Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sijalica
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
svetlosno zagađenje
Uštede
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

http://www.recenzije.astrobobo.net
 
Ovaj članak je objavljen na blogu http://cdsa.blog.hr/ na adresi:  http://cdsa.blog.hr/arhiva-2006-11.html#1621783440
 
Tvrtka HEP ESCO se u sklopu energetske učinkovitosti brine i za smanjenje svjetlosnog onečišćenja. Priznajem - ja osobno, i drugi astronomi (profesionalci i amateri), bili su skeptični što se tiče tog projekta. Ipak, pokazalo se da firma HEP ESCO brine oko uštede energije, te provodi hvalevrijedne projekte - osim uštede resursa, ograničava se upotreba neekoloških rasvjetnih tijela.

Da ne duljim previše - zamolio sam g. Branimira Šteku da mi ukratko predstavi projekte koji su u fazi realizacije u gradovima lijepe naše. U nastavku prilažem njegov mail pa prosudite sami:

Od: Branimir Šteko
Za: Boris Stromar

Poštovani gosp. Štromar,

evo obećanog sažetog prikaza poslovanja HEP ESCO-a na području javne rasvjete (ostali projekti). Zahvaljujem na kontakt podacima trenutno pokušavamo stupiti u kontakt.

Varaždin JR

HEP ESCO i grad Varaždin potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 6.300.000 kn*. Projektom će grad Varaždin smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 544.000 kn/god.

Sisak JR

HEP ESCO i grad Sisak su pred potpisom sporazuma o izradi investicijske studije za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 4.050.000 kn. Projektom će grad Sisak smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 266.000 kn/god.

Karlovac JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Karlovca trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.520.000 kn. Projektom će grad Karlovac smanjiti troškove za el.energiju za više od 1.600.000 Kn/god.

Jastrebarsko JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Jastrebarsko trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 3.480.000 kn. Projektom će grad Jastrebarsko smanjiti troškove za el.energiju za više od 215.000 Kn/god.

Pula JR

Projekt energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Pule trenutno je u fazi izrade investicijske studije. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 6.170.000 kn. Projektom će grad Pula smanjiti troškove za el.energiju za više od 755.000 Kn/god.

Rovinj JR

HEP ESCO i grad Rovinj potpisali su izvedbeni ugovor za projekt energetske učinkovitosti na javnoj rasvjeti u vrijednost od 1.540.000kn. Projektom će grad Rovinj smanjiti trošak za električnu energiju za javnu rasvjetu za više od 96.000 kn/god.

Beneficije projekta
energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete:

Projektima energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti podiže se kvaliteta rasvjetnog sustava te se ostvaruje manja potrošnja električne energije. Uz manji trošak za el. energiju u uštedu ubrajamo i manje troškove za održavanje moderniziranog sustava javne rasvjete. U projektima energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete modernizacijom je obuhvaćena zamjena starih modernim svjetiljkama manje snage i poboljšane geometrije te zamjena zastarjelih živinih sijalica racionalnijim, natrijevim. Pod modernizacijom podrazumjevamo ugradnju svjetlosnog toka, čime se smanjuje potrošnja u kasnim noćnim satima. Zajednički odabrana rasvjetna tijela su u zasjenjenoj izvedbi čime se smanjuje svjetlosno onečišćenje. Ovakvim izborom primjerice svjetiljke tzv. kugle bit će zamijenjene sa ekološkim rasvjetnim tijelima, sa kojima je zadovoljena civilizacijska potreba za noćnim osvijetljenjem, bez opasnog blještanja i štetne emisije svjetla prema horizontu, odnosno, prema nebu. Uz navedeno smanjenom potrošnom energije smanjit će se i emisija onečišćivača (CO2, SO2, NOx i čestice) koja nastaje pri proizvodnji energije.

Lijep pozdrav,

Branimir Šteko, dipl.ing.

Voditelj Odjela za marketing i prodaju

----------------

* 1 EUR = oko 7,3 kune

 

(02.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 


kliknite na sliku

Neekološke polukugle usprkos difuznom, mutnom staklu po noći blješte, dok ekološka cut-off armatura sa ravnim staklom (mislim da je Siteco proizvođač, nisam 100% siguran) usmjerava cjelokupnu svjetlost prema tlu. Da, to je općenita definicija eko i ne-eko rasvjete, ali ovdje se to jasno vidi na istoj fotografiji - dakle nema nikakve zasebne kompjuterske manipulacije kojom bi se naglasile prednosti odnosno nedostaci pojedine vrste rasvjete.

Sljedeću fotografiju možemo malo više analizirati:

kliknite na sliku

Obje fotografije su snimljene istim fotoaparatom i objektivom, uz iste elemente ekspozicije. Neekološke polukugle (lijevo) osim ceste osvjetljavaju i zgradu iznad visine izvora svjetlosti. Na fotografiji desno, iznad ekoloških rasvjetnih tijela je potpuno mrak, što znači da svjetlost ne ulazi u stanove gdje bi mogla štetiti ukućanima. Površina ulice je i dalje kvalitetno osvijetljena.

Mislim da su daljnji komentari suvišni. Mogli bismo ići u analizu potrošnje energije, međutim točne podatke ne znam. Čak i bez toga, lako je vidljivo koliko je ekološka rasvjeta kvalitetnija i oku ugodnija. Ne samo po noći, već i po danu je vidljiv moderan dizajn takvih rasvjetnih tijela.

U slučaju da negdje prezentirate problem svjetlosnog onečišćenja, slobodno upotrijebite ove fotografije - mislim da jasno pokazuju prednosti ekološke rasvjete.

http://cdsa.blog.hr/