Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Vesti
 

Sadržaj AM

 
događaji
Zeleni bljesak
 

Vaši komentari

Korado  Korlević
korado@astro.hr
 

U Istri je izuzetno hladno (prema našim standardima), i javljaju se prilike za vidjeti/snimiti zeleni bjesak tijekom zalaska Sunca.

Danas je snimljen kroz Meadov LX200, ... moglo se i bolje, ali su turbulencije su bile izuzetno jake.

Mali člančić s našeg foruma: http://forum.sci.hr/viewtopic.php?t=550 
Zeleni bljesak
 Kliknite na ilustraciju  
090104_Antenal zeleni bljesak_w.jpg

Ponekad, veoma rijetko, u zadnjim sekundama zalaska crvenog sunčeva diska može se desiti fenomen prelaska te crvene boje u zelenu. Ta se optički fenomen loma svjetla u atmosferi naziva "zeleni bljesak". Zahvaljujući filmu "Pirati s Kariba", fenomen je postao opće poznat. Naravno da se tijekom tog događaja svijet mrtvih i živih ne miješaju.
Prije toga, u SF romanima i stripovima, zeleni se bljesak koristio kao dokaz da s druge strane Sunca postoji planet potpuno isti Zemlji i s njom dijeli stazu oko Sunca.

Ipak, da se vratimo u "grubu" stvarnost. Da bi se takav fenomen mogao vidjeti, potrebna je veoma bistra atmosfera, bez vlage u zraku, pa je ovo burno i hladno vrijeme idealno da se opazi ta posljednja, zelena zraka Sunca na zalasku.
Tijekom neastronomskih opažanja, snimanja ptica močvarica na Antenalu kraj Novigrada, ukazala se prilika da se prijenosnim teleskopom Zvjezdarnice Višnjan uspiju snimiti posljednje sekunde zalaska Sunca, na kojima se vidi zelena zraka.
Koliko je taj fenomen rijedak? Odgovor ovisi o mjestu na zemaljskoj kugli s kojeg se promatra. S većine mjesta zeleni bljesak nije moguće vidjeti. Istra ima veoma povoljan položaj i zeleni se bljesak može vidjeti desetak puta godišnje. Ipak, treba biti spreman, a kad uzmemo da je sa Zvjezdarnice Višnjan posljednji put gledan 27. ožujka, 1994. nije da se uvijek uspije uhvatiti.

Više o svemu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_flash

(05.02.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa