Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Predavanja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
ZADUŽBINA ILIJE M. KOLARCA
Studentski trg 5, Beograd
Tel. 011 637609,
e-mail kolarac.predavacko@ikomline.net

Kolarčeva zadužbina nastala je voljom velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca koji je, testamentom iz 1878. godine, sve što je imao ostavio svom narodu za širenje nauke i kulture. On je naložio da se kroz njegov Književni fond (koji je osnovao još za života, 1861. godine) pomaže srpska književnost i nauka i da se deo sredstava upotrebi za izgradnju zgrade univerziteta za narod kako bi tu učeni ljudi prenosili i širili univerzalna znanja. Tako je 1932. godine u novopodignutoj zgradi otpočeo s radom Kolarčev narodni univerzitet. Održavana su popularna predavanja iz svih oblasti nauke i umetnosti, učili su se strani jezici i predstavljana su najbolja književna, naučna, muzička i druga umetnička ostvarenja.

Delovanje Zadužbine Ilije M. Kolarca, odnosno Kolarčevog narodnog univerziteta, traje već preko 125 godina. Danas Kolarčeva zadužbina svoju delatnost razvija kroz specijalizovane centre (Centar za predavačku delatnost, Centar za muziku, Centar za nastavu stranih jezika, Centar za izdavačku delatnost sa knjižarom "Aleksandar Belić", Likovna galerija, Muzička galerija i Biblioteka).

Predavačka delatnost Kolarčeve zadužbine prva je programska delatnost koja je koncepcijom i kvalitetom najvišeg ranga izborila ugled i dostojanstvo ove institucije. U okviru Centra za predavačku delatnost zastupljeno je 18 disciplina sa stručnim savetima u kojima se nalaze vodeće ličnosti kulturnog i naučnog života. Programi se odvijaju kroz različite oblike, a to su najčešće tematski ciklusi predavanja, diskusije, književne večeri i akademije. Realizuju se u dvema tehnički opremljenim salama - Maloj sali i sali "Josif Pančić".

Ostali centri nastajali su kasnije i odmah su dospevali u sam vrh kulturnog i umetničkog života Beograda.

U okviru pomenutih centara godišnje se održi više od 200 predavanja iz svih naučnih i kulturnih oblasti, 50 književnih večeri, izučava se i usavršava 10 stranih jezika i srpski jezik za strance, organizuje se preko 300 koncerata, akademija i drugih muzičkih programa, izdaju se udžbenici stranih jezika i drugi priručnici, priređuje se dvadesetak likovnih izložbi. U koncipiranju i realizaciji svih programa Zadužbine godišnje učestvuje preko 600 istaknutih stvaralaca, a prati ih preko 200.000 ljudi.

Dvorana Kolarčeve zadužbine poznata je po svojoj dobroj akustici. Jedna je od najboljih u Evropi i koristi se kao stalni studio za snimanje umetničke muzike. Njena osnovna delatnost jesu koncerti klasične muzike, domaća i međunarodna muzička takmičenja, festivali, svečane akademije, simpozijumi, stručni skupovi i multimedijalni programi. U njoj su do sada nastupali najznačajniji evropski i svetski stvaraoci i interpretatori muzike.

Zadužbina Ilije M. Kolarca član je Evropskog saveta za kulturu.

Shodno volji ostavioca, Ilije Milosavljevića Kolarca, Zadužbina svoje raznovrsne i brojne programe kreira i ostvaruje slobodno i nezavisno.

(01.03.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Infdex
 
Kliknite na sliku
Kolarčeva zadužbina

Neki ciklusi predavanja:

NAŠI VELIKANI NAUKE

NAŠI VELIKANI NAUKE - II

 

Kliknite na sliku
 
 
Kliknite na sliku
Mala sala na Kolarcu