Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
susreti

Studenički astrovikend

Izveštaj

Vaši komentari

Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

Još pre par meseci bio je neki načelni dogovor da se u maju mesecu nadjemo nas nekolicina teleskopdžija i da provedemo jedan vikend pod verdim nebom sa opremom koju imamo. Momci iz AD Aristarha iz Kragujevca su bili inicijatori i organizatori ovog star partija jer se isti trebao održati u blizini manastira Studenice tj na lokaciji koju su oni nedavno pronašli. Najavilo se puno više ljudi ali kako se približavao dogovoreni datum, bilo je toliko otkazivanja sa kojekakvim izgovorima da nije vredno zamarati vas u ovom izveštaju. Na kraju smo Ostali samo momci iz AD Aristarha, Boban, Drago i Mladen, kao i moja moalenkost iz Skopskog AD-a.

I ako sam još od samog izlaska iz Skoplja imao velikih problema sa kolima rešio sam da produžim pa dokle god budem mogao stići. Petak 11. maj je bio pretopao za ovo doba godine ali je važnije da je bilo vedro što je obećavalo da će nam bar prva noć biti dobra za posmatranje.

Posle više od 7 sati puta sa manjim stankama sa Dragom i Bobom smo se našli u Ušću i pošto nam se polako približavalo veče požurili smo do lokacije iznad manastira Studenice da bi po svetlu namestili teleskope i ostalu opremu. Lokacija nije loša. Horizont je skoro čist od LP-a, a samo par kuća u daljini sa slabim sijalicama nisu predstavljali neki veći problem. Odmah po postavljanju teleskopa ustanovio sam da se moj Orion tubus Reflektor od 8 inča nalazi u katastrofalnom stanju. Sve na njemu je bilo rašrafljenjo. Jedva sam uz pomomoć Bobana i Draga nekako uspeo da koliko toliko izkolimujem teleskop da bih mogao da ga koristim. Sutradan smo to malo poboljšali ali smo ustanovili neku sistematsku grešku sa fokuserom i šrafovima za kolimaciju, tako da sam to rešio odmah po dolasku u Skoplje. Nadam se da ce biti sada sve u redu.

Prva noć je bila odlična. 0% oblačnosti.  Jugozapadni horizont je malo uzurpiran od obližnjih vrhova ali ne nešto previše. Transparetnost neba odlična i odokativno određivanje granične magnitude je bilo da je negde oko 6m. Videli smo recimo M13 golim okom pa vi sada procenite sami kavko je nebo bilo tada nad našim glavama.

Uglavnom smo te večeri upoređivali moć mog Oriona od 8 inča i Njihovog GSO od 10 inča. Koristili smo moje Hiperion okulare i OIII i UHC-S fitre. Pogled na M51 kroz GSO sa Hiperionom od 13mm je bio fantastičan no moram da se pohvalim da ni moj Orion nije puno zaostajao. Iz minute u minutu su se  menjali objekti u okularima. Od planeta do M i NGC objekata. Izdvojio bih Veil Nebulu kroz OIII filter na koji smo se najviše zadržali. Skenirali smo je uzduži popreko i uživali usvakom novom detalju. Tu nebulu sam video nebrojeno broj puta na raznim fotografijama ali gledajući je kroz teleskop mom oduševljenju nije bilo kraja. Zato sam rešio da nabavim taj OIII filter što pre. M57 M27 su takođe bili objekti na kojima smo se duže zadržavali uživajući u njihovoj lepoti.

I tako objekat za objektom i pojavio se Mesec koji je polako gasio nebo, a nas je savladavao umor pa smo negde oko 3:30h pokrili teleskope i legli da prespavamo.

Sutradan smo uglavnom trošili vreme na traženje hladovine da bi se odmorili i uživali u prelepom krajoliku koji se prižao svuoda onaokolo.

Oko 17h došao je i treći član AD Aristarha Mladen alijas Mlađa koji je doneo deo opreme koju su njegovi prijatelji zaboravili u Kragujevcu. Tada sam video i odličan TS-ov Refraktor, Skopos.

Na samom početku druge noći posle štelovanja Skoposa posmatrali smo Saturn kroz Hiperion od 5mm. Odlična slika čak i kada smo stavili i barlow x2. Lepa mašina  koja može da pruži puno toga. Zatim smo ja i Mlađa posmatrali dvojne zvezde koje  je njegov mali i dobar refraktor i tekako dobro razdajao.

Nažalost iako je to veče počelo vedro, sa astronomskim mrakom počelo je da nam seva iza severnog horiznota. Znali smo da se tamo nešto loše dešava i nadali da će tamo i ostati. Paralelno sa posmatranjem smo slušali na radiju prenos Evrovizije i navijali skoro kao na utakmici, zahvaljujući onima koji su nam davali poene a onima koji nisu spominjala se razna ženska rodbinaJ, naravno koristeći se i specifičnim glagolima za naše podneblje. I tako gledajuci nebo uz osluškivanje rezultata iz Finske nismo ni primetili kako nam se nebo skoro skroz zatvorilo, počeći od severa da bi nas zatim opkolilo sa svih strana.

Žalost od gubitka neba je anulirala naša pobeda na evrosongu. Ipak smo rešili da ne rizikujemo da nas na kraju i kiša ne sustigne, spakovali smo teleskope i dogovorili da nije previše kasno da se krene kućama.  Nešto posle 1h po ponoći smo krenuli na put. Ja sam imao niz pehova vraćajći se tako da sam samo uz pomoć naučne fantastike stigao kući pre izlaska Sunca. Ukočila mi se jedna remenica pa sam skoro izgubio alternator i da nije bilo jedno samarićanina koji mi je pravio prolaz neznam da li bih oupšte stigao kući. U međuvremenu sam udario u rupu pa mi je ispuštila guma i počela da rosi kiša. Sledeće što je moglo lošije da mi se desi (osim dolazak radikala na vlast) je bilo da mi se samo nebo sruši na glavu. Kako i da je, ja nekako stigoh kući, a sutradan su svi problemi bili rešeni.

Na kraju bih se zahvalio mojim domaćinima iz AD Aristarha, na gostoljubivosti. Mislim da smo i jedni i drugi naučili dosta toga iz ovog druženja. Momci su sjajni, vredni i spremni za saradnju.  Radujem se ponovnom viđenju sa njima na Letenci za dva meseca.

Momci so OK samo imaju jednu manu. Vole da seku teleskope i buše rupe tamo gde ne moraju, no to je sasvim druga priča koja kada vam oni pričaju i ne izgleda tako lošeJ.

Pozdrav svima i vidmo se uskoro na Fruškoj gori sredinom jula.

(19.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Okultacija Saturna Mesecom 22.5.2007.

MESEČINA, POMRČINA, JOJ JOJ…