am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
6. jul 2003.
Let na Mesec?
#odgovori: | 1 | 2 | 3 | 4
 

Da li se priprema neki poduhvat tipa spuštanje na Meseec i da li će biti prenošen preko televizije? Prosto ne verujem da nikog više ne interesuje da se spusti na Mesec!? I ako može još i vaše mišljenje o tome da li su Ameri stvarno sleteli na Mesec 1969. Čitao sam dosta članaka u kome se tvrdi da nisu bili!

Pozdrav i hvala unapred!

Sale!

Odgovor
1. Indija planira da pošalje brod na Mesec. Nije jasno da li će brod imati ljudsku posadu (ne verujemo).

2. Mesec zaista više nije atraktivan. Ljudi će ga posećivati, pa i živeti (raditi) na njemu onda kada to bude ekonomski opravdano. A opravdano će biti kada korist od takvog poduhvata nadmaši cenu leta i boravka na Mesecu.

3. Ako ipak bude posete Mesecu sasvim je sigurno da će prenosi ići i preko TV i preko Interneta.

4. Jesu "li su Ameri stvarno sleteli na Mesec 1969?"

Lunarni modul Eagle 20. jula 1969. na Mesecu.
Neki sumnjaju u istinitost ove fotografije.

E na to pitanje našeg čitaoca voleli bismo da čujemo mišljenje čitlaca.

Dakle? Pišite nam. I popunite i našu anketu


#| 1 | 2 | 3 | 4 |

2. odgovor

20. septembar 2003.
Možemo mi sebi postavljati kojekakva pitanja i to je dobro sve dok to vodi nekim novim saznanjima. No postavljati neka retrogradna pitanja na koja je dat odgovor nema ama baš nikakvog smisla. Da li je Zemlja uistinu okrugla, da li je 2+2=4 , danas je više nego jasno. Ne znam kolkio je pametno raspravljati o tome da li su Ameri bili na Mesecu ili nisu.
Niti ja mogu onog ko ne veruje da su Ameri na Mesecu bili odvesti tamo da mu dokažem da jesu, niti ti što ne varuju, mogu mene odvesti da mi dokažu da ameri nisu na Mesecu bili. E sad neko će reći, pa tu ima dokaza. Neke slike, neki video snimci itd. Tad se cela diskusija svodi na veru u nešto. A kad je bilo kakava vera u pitanju tu je svaki razgovor izlišan i jednostavno se svodi na to da li neko u nešto veruje ili ne.

To zašto neko veruje u nešto je sasvim lična stvar i ako ćemo pošteno i ne treba s tim da zamaramo druge. Ja verujem da su Ameri bili (a da Rusi nisu) i za to imama neke svoje dokaze i razloge. I kraj. Zašto bih ja morao biti toliko sujetan da idem po svetu i pišem knjige i pravim emisije o tome kako Ameri dođoše do Meseca, a eto drugi nisu. Ti što nisu neka se potrude da odu i neka donesu neke valjane dokaze da Ameri nisu bili tamo i ja ću biti njihov vernik. Samim tim što je čovek (stvarno) stigao do Meseca je velika stvar sama po sebi bez obzira kakvi su razlozi da se to učini, bili. Da li je to hladni rat ili sujetna trka dve nacije sad to i nije bitno. Svi smo iz toga kao čovečanstvo izvukli jednu dobru pobedu sa prirodom. No plaši me činjenica da nekome može pasti na pamet da smo pobedili jednom za svagda i to bi bio nash definitivni poraz. Teši me činjenica da čovečanstvo kao celina nije radilo ništa bitno ako za to nije imalo neke velike potrebe. Nekad su ratovi bili glavni pokretačni napretka (u priličnoj meri su oni to i danas) i ostaje nam da se nadamo da će se uskoro pojaviti neki dobar razlog da opet odemo do prvog nebeskog komšije. Pre ili kasnije sa istinskim razlozima, eto nas tamo.

Meseče šekaj nas. Mi dolazimo. Ljudi.

(Radan)
 


#| 1 | 2 | 3 | 4 |

3. odgovor

22. septembar 2003.
Da se Ameri zaista nisu spustili na Mjesec svi mi bi imali razloga da budemo jako tužni. Poznato nam je svima da se istorija zna itekako lažirati ali da lažiramo i prve pionirske korake u Kosmos, e to bi zaista bilo i više nego jadno.

Amerika je ušla u "trku za Mjesec" sa bivšim rivalom CCCP-om i koliko je meni nešto poznato iz CCCP-a se nikada nisu čule ni predpostavke o mogućem "lažiranju" aluniranja na Mjesec.

A da je bilo ikakve naznake zar bi Rusija ćutala !? Istina ono što sam čitao i mene je ponekad zbunjivalo i dovodilo u sumnju, a onda sam sve skupa odustao od toga. Amerika (bar se nadam) neće biti jedina nacija koja će dotaknuti Mjesečevo tlo (sa ljudima ili bez njih) a mislim da su toga bili i svjesni 1969. godine kreatori programa Apollo, tako da sumnjam da bi dozvolili da "bruka pukne" nekad u budućnosti. Doduše gledam ili gledamo (od te iste nacije, i ne samo te, na žalost) sada potragu za "neoborivim" dokazima da Irak ima oružije za masovno uništenjem i nastup Colin Powell-a koji se izložio ruglu predstavljajući UN-ovom Vijeću sigurnosti fotografije koje je sedam dana kasnije javno opovrgao Hans Blix, inspektor odgovoran za razoružanje Iraka. Masama se kroz dobro pripremljene medije lako manipuliše (e to poglavlje smo svi ovdje "doktorirali"), ali i po narodnoj U LAŽI SU KRATKE NOGE istina prije ili kasnije ipak ispliva.

Evo dole nekih linkova koje sam tada pregledavao u vezi te teme.

A ja, ja cu večeras, dok je još vedro i ne previše hladno, ponovo izaći da gledam Mars, još se jako dobro vidi ...

http://www.badastronomy.com/bad/tv/foxapollo.html
http://www.redzero.demon.co.uk/moonhoax/
http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast23feb_2.htm


#| 1 | 2 | 3 | 4 |

4 odgovor

23. septembar 2003.
Bili su tamo. Na kraju krajeva pa Mjesec je u komsiluku

 

 
 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh