Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Teorije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 


Idemo dalje!
Potraga za znanjem se nastavlja!

 
Vreme: + 1 = godina Tesle
   
Mesto: Gimnazija “Svetozar Marković”
   
Način: Odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima za fiziku i prirodne nauke
 
 
ucenici.jpg (228608 bytes)

Kliknite na fotografiju

Da li si jedan od onih koji tragaju za odgovorima? Da li te interesuje kako funkcionišu najmoderniji kompjuteri i sateliti? Želiš li da naslutiš sudbinu Vasione? Da uroniš u svet kvarkova i boja? Da li te provocira priča o ljudskom genomu? Da li je moguće zauzdati cunami ili predvideti erupciju vulkana?...

Predlažemo ti da nastaviš svoje traganje sa nama. Ove godine, u jednu od najboljih gimnazija u Nišu - “Svetozar Marković”, upisaće se 20 novih učenika u odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima za fiziku i prirodne nauke. Zašto i ti ne bi bio jedan od njih? Budi deo nove, četvrte generacije odvažnih koja će se pridružiti svojim prethodnicima u zajedničkoj misiji!

Da, sve to lepo zvuči. Ali, da li je to odeljenje samo za one zanesene lepotom i tajnama prirode? Ne, to je takođe najbolji način da se pripremiš za buduće studije.

Inicijator osnivanja ovakvog odeljenja je Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Nišu. A o njima nešto kasnije....

Šta je to što izdvaja ovo odeljenje od ostalih?

-Sticanje potpunijih znanja iz oblasti prirodno-matematičkih nauka,
-odlična priprema za takmičenja iz prirodnih nauka,
-razvijanje stvaralačkih sposobnosti i logičkog razmišljanja,
-temeljan i stručan rad sa profesorima iz Niša, Srbije, ...
-deo nastave se izvodi na fakultetima i institutima,
-nastavu izvode odabrani profesori Gimnazije i profesori i asistenti sa Univerziteta u Nišu,
-bliži, individualni kontakt profesora sa učenicima,
-mogućnost mentorskog rada...
-smanjen obim i težina gradiva iz društvenih nauka,
-brojna predavanja gostujućih naučnika, izleti i međunarodna saradnja.

Šta se uči u odeljenju?

Osim obaveznih nastavnih predmeta kao što su srpski jezik i književnost, engleski jezik, filozofija itd., posebna pažnja je posvećena nastavi fizike, matematike, informatike i prirodnih nauka.

Nastava fizike je modernizovana i organizovana u blokovima: predavanja, računske vežbe, laboratorijski praktikum i rad u računarskom centru. Osim toga, programi iz matematike, informatike, astronomije i biohe-mijskih nauka su interesantni i raznovrsni.

Obrati pažnju i na sledeće:

Tokom školovanja predviđene su stručne ekskurzije (Institut za fiziku u Zemunu, Institut za nuklearne nauke u Vinči,...). Odsek za fiziku PMF-a u Nišu zahvaljujući saradnji sa svetski poznatim institutima za fiziku CERN u Ženevi i ICTP u Trstu, Univerzitetom u Solunu, planira i organizovanje kraćih ekskurzija u inostranstvu. Najbolji učenici se nagrađuju knjigama, stipendijama... Od 1.1.2005. godine, rad ovog odeljenja pomaže UNESCO-ROSTE iz Venecije u saradnji sa Podružnicom Društva fizičara Srbije – Niš.

Upisali ste se u ovo odeljenje, završili...šta dalje?

Nastavni planovi i programi daju izvanrednu osnovu za dalje profesionalno opredeljenje i pružaju moćnost upisa na veliki broj fakulteta: PMF (fizika, hemija, matematika, biologija i geografija), Elektronski, Mašinski, Fakultet za fizičku hemiju, Medicinski, Farmaceutski, Veterinarski, Građevinsko-arhitektonski,...

O Odseku za fiziku

Odsek za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta sa tridesetak naučnih radnika, predstavlja nosioca aktivnosti oko Odeljenja. Nastavnici i saradnici Odseka postižu značajne naučne rezultate, prate savremene trendove u fizici, učestvuju na međunarodnim skupovima i usavršavaju se u vodećim institutima u svetu. Odsek za fiziku planira posebno opremljen prostor za rad učenika.

I konačno o upisu u odeljenje

Kandidati se upisuju u odeljenje prema redosledu koji se utvrđuje na osnovu uspeha na prijemnom ispitu i prethodnom školovanju. U okviru prijemnog ispita polažu se posebni testovi iz fizike i matematike po programima osnovne škole. Najbolje rangirane na prijemnom ispitu očekuju nagrade. Prijavljivanje za polaganje ispita će biti definisano tekstom konkursa za upis u srednje škole i biće u Gimnaziji “Svetozar Marković”. Testovi iz matematike i fizike se polažu pre polaganja testova iz srpskog i matematika za upis u ostale srednje škole.

Kandidati mogu da ostvare maksimalno po 60 bodova iz svakog dela prijemnog ispita, a pravo na upis stiču sa minimalno osvojenih po 30 bodova iz svakog dela prijemnog ispita.

Odsek za fiziku u saradnji sa Gimnazijom organizuje besplatnu pripremnu nastavu za zainteresovane učenike. Pripremna nastava iz matematike i fizike se organizuje u gimnaziji “Svetozar Marković” svake subote od 10 do 14 časova. Za dodatne informacije obrati se na adresu:

Gimnazija “Svetozar Marković”, Niš
Telefon: 018-254-396

Prirodno-matematički fakultet
Telefon: 018-533-015 lokal 47
E-mail: f_odeljenje@pmf.ni.ac.yu
http://www.pmf.ni.ac.yu/f_odeljenje

Konačno, pozivamo te da u godini Nikole Tesle, upišete odeljenje za učenike sa posebnim sklonostima ka prirodnim naukama. Pridruži nam se u traganju za odgovorima na pitanja koja golicaju našu maštu!

Istina je tamo negde!
To možda i nije tako daleko(?!)

(03.03.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 
 

AM SCG