am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 
 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
24. februar 2003.
Komentar na komentar
Šatl, Buran, projekti
Komentar je veoma, veoma zanimljiv! Bilo je zadovoljstvo čitati ga. U većini stvari se slažem sa autorom komentara, posebno o troškovima održavanja ovakvog tipa letilice. Ruski koncept, od sedamdesetih na ovamo, se zasnivao na svemirskoj stanici i veoma jeftinim transportnim brodovima koji su kasnije trebali da budu zamenjeni Buranima ali, ko što znamo, to se nije desilo i verovatno se i neće desiti jer su se Sojuz i Progres pokazali kao veoma dobra (možda čak i bolja) rešenja. Za lansiranje "teških" stvari tu je, naravno, Energija. Znači, veoma jasno smišljen i planiran, efikasan i racionalan program koji za jedinu ozbiljnu manu ima upravo najvažniju - novac.

Tačno je da šatl previše košta ali "Ima se, može se". Teško je procenitit koliko bi Buran koštao ali verovatno znatno jeftinije nego STS ali bi i to "jeftinije" sigurno bila značajna cifra. Ako se dobro sećam, mada je moguće i da grešim, lansiranje jednog kilograma šatlom košta 100 000 dolara. Sad vi izračunajte koliko bi koštalo vaše lansiranje (ne računajući troškove obuke i boravka u svemiru). Zaista, sa čisto ekonomske tačke gledišta, ruska tehnika je na prvom mestu. Zato nije ni čudo što amerikanaca skoro nigde i da nema kad je lansiranje komercijalnih satelita u pitanju (kolo vode evropljani i rusi tj. Arijana i Proton). Ovo me je potsetilo na još jednu stvar koju mi je pomenuo jedan moj prijatelj iz Rusije. Naime, zašto su Amerikanci toliko protiv svemirskog turizma? On misli zato što ne smeju da kažu koliko bi koštalo kada bi turista želeo da leti sa njima. Rusi naplaćuju 20 miliona dolara kompletnu obuku i let što je za onoga ko ima te pare više nego povoljno. Po njemu, na slobodnom tržištu amerikanci bi u startu izgubili tu trku. Do duše, amerikancima i ne treba ovakav vid dodatnog finansiranja...

Inače, veoma sam zahvalan čitaocu što je ukazao na činjenicu koju sam ja potpuno prevideo u vezi lansiranja Čelindžera. Tako da bi tu mogli da pravimo samo poređenje tipa "Da li bi mogli da se spasu ako imaju neki problem u toj fazi leta, odnosno na toj visini i brzini?"

Pozdrav,
Marko

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]