am@astronomija.co.yu
 
 
 Astronomija u medijima
Drugi primeri
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

mediji
Astronomija u medijima
 
Verovali ili ne i KURIR je poceo da objavljuje ovakve vesti.

13.05.2005.

POLEĆE NOVI SVEMIRSKI AVION
U Engleskoj su u toku testiranja prve kosmičke letelice bez raketnog pogona

LONDON - Jeftino i bezbedno putovanje u kosmos već godinama čini se kao nedostižan cilj. Još od početka ere svemirskih letova, rakete su jedini ekonomičan način lansiranja satelita. Američki spejsšatl, na primer, iako tehnološki impresivan, nije nimalo ekonomičan. Sada je, međutim, tim britanskih naučnika na pragu pronalaska koji bi mogao revolucionarno da olakša letove u svemir.

Svemirski avion "Skajlon" nastaje na jednom napuštenom skladištu bojlera, na jugu Engleske. Vođa tima naučnika koji upravo testira motor nove letelice je Alan Bond.
- Naša letelica neće imati komponente koje se prilikom lansiranja odbacuju, kao što je to slučaj sa sadašnjim raketama. Ako u tome uspemo, biće to prvi let u kosmos na način koji je opisan u naučnofantastičnim romanima - kaže Bond za BBC.

"Skajlon" je projektovan tako da može da ponese u orbitu do 12 tona tereta, a poletaće i sletaće na uobičajene avionske piste. Za razliku od raketa, koje sve gorivo nose sa sobom, čime povećavaju svoj teret, "Skajlon" će kao gorivo koristiti kiseonik iz Zemljine atmosfere.

- Način da se letelici pomogne da dospe do orbite jeste da koristimo Zemljinu atmosferu za poletanje letelice s krilima, kao što to čine svi normalni avioni, a takođe da je upotrebimo kao gorivo - navodi Alan Bond.

Trenutno 10.000 dolara košta da se kilogram tereta prenese do orbite, pomoću konvencionalnih raketa. Pošto "Skajlon" ne mora da nosi sve gorivo, troškovi bi mogli da se smanje na samo hiljadu dolara po kilogramu. To bi moglo da otvori kosmos za mnogo više poslovnih operacija.

Međutim, kako primećuje Žan-Žak Žordan, direktor Evropske svemirske agencije, niko zasad tačno ne zna kako će ovo izgledati u praksi.
- Da bi se konstruisala letelica koja će biti u stanju da značajno smanji troškove lansiranja, potrebno je dosta prethodnog ulaganja. A jedini način da se amortizuju ta prethodna ulaganja jeste da postoji značajniji svemirski saobraćaj nego što je to danas. Pitanje je da li će manji troškovi odlaska u svemir bitno povećati ovaj saobraćaj. To zasad niko ne zna - kaže đordan.

Uspeh "Skajlona" zavisiće od toga koliko se uspešnim pokaže inovativni raketni motor na vazduh. A to opet zavisi od jednog njegovog dela za koji drugi inženjeri kažu da ga je gotovo nemoguće napraviti.

Reč je o, kako navodi BBC, delu motora koji bi vazduh koji tu uđe zagrevao do hiljadu stepeni, a zatim ga ohladio do minus 140 stepeni, pre nego što uđe u deo motora za pogon. I sve to treba obaviti a da se motor pri tom ne zaledi. Alan Bond i njegov tim rade na ovom delu motora već 20 godina i sada su spremni da ga testiraju.

(BETA)

 Informaciju poslao: Nikola Božić

 
 Pošaljite svoj prilog na temu: Astronomija i mediji
 
Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

 

(decembar 2003.)

vrh