Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Osmatranja
 

Sadržaj AM

 
 Kliknite na ilustraciju  
okultacija
Okultacija Venere by Anđelko Glivar, Mirko Knezić i Marino Tumpić
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Jučer ujutro Andjelko i ja se na brzinu dogovorili da idemo navečer kod njega na Zvjezdarnicu opažati okultaciju Venere. Tijekom dana nekoliko se puta nebo i zemlja spajalo uz grmljavinu i kišu da bi par minuta kasnije bilo vedrooo...

Tako da sam u 16:20 vozio po pljuskuu prema Donjoj Stubici a Andjelko u tom trenu šalje poruku "ehh, nis od gledanja ruzno vrijeme", no dok sam stigao tamo počelo se razvedravati. U međuvremenu sam se čuo s Danijelom Reponj koji kaže da ništa od gledanja kod njih zbog oblaka, vrijeme će pokazati da će im oblaci ipak dopustiti pogled prema ovoj rijetkoj nebeskoj pojavi.
Čim sam stigao otišli smo gore u kupolu vidjeti kakvo je stanje. Oprema i sve je na suhom. Otvaramo kupolu a Andjelko (www.croastro.com ) traži ključ za njeno spuštanje ako nestane struje i počinje montirati opremu .Ja stavljam Canon s2is na mali tripod i slikam panoramski. Još je uvijek oblačno, nagadjamo gdje bi večerašnji "igrači" mogli biti. Odlučujemo se za slikanje s c9.25+350d, te panoramski s s2is.
Ukazani prizor je bio fantazija. Čim se razvedrilo koju minutu kasnije Andjelko odmah radi par slika pa da imamo ako se kasnije ponovo naoblači. Minuti prolaze, Venera ide sve bliže rubu, mobiteli zvone stalno. Zvao je i Ljubomir, a čujemo se s Marcelom i curama iz astronomije SŠ Oroslavje
koje su išle na Zagrebačku zvjezdarnicu drugim poslom, ali uz Gustava Krena je i tamo bilo nezaboravno vidjeti nestajanje Venere.

Uhvatili smo trenutak ulaska Venere iza Mjeseca. Jesss!!
Dolazi nam i Andjelkov prijatelj Mirko Knezić. Kako smo bili bez posla za vrijeme dok je
Venera iza Mjeseca silazimo dolje u preljepu klet (zapravo kuću) i isprobavamo Andjelkovo vino (uhh dobro je!) i Mirkove kolače (uhh i oni su predobri, mene sram koliko sam ih pojeo)..
Oko 18:10 vraćamo se gore pod kupolu, ali - večeras je za nas gotovo...Mjesec je u granju i oblacima, Andjelko i Mirko rade još par fotki ali ubrzo dolaze još tamniji oblaci i - nema vise.

Ovo što smo vidjeli bilo je predivno, na trenutke nam se činilo kako se Venera toliko posjajila da ima svjetlosne šiljke uokolo sebe, par puta smo pomislili da je to zbog "dodira" s rubom mjeseca ali ipak to nije još bilo to. nakratko smo se čuli i s Borisom Š. on je negdje po Zagrebu i slika...
Na kraju, skupili smo opremu, zatvorili i usidrili Zvjezdarnicu, popili još po gemišt i zbrisali kući pod oblačnim nebom. Još kasnije padala je kiša.

Vrijedilo je!


PS. Hvala Andjelku na gostopirmstvu!

 

(03.11.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa