am@astronomija.co.yu

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadraj AM

 

 

osmatranja
Moj prvi teleskop

Moje interesovanje za astronomiju potie iz detinjstva. Seam se rei svoje pok. majke, za vreme boravaka leti kod dede, u planinskoj severnoj Dalmaciji: "Upamti sine kako izgleda "Kumova Slama", u Beogradu to nees moi da vidi!". Najlepi mogui start...

Ugljea Mileta
ugljesanets@yahoo.com
O.K. Prestao sam da puim posle vie od 15 godina staa! Kasica je tek poela da se puni, a ja nisam izdrao. Odjurio sam u robnu kuu i kupio tipian mali kineski refraktor.

Tek nedavno sam shvatio da posedovati teleskop ne podrazumeva zidanu opservatoriju. Dao sam se u pretragu na mrei: vodii za poetnike, prikazi, oglasi. Nabavio dvogled, poeo da uim skakutanje po zvezdama, instalirao softver, reklo bi se - sve po PS-u. Jer, naredba je glasila "Ne kupujte jeftine refraktore!". Sto puta dobronamerno ponovljena.

Moj teleskop

O.K. Prestao sam da puim posle vie od 15 godina staa! Kasica je tek poela da se puni, a ja nisam izdrao. Odjurio sam u robnu kuu i kupio tipian mali kineski refraktor. Karakteristian "Junk Scope", "Pluto Finder" - kako vole da ga zezaju na internetu oni iskusniji... 60mm soivo, 600mm fokalna duina, par okulara, trailac, alt-az viljuka i aluminijumski tripod. Sve za 4900 dinara. Nema garancije kod naih prodavaca (iako slovenaki izvoznik daje godinu dana, ali na svojoj teritoriji). Teleskop je proao prebrojavanje delova, vizuelni pregled (virio u tubus) i to je sve. Taknuto - maknuto. Prodavci ionako ne poznaju ba dobro svoju robu ("uveava 600X" ili "ovaj je sa ogledalom"), na jednom od izloenih "modela" urafili su trailac naopako. Nema veze. Stigoh kui, samo da se smrkne...

Izgleda da mu je glavna optika dobra, zvezde su iodice, Mesec otar i bez mnogo "lane boje" ili kako se ve prevodi termin false color, nema odsjaja u cevi - na oko 300mm u njoj se nalazi jedna dijafragma koja eliminise zalutalo svetlo (i moda odseca nekih par milimetara objektiva).

Loih strana ima mnogo! Da bi se usmeravao teleskop, treba dosta strpljenja i vebe. Mnogo mu treba da se slika smiri i kada su nogare uvuene. Fokuser je tvrd (ali bar dri fokus), treenje mnogo ometa proces - fokusiram koliko mogu, pa ekam da se smiri, pa onda jo malko ... Okulari su posebna pria: staklo, bezbojno, 25mm u preniku, oznaeni sa H12mm i SR4mm, znai 50X i 150X (!?!). 3X barlou su mi prodali samo da bi moglo da se kae "ovaj uveava 450 puta!" :-))).

Svejedno, ovaj H12 daje kontrastnu sliku, vidno polje malo vie od pola lunog stepena - Mesec upada "ko pismo u sandue", sa lakoom razdvaja Mizar... Onaj od 4 mm skoro neupotrebljiv, vie zbog skoro nemogueg fokusiranja nego zbog otrine i bednog vidnog polja. Ipak, poveao mi je sino Jupiter i Saturn i mogu da kaem da sam ga koristio koliko-toliko, pa se pitam da li je tano to to pie na okularu (600:4mm=150) jer bi ovaj teleskop teoretski mogao da podnese 120X uveanje? Pretpostavljam da su okulari klase, pa je sve mogue.

"Prvo svetlo" je palo kroz moj otvoren prozor - severoistok, pravo na Ursa Major, 20h. Nisam mogao da koristim trailac. Prvi put nisam ni umeo da ga poravnam, a dok kuhinjskim noem nisam proirio dijafragmu koja ga je stopirala na oko 8mm umesto deklarisanih 5X24mm - videlo se manje zvezda nego golim okom! Sada je na 20mm, ali omirglau sve do kraja - ima da ljasti od boja, ali u bar moi da ciljam lake...

Na internetu postoji nekoliko sajtova koji se bave "budenjem" jeftinog refraktora. Pokuau i ja da osnujem jedan - "Preko tapa i kanapa do zvezda!" :-)

Tako, fokusiram ja i mislim: nije trebalo ni da kupujem ovo, samo se proirio razmak izmeu Alkora i Mizara u odnosu na dvogled, kad, ek, ek, TA SE ONO KRAJ MIZARA SJAJI? Shvatio sam koliko DUBLJE gledam u nebo, sa 10 mm aperture vie i 50X uveanjem... Prvi uzdah kraj teleskopa tada je pao!

Uzdah br.2, naravno, Mesec! Sledee vee, kroz otvoren prozor. Slika je bila odlina sa 12mm okularom, skoro sasvim pun Mesec komotno u vidnom polju, pogled na terminator izmamio je jauk, ne uzdah... Na Mesecu onaj 4mm okular daje sliku kao kroz arapu, ali uveava. Skoro neupotrebljivo.. prizor nije toliko lep.

ok br 3. i br 4. - Jupiter i Saturn. Dobio sam kljueve od krova svoje zgrade, 8. sprat. Moje budue "primarno osmatrako mesto"! Sam pogled sa krova na svod kada je vedro, golim okom, fantastian je prizor. Supruga je posla sa mnom, da razbije maler (zove se Zvezdana :-))). Dok sam izotravao na Jupiter (50X), samo to mi suze nisu grunule na oi!! "Jup" se bakario posred vidnog polja, a tri iodice (etvrta u tranzitu) blistaju li blistaju... Jo malo bolji fokus, teleskop se smirio, sevnula su jasno kao dan dva ekvatorijalna pojasa, video se i neki blagi nagovestaj boja! A-UH! Zvezdana se uzmuvala kraj teleskopa, oe i ona da vidi! Oboje smo bili opinjeni, znai da nisam manijak koji umilja da vidi (moja supruga nema toliko otar vid, nosi soiva).

"Ajde na Saturn, ajde na Saturn..!" sada sam po prvi put imao podrku iza lea. Gde si bila kada sam se celu no patio da ulovim M13, uio gde je epsilon Lire... tada si mislila da sam podetinjio... Iz treeg puta sam ga ulovio, ne istie se na nebu poput Jupitera.

Dok sam se herojski borio da izotrim, liio je na CBS logo, ono "okce". Teleskop se smirio, malo i atmosfera... Mili Boe!!! Nisam mogao da verujem oima. Suvie sam bio uzbuen da bih lovio mogui detalj, moda je pored bio ak i Titan, nije me bilo briga! Pogled se radovao "jedinom Gospodaru Prstena u ovom delu SVEMIRA"!!! ena jednog amatera, u slinoj situaciji, u Americi, je etala od okulara do objektiva, kako kae, da vidi da nije nalepio sliku! Moja nije bila toliko naivna, znala je odmah da svojim oima gleda u nebesko savrenstvo oblika... Zaudo, 4mm okular je dao upotrebljivu sliku i Saturna i Jupitera, bez previe gubitka kontrasta, udobnu za oko i pored malog "eye relief"-a, kako li se kae...

Ok, Saturn jeste bio siuan i bezbojan, bez detalja. Ali (ovo namerno zvui smeno), jeste li ga videli?! Prelep je! Nikada neu zaboraviti sinonji izlazak na krov. U gomili sranja koja plutaju (UBISTVO, Irak, SARS,...dodaj sam), izronio sam za trenutak na povrinu i mogao da udahnem punim pluima..

Moram da priznam da je M42 sino lepe izgedala kroz 10X50 dvogled, lepa pufnica! Teleskopic je otkrio zvezde u njoj, ali od magline gotovo nita. Moda normalno za gradsko nebo? Moda mu je to maksimum - imao sam isuvie sree prve "prave" noi.

Da zakljuim: ne preporuujem kupovinu ovakvog teleskopa onome ko nije u potpunosti svestan svih njegovih ogranienja, kao ni onome ko nije spreman da zasue rukave i modifikuje gotovo sve osim tubusa i glavnog soiva! Pitate se onda, to si ti pourio da ga kupi? Jednostavno, izloba radova Umetnika -Tvorca Univerzuma je u toku, a meni je dosadilo da gledam reprodukcije, bilo na papiru ili na ekranu! Uostalom, izgledae lepo kao trailac na leima nekog budueg, velikog "Njutona"...

Vedro nebo!

(mart 2003.)

vrh