am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
 
Meteorologija


Nešto o mikro meterološkim uslovima u toku cele naredne 2004. godine.

Više godina sam pratio u Srbiji vreme izmeđju BOŽIĆA, od 26. decembra godine na izmaku, do 6 januara naredne godine. To isto sam tri godine pratio na New Zealandu (1999-2002), ove 2003-2004 26. decembar do 6. januara, pratim u Perthu W. Australija. Evo o čemu se radi: Pre 25 godina dobio sam od jednog starog hercegovca iz Popovog Polja, uputsvo kako su njegovi preci pratili meterološke uslove na tim prostorima. Kava će biti naredna godina po mesecima, da bih mogli da se orjentišu u pogledu setve useva za narednu godinu u Popovom Polju, jer je ono vrlo rizično područje u pogledu godišnjih padavina. Od 26-decemra do 6-januara naredne godine, prati se svaki dan kavo je vreme i kolke su padavine, svaki od ovih 12 dana predstavlja narednih 12 meseci. Prvi dan, 26 decembar pokazuje kakvo će vreme biti u toku celog januara iduće 2004. godine, tako redom svaki naredni dan je za naredni mesec. 6. januar pokazuje kakav će biti decembar iduće godine.

OVO PRAĆENJE ZA MNOGE ĆE BITI NESHVATLJIVO, KAO ŠTO JE I MENI BILO PRE 25 GODINA. Moja upornost u praćenju ovog ciklusa od 12 dana, pokazala mi je da su stari HERCEGOVCI bili mudri ljudi.

Praćenje u Srbiji (Podrinje Loznica), pokazala se sa 95% tačnošću, u periodu od 5 godina. Praćenje na New Zealandu od 3 godine, takođe se pokazalo sa 95% tačno, severno ostrvo (Auckland-Takapuna), iako na ovim prostorima su kise vrlo česte. 2001. godine u Takapuni za januar februar i mart, kiša je samo tri puta pala za ova tri meseca, što je i bilo i predviđeno prethodnim praćenjem 26-27-i 28 decembra 2000 godine.

Sad se nalazim u Zapadnoj Australiji grad Perth, opstina BAYSWATER, posto je danas 26 decembar to pokazuje kakav će biti januar 2004. god. Danas je dan bio vedar i topao, oko 35° C, oblaka nije bilo ceo dan, uveri ću se i ovde u ovu tradicionalnu prognozu HERCEGOVACA.

Ja sam relativno star čovek , prevalio sam pru polovinu 71. (sedamdeset prve) godine života, zbog toga ovo i pišem za ovaj astronomski časopis. Da bi mladi mogli da nastave da prate i tamo gde nemaju svu današnju tehniku, iz metrološke nauke.

Profesionalnim meterolozima bih preporučio, da ovo prouče, jer se odnosi za (MIKRO) pordučja, ne bi se moglo primenuti i na (MAKRO) područja.

Od skora pratim Vaš časopis, zadnje magnetne bure na Suncu imale su uticaja na ovim prostorima W. Australije.

Izlaganja gospodina Dragovića su vrlo interesantna, kao i ostalih saradnika i autora.

Moj prilog, O NARODNOM PRAĆENJU VREMENA, možda će zainteresovati nekog mladog čoveka, koji će svojim trudom dati doprinos i savremenoj METEROLOGIJI.

Zahvalan sam, što ste mi omogućili da ovu NARODNU MUDROST, spasem od zaborava, jer će ostati u vašoj arhivi za buduća pokolenja.

S R E Ć N O !

MILORAD NENADOVIĆ
Perth W.Australija.

 

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh