am@astronomija.co.yu

 

 

Astronomija u medijima
Drugi primeri
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

mediji
Astronomija u medijima
 
Politika

13.10.2004.

USPEH NAŠIH ĐAKA NA OLIMPIJADI NA KRIMU

Tragači za zvezdama

Na takmičenju mladih astronoma iz 18 zemalja učenici Matematičke gimnazije iz Beograda osvojili drugu i treću nagradu

Simeiz, mesto na južnoj obali Krima, osamdesetak kilometara od Simferopolja, bio je od 1. do 9. oktobra domaćin Devete međunarodne astronomske olimpijade za učenike do 17 godina. Grad, poznat po jednoj od najvećih astrofizičkih opservatorija, ugostio je 76 đaka iz Brazila, Kine, Indije, Indonezije, Irana, Južne Koreje, Švedske, sa Tajlanda, ukupno 18 nacionalnih timova, koji su predstavljali svoje države na ovom jedinstvenom nadmetanju iz astronomije.

U ekipi naše zemlje bili su Uroš Delić i Slobodan Opsenica, učenici III/a odeljenja Matematičke gimnazije iz Beograda, a rukovodilac tima bio je Vladimir Benišek sa Opservatorije na Zvezdari. Sve dosadašnje olimpijade uglavnom su održavane u bivšim sovjetskim republikama, prošlogodišnja u Stokholmu, a za narednu, 2005. godine kandidovali su Kina i Brazil.

U žestokoj konkurenciji znalaca astronomije naši momci ostvarili su izuzetan uspeh, Slobodan Opsenica osvojio je drugu, a Uroš Delić treću nagradu. Apsolutni pobednici Olimpijade su Dmitrij Mihalčenko iz Rusije u seniorskoj i Jermenin Tigran Nazarjan u juniorskoj kategoriji.

Još pod snažnim utiskom svega što se događalo na crnomorskoj obali, od napornih takmičenja do ekskurzija u Sevastopolj, Voroncovski dvorac, na Mishor planinu, Uroš i Slobodan pričaju koje su sve prepreke morali da prođu do velikog uspeha.

Takmičenje se sastoji iz tri dela. Prvi je posmatračka tura u kojoj se rešavaju zadaci poput određivanja sjaja zvezda i drugih objekata na noćnom nebu i to „mozgom i rukom”, bez instrumenata. Druga etapa takmičenja je teorijska, a treća iz domena praktične astronomije. Takmičarske zadatke ocenjivao je međunarodni žiri, a o pobednicima je odlučivala zbirna srednje ocena.

– Prezadovoljni smo uspehom našeg tima, jer smo sa njima veoma malo radili pre takmičenja, za razliku od ekipa iz zemalja u kojima ovakva vrsta nadmetanja ima dugu tradiciju – kaže Vladimir Benišek. – Olimpijada je, zapravo, nastala na inicijativu moskovskih astronoma. Tamo se takmičenja ove vrste održavaju još od 1947. godine, a ovogodišnje je organizovano pod pokroviteljstvom Evro-azijskog astronomskog društva.

– Uroš i Slobodan su već „doajeni” saveznih, republičkih i gradskih takmičenja iz fizike i matematike, na kojima su osvajali prve nagrade. Iako ih do konačnog opredeljenja za školovanje posle Matematičke gimnazije deli još godinu dana, obojica će najverovatnije studirati fiziku, teorijsku ili eksperimentalnu.

– Ovo lepo i korisno druženje mladih ljudi sa svih krajeva sveta imalo je, nažalost, svoju tragičnu završnicu koja je bacila senku velike tuge na sve učesnike. Poslednjeg dana boravka u Simeizu, u času kada je naša ekipa bila u avionu za Beograd, na obali Crnog mora odigravala se drama. Armen Oskanjan, vođa jermenske ekipe, saradnik Bjurakanske opservatorije kod Jerevana, rođen u Beogradu, đak Pete beogradske gimnazije, čiji je otac Vasilije Vahe šezdesetih godina prošlog veka bio direktor Astronomske opservatorije na Zvezdari, izgubio je život spasavajući dva đaka iz ogromnih crnomorskih talasa koji su sa sobom odneli i Artaka Pepojana, člana seniorskog tima Jermenije.

S. Andrić

Srđan Penjivrag

 

 
 Pošaljite svoj prilog na temu: Astronomija i mediji
 
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

 

(decembar 2003.)

vrh