am@astronomija.co.yu

 

 

 Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

osmatranja
Sunce i Mesec
 
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca
 

11.10.2004.
Obično se javim ako na Suncu ima nešto vredno osmatranja, velika pega koju treba pogledati i snimiti. Ali ovog puta se javljam da napišem da na Suncu zapravo trenutno nema ničega, i to je nešto što nikada do sada nisam video.

Čekajući mrak

Danas, nakon što sam malo osmatrao i načinio par snimka kroz H-Alpha filter, izneo sam refraktor i postavio filter bele svetlosti u želji da na ostatku filma načinim snimke pega sa velikim uvećanjem. Na moje veliko iznenađenje na Sunčevoj površini nije bilo ni jedne jedine pege. Potpuno žut disk bez ikakavih detalja je nešto što nikada do sada nisam video. Obično je tu neka pa i najmanja pega, ali ovoga puta ništa.

Veoma razočaran počeo sam pakovati opremu kada sam slučajno uočio tanak Mesečev srp nedaleko od Sunca. Kako nisam hteo ostaviti nedovršen film u aparatu okrenuo sam teleskop ka Mesecu i na ostaku filma fotografisao Mesec tokom dnevne svetlosti.
U suštini mislim da sam uzalud potrošio te snimke, jer je film u aparatu bio Kodakov "BlackMax", crno-beli film.

Da li je neko možda već (barem iz zabave i radoznalosti kao ja) pokušao da fotografiše Mesec po danu sa crno-belim filmom i šta uopšte mislite? da li će se nešto videti na fotografijama ili ne?

Pozdrav.

Pišite nam.
Vaša e-mail adresa:    Ime:    
Predmet:

Tekst pisma:


(oktobar 2004.)

vrh