am@astronomija.co.yu

 

 

Astrofotografija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

astrofotografija
Promatranje i fotografiranje Mjeseca
 

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Petak, 30.01.2004. od nekih 19:30-21:00 sati Marina (moja osmogodišnja kćerka) i ja smo na terasi ispred naše kuće u Vidulinima sa njezinim RVP shortyem 80/400 + superplosll-om od 20mm + digitalac canon power shot a60 promatrali i poslikali Mjesec.

Lijevo, Mjesec u objektivu RVP 80/400 (veća slika 27 k );
Desno, detalj mjesečeve površine, apenini..  (veća slika 27 k )

Napravili smo nekoliko fotografija u visokoj rezoluciji, naposljetku smo RVP 80/400 sa drvenim tripodom podignuli na ljetni stolić, tako da je bilo lakše snimati sa digitalcem prislonjenim na okular scopea (prizma upravo putuje iz Splita /Beri&Tonci/ u Viduline, pa će onda i promatranje i snimanje biti puno komotnije). Pokušali smo i sa kratkom expozicijom kroz scope fotografirati M42 ali ništa nije ispalo; (Saturn nam je bio "iza" kuće, a nije nam se dalo nositi scope.

Definitivno treba napravit stabilnu montažu za snimanje sa digitalcem preko teleskopa, imajući u vidu da je ove fotografije snimila Marina (8 godina) "iz ruke", kakove li bi tek fotke ispale sa "pravim" setup-om

Mjesec smo fotkali na ISO 50, exp 1/125. a igrali sam se sa otvorom blende, nekako su najbolje ispale fotke na otvoru blende - f6,3, naravno da smo i zumirali 3x na optičkom zoomu aparata, a pokušali smo i na svih 7,5x (optički + digitalni zoom), definitivno su najbolji rezultati sa uporabom 3x optičkog zooma, Mjesec još uvijek stane bez problema u vidno polje, a relativno brza expozicija omogućava da se sakrije drmusanje kamere iz ruke..

Marina je bila oduševljena kako su njezine fotke ispale, još kada smo ih kasnije pregledavali na ekranu..

(februar 2004.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride | Kontakt ]