vremenom osvetljenja.

Ukupno je načinjeno desetak snimaka i od kojih su neki skoro neupotrebljivi.

 1  | 2  | 3 |  Sledeća >

(mart 2004.)

vrh