am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
O brzinama


8.2.2004.

Ne znam dali je ovo prava adresa na koju upuæujem ovo pitanje ali æu ipak da probam. Ja, kao uèenik treæe godine gimnazije i amater ljubitelj astronomije i astronautike nigde, pa ni na vašem sajtu, nisam mogao da naðem nešto više o kosmièkim brzinama. Naime našao sam po nešto (oskudno) o prve dve ali o treæoj, èetvrtoj, paraboliènoj i najmanjoj brzini doleta na Mesec ništa nisam mogao da naðem. Zato vas ovim putem molim da mi pomognete da saznam nešto više.

Unapred hvala

Nemanja

Odgovor

Idemo redom:

Prva kosmièka brzina kao što i sam verovatno znaš predstavlja brzinu potrebnu da bi se neko telo sa Zemlje (ili bilo kog drugog tela) poslalo u kružnu orbitu, odnosno postalo satelit (tela sa kog je lansirano, naravno). Naime ova vrednost se dobija na sledeæi naèin: da bi telo ostalo u stabilnoj kružnoj orbiti, gravitaciona i centrifugalna sila moraju da budu uravnotežene. Znaèi pretoèeno u matematiku to izgleda ovako:

,

gde G predstavlja gravitacionu konstantu, m masu letelice, M masu objekta oko koga bi letelica trebala da orbitira (u ovom sluèaju Zemlje), V brzinu letelice na toj orbiti, a R polupreènik orbite u kojoj se letelica nalazi. Taj polupreènik orbite je zapravo jednak R = , odnosno zbiru polupreènika tela oko koga satelit orbitira (znaèi ovde Zemlje) i visine orbite. Tako bi vrednost R za satelit koji se nalazi na 200 km od površine Zemlje bila 6580 km jer polupreènik Zemlje iznosi 6380 km.

Dalje ako poskraæujemo ono što se može skratiti, ostaje:

,

odakle sledi da je:

,

što i predstavlja prvu kosmièku brzinu.

Znaèi ukoliko želimo da pošaljemo neki satelit u kružnu orbitu na visini od recimo 200 km od Zemljine površine, moraæemo da mu saopštimo brzinu od 7,79 km/s. Kao što vidimo prva kosmièka brzina nije konstanta nego ima razlièite vrednosti za razlièite polupreènike orbite na kojima se satelit kreæe (i naravno za razlièite planete). Takoðe treba pomenuti da æe orbita satelita koji kruži na nekoj visini postajati izduženija, odnosno elipsasta ukoliko mu na toj visini saopstimo veæu brzinu.

Ako satelitu nastavi da se poveæava brzina, on æe u jednom trenutku imati toliku brzinu da æe moæi da se oslobodi gravitacionog uticaja tela oko kojega je kružio. I brzina koju satelit u tom trenutku ima se naziva drugom kosmiækom brzinom. Ona se izvodi na sledeæi naèin: letelica koja se udaljava od nekog tela (Zemlje na primer), ima energiju E koja se može napisati kao:

gde je prvi èlan kinetièka energija tog tela, a drugi njegova potencijalna energija. Ako se ta letelica potpuno oslobodi uticaja Zemljinog gravitacionog polja, onda bi moglo da se pretpostavi da R teži beskonaènosti, odnosno da mu je potencijalna energija nula u tom trenutku. Takoðe ako pretpostavimo da je imala minimum energije koji je potreban za ovo, odnosno da je svu energiju potrošila na oslobaðanje iz Zemljinog gravitacionog polja, brzina, a samim tim i kinetièka energija, bi na kraju trebale da su jednake nuli. A to sve ukazuje da je i ukupna energija jednaka nuli. Ako uzmemo u obzir zakon održanja mehanièke energije formalno napisano to sve izgleda ovako:

,

gde je V0 poèetna brzina letelice, a R polupreènik sa kojega je letelica lansirana. Dalje ovu jednacinu mozemo napisati kao:

,

pa zatim i skratiti m i dobiti:

što i predstavlja izraz za raèunanje druge kosmièke brzine. Druga kosmièka brzina za letelice koje su lansirane sa površine Zemlje iznosi približno 11,2 km/s. Za ostale planete æe naravno biti drugaèija, jer u formuli za drugu kosmièku brzinu figurišu masa i polupreènik planete koja se posmatra (oni su naravno razlièiti od sluèaja do sluèaja). Treba i primetiti da se prva i druga kosmièka brzina razlikuju samo za , što bi znaèilo da ako hoæemo da neki satelit u kružnoj orbiti pošaljemo van uticaja gravitacionog polja u kome se nalazi treba samo da mu poveæamo brzinu za .

