am@astronomija.co.yu

 

 

Teorija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

intervju
KOLOKVIJUM U SCG
Preuzeto iz sedmog broja
časopisa ASTRONOMIJA
ASTRONOMIJA, časopis za astronomiju i srodne nauke

Sredinom prošle godine u Sidneju, Austrlija, održan je 25.Kongres Međunarodne astronomske unije. Za našu zemlju to je bio važan kongres jer je nakon čitave decenije izgnanstva SCG ponovo primljena u ovu najugledniju i najvažniju međunarodnu astronomsku organizaciju, o čemu smo inače pisali u drugom broju “Astronomije”. I ne samo da je SCG ponovo primljena u članstvo već joj je odmah ukazano veliko poverenje time što je Astronomska opservatorija u Beogradu dobila organizaciju Kolokvijuma broj 197. Dinamika populacija planetarnih sistema. I to je jedan od svega tri kolokvijuma koji Unija održava 2004. godine. Kolokvijum će trajati od 31. avgusta do 4. septembra u Beogradu.

Kopredsednik Organizacionog komiteta ovog kolokvijuma, dr Zoran Knežević, ljubazno je odgovorio na nekoliko naših pitanja.

Dr Zoran Knežević

Dr Kneževiću recite nam kako teku pripreme za kolokvijum?

ZK - Pripreme teku dobro. Sve se za sada odvija po planu i nadamo se da ćemo uspešno organizovati ovaj značajni međunarodni skup. Koristim priliku da zainteresovanima skrenem pažnju na web stranicu kolokvijuma, gde se mogu naći sve informacije u vezi sa programom, učešćem, smeštajem i sl. http://aob.aob.bg.ac.yu/IAUCol197  

Od kakvog je značaja taj kolokvijum za našu zemlju?

ZK - Ovo je tek treći put da Međunarodna astronomska unija (IAU) poverava organizaciju jednog skupa pod svojim pokroviteljstvom našoj zemlji. Da podsetim da smo 1981. godine organizovali VI Evropski regionalni astronomski miting u Dubrovniku, a 1987. godine, u povodu stogodišnjice osnivanja AOB, kolokvijum IAU No 100 u Beogradu. Posle punih 17 godina, dakle, ponovo smo u situaciji da u našoj sredini ugostimo elitu svetske astronomije, ovoga puta iz oblasti nebeske mehanike. Organizaciju smo dobili u žestokoj međunarodnoj konkurenciji (zbog finansijskih problema, IAU ove godine organizuje samo tri kolokvijuma) i tek što smo kao zemlja ponovo primljeni u svetsku organizaciju. Mislim da ne treba posebno isticati da je to, s jedne strane, izraz velikog poverenja u našu sposobnost da u potpunosti ispunimo sve zahteve za organizaciju jedne ovako značajne manifestacije, a, s druge, veliko priznanje našoj astronomiji za njen prošli i sadašnji doprinos svetskoj astronomskoj baštini.

Kakav odziv na kolokvijum očekujete?

ZK - Pošto je tematika skupa, odlukom Izvršnog komiteta IAU, dosta precizno definisana i ograničena, primarni interes za skup imaju specijalisti iz oblasti nebeske mehanike, dinamike ekstrasolarnih i našeg planetskog sistema i sl. Tipično u ovoj oblasti međunarodni skupovi ovog ranga imaju do 100 učesnika, pa i mi realno očekujemo približno taj broj.

Aleksandar Zorkić

(avgust 2004.)

vrh