Da bismo objasnili šta je parabolièna brzina, odnosno zašto se tako zove moramo baciti pogled na formulu (1) još jednaput. Naime u formuli (1) ukoliko je vrednost E < 0, onda je putanja tela kružnica ili elipsa, ukoliko je E = 0, onda je putanja tela parabola, a ako je E > 0, onda je putanja hiperbola. Ako imamo u vidu da je brzina koju telo ima kada je E = 0 druga kosmièka brzina postaje jasno da je ona isto što i prabolièna brzina, tj. da se zbog oblika putanje koju telo ima pri drugoj kosmièkoj brzini ona zove još i parabolièna brzina.

Da bismo još malo pojasnili izgled putanje i vezu sa energijom uzeæemo primer tela koje uleæe u Sunèev sistem. Ukoliko je telu E < 0, ono æe ostati zarobljeno Sunèevom gravitacijom u kružnoj ili eliptiènoj orbiti. Dalje ukoliko mu je E = 0, ono æe proæi oko Sunca i onda opet napustiti Sunèev sistem i putanja æe mu imati oblik slova U (iliti parabole – neke komete imaju ovaj oblik putanje). Ukoliko je E > 0 za to telo, ono æe proæi kroz Sunèev sistem i putanja æe mu imati oblik ) (iliti hiperbole).

Treæa kosmièka brzina predstavlja zapravo brzinu potrebnu da se neko telo lansirano sa Zemlje (recimo) oslobodi Sunèeve gravitacije. Letelici lansiranoj sa Zemlje bi treæa kosmicka brzina iznosila 16,7 km/s.

Èetvrta kosmicka brzina je brzina potrebna da se neko telo (lansirano iz Sunèevog sistema) oslobodi gravitacije cele Galaksije, odnosno Mleènog Puta. Iako se navode razne vrednosti (reda 290 km/s), zapravo se još uvek pouzdano ne zna kolika bi ona mogla da bude. Ovo je posledica èinjenice da mi još uvek ne znamo precizno masu Galaksije*.

Kosmièke brzine predstavljaju njutnovski koncept koji je razvijen još tokom 17. i 18. veka. Tokom sedamdesetih godina 20. veka je recimo pronaðen rad Džona Mièela, engleskog nauènika iz 18. veka, koji je zainteresovan idejom brzine potrebne da se napusti neka planeta ili masivno telo, zakljuèio da bi moglo da postoji telo kome bi ta brzina (druga kosmièka) bila jednaka ili veæa od brzine svetlosti. I samim tim prvi dosao na ideju da bi mogle da postoje crne rupe.

* Uzgred budi receno ukoliko se piše Galaksija sa velikim slovom misli se na našu galaksiju, tj. Mleèni Put. Ukoliko se piše malim slovom misli se na astronomski objekat.

Što se tièe najmanje brzine doleta na Mesec stvarno ne znam kolika bi ona bila. Pretpostavljam da bi brzina koju bi trebalo saopštiti letelici tokom poletanja morala da bude bar druga kosmièka brzina. U svakom sluèaju sama brzina letelice se tokom ulaska u orbitu oko Meseca koriguje da bi se postigla željena visina. Lender koji se odvaja od letelice i sa lunarne orbite spušta na površinu Meseca ne sme da preðe odreðenu brzinu koja predstavlja maksimalnu bezbednu brzinu za spuštanje, da ne bi povredio astronaute tokom sletanja ili se oštetio toliko da onemoguæi ponovno poletanje sa Meseca (logièno). Ova brzina naravno zavisi od mnogo faktora, od kojih se veæina odnosi na sam kvalitet izrade lendera i tehnologiju koja se koristi prilikom spuštanja.

I za kraj par napomena. Ukoliko budeš koristio Internet ili stranu literaturu na engleskom da saznas više o ovim pojmovima, bilo bi korisno da imaš u vidu da se na engleskom koristi izraz "escape velocity" za drugu kosmièku brzinu. Za prvu koriste izraz "circullar velocity". Za treæu i èetvrtu nisam siguran kako ih taèno zovu, ali verujem da æeš uspeti to da saznaš ako budeš bio dovojno uporan.

U svakom sluèaju želim ti puno sreæe u tvom daljem bavljenju astronomijom i astronautikom i nadam se da ti je ovaj odgovor donekle pomogao i zadovoljio tvoju radoznalost...

Vedro nebo,

Nemanja Martinoviæ

 

 

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh