am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
Koji teleskop da kupim u Rusiji?


Poštovani prijatelji

Da li mi možete preporuèiti neki bolji teleskop ili više njih (pa da odaberem po vašem savetu) ruske proizvodnje. Nadam se da je to tamo povoljnije, a imam tamo prijatelja koji bi to doneo. Puno Vas pozdravljam i zahvaljujem.

Evo i sajtova sa teleskopima koji me interesuju:
www.urania.ru  
www.telescopes.ru  
www.astrošop.biz

Odgovor

1

Naèelno , ja sam za veæe ogledalo, dakle u igri su oni od 150 (prva cifra). Tal su Ruski proizvod, i znam da su se svojevremeno u Sky&Telescope vrlo pohvalno izjasnili o njihovom kvalitetu imajuci u vidu odnos: cena/šta dobijam za to. Druga bitna informacija je šta Vas posebno zanima (deep sky objekti ili planete i dvojne zvezde), što je bitno zbog odnosa velièina objektiva/žižna daljina (tzv. "f" broj ili svetlosna moæ) . Ako je odnos 1:7 ili 1:8 onda je moguæe postiæi veæe uvelièanje (što je podobno za posmatranje planeta i dvojnih zvezda, i naravno Mesec) a ako je odnos manji 1:6 ili 1:5 (kao kod SKYWATÈER 150/750 EQ3-2) šire je vidno polje, ali se retko može dobiti veæe uvelièanje, pa se ovi teleskopi koriste uglavnom za posmatranje deep sky objekata, a samo ako je optika zaista kvalitetna, sa ovima možete uz pomoæ Barlou soèiva dobiti veæa uveæanja... Za neku dalju analizu potrebno je više podataka o konkretnom teleskopu.

Dragan Miladinoviæ

2 U ovakvim sluèajevima, tj. nabavke teleskopa iz inostranstva jako bitno kako æe se organizovati prevoz do nas da ne ispadne posle da transport i carina dupliraju cenu. TAL recimo ne šalje manje teleskope na komad, a èak i ako to tamo kupi neki prijatelj treba imati u vidu da èak i manji teleskopi imaju bar 25 kg i prilièno su kabasti, o carini koja bi teoretski trebalo da se plati i da ne prièam. TAL ima solidnu optiku, mehanika im nije jaèa strana (jeste neuništivo, ali ne baš prefinjeno, kao i generalno ruska tehnika uostalom :), skywatèer ima kinesku optiku (tj. jeftiniji je), i tamo se mogu naæi sasvim upotrebljivi primerci ali je kvalitet jako nekonzistentan, a i za teleskope generalno važi da je najbolja try-before-you-buy varijanta pa da posle ne bude razoèarenja šta se zapravo dobija za date pare.

Atila Èipa

3 Ja se potpuno slažem sa Atilom da je najbolje probati pre nego što se kupi. Ipak treba uzeti u obzir da to i nije uvek izvodljivo, jer treba pronaæi nekoga ko poseduje željeni tip teleskopa.

Nisam imao priliku videti ni jedan od dva pomenuta modela teleskopa od 6" (150 cm) ne uzimajuæi u obzir dva manja modela od 130. Ipak pogledao sam ove teleskope od 150 cm na njihovim sajtovima i uoèio neke detalje zbog kojih bi se lièno odluèio pre za TAL nego SkyWatèer.

Kao prvo montaža na ruskom Tal-u izgleda mnogo stabilnija, jer je od metala a ne od aluminijuma kao kod SW. Zato TAL teži 25 kg u odnosu na SW koji teži 18 kg pa obrati pažnju na sve ono što ti je Atila napisao.

Možda ovaj TAL teleskop i nije vrhunac po prefinjenosti izrade i detalja, ali ni SW baš ne izgleda kao Takahaši pa na to ne bih ni preterano obraæao pažnju kod njih.

Ono što mi je dosta privuklo pažnju je da TAL dolazi zajedno sa dva Plossl okulara od 10 mm i 25 mm, sa 2X barlow, lunarnim i solarnim filterom kao i celim setom od 6 filtera u boji, i adapterom za kameru.

Na sajtu sam pokušao da pronaðem o kakvom solarnom filteru se radi ali po svemu sudeæi nije u pitanju filter koji pokriva celu aparaturu, veæ filter koji se stavlja na okular, èim ga pominju zajedno sa meseèevim filterom.

TAL ipak nije neka kineska firma koja prodaje refraktore od 2" (koji uveæavaju 765 puta) po robnim kuæama, pa stoga veoma iznenaðuje da oni zapravo šalju sa teleskopom i ove opasne filtere, o kojima je toliko napisano malte ne na svakom astronomskom sajtu i svakoj knjizi o astronomiji.

Za razliku od Tala, na SW sajtu nisam video da oni šalju bilo šta od prateæe opreme uz teleskop.

Dalje, Tal ima 8x50 tražilac, za razliku od SW-a koji ima manji 6x30, i to je velika prednost.

Montaža Tal teleskopa je opremljena sa "seting circles" (ako neko može da prevede kako se ovo zove kod nas:-), dok na fotografiji SW montaže nisam uspeo da razaznam da li ima iste a na sajtu nista ne piše. I na kraju, Tal dolazi zajedno sa drvenom kutijom koja može služiti za transport teleskopa, za razliku od SW-a koji salje teleskop u kartonu.

Iako se oba teleskopa (pogotovu TAL), hvale kao superiorni pri posmatranju planeta, veoma sam skeptièan po tom pitanju. Oba teleskopa su f=5, dakle veoma brzi, pa ne verujem da pružaju superioran imidž planeta u okularu, pogotovu što je neko na sajtu napisao da je TAL 150 bolji po pitanju planeta i od Celestron 8" SCT teleskopa u šta je veoma teško poverovati.

I pored svega smatram da su oba teleskopa (ipak bih stavio Tal pre SW), dobra za poèetnika, da pružaju solidnu sliku detalja na Mesecu, planeta i sjajnijih objekata dubokog svemira.

Osoba koja je postavila pitanje o ovim teleskopima se nije potpisala, mada vidim da u e-mail adresi piše Jovo. Pa, Jovo...(ako ti je to ime), nemoj ništa od ovog što sam napisao da uzimaš zdravo-za-gotovo. Ponavljam da nisam nikada video niti probao neki od ova dva teleskopa da bih napisao nešto konkretnije, pa možda i grešim. Ja takoðe nisam napisao ništa o njihovoj optici jer ne znam, a optika je i najvažniji deo teleskopa. Sve što sam napisao su par detalja koje sam zapazio na sajtu i koji bi možda mogli biti neka pomoæ.

U suštini imam samo jedan savet za tebe. Ako i kupiš taj TAL teleskop, i ako je zaista opremljen solarnim filterom koji se stavlja na okular, NEMOJ DA GA KORISTIŠ!!!

To su jako opasni filteri.

Pozdrav.

Siniša
 

4Vratio sam se prekjuèe sa mora i video vašu živahnu debatu oko izbora teleskopa, pa æu i ja priložiti svoje mišljenje.

Ja sam vlasnik TAL-ovog teleskopa TAL-150P8 (150/1200mm), ali sa paraboliènim, a ne sferiènim, primarnim ogledalom. Takoðe sam imao priliku da na vrlo kratko koristim SkyWatcher-a od 150mm. U svakom sluèaju, napisaæu malo o TAL-u, jer ga koristim veæ skoro dve godine.

Što se tièe optike, TAL-150P8 (f/8) je izvrstan. Verujem da je odlièan i model od f/5, ali da naravno ima jaèu komu i nešto slabije performanse na planetama od mog modela. Okulari koji se dobijaju u kompletu sa teleskopom su takoðe odliènog optièkog kvaliteta, a ne mogu da se požalim ni na Barlow 2x. Ovi okulari se meni mnogo više sviðaju (i mislim da su znatno kvalitetniji od okulara koji se dobijaju u standardnom kompletu SkyWatcher-a). Filteri su pristojnog kvaliteta, a ovaj za sunce se nisam usudio da isprobam. SkyWatcher ima ima takoðe finu optiku, ali mislim da je TAL-ova za nijansu bolja.

TAL-ov tražilac je izuzetno dobar. On je 8x50 i ima široko vidno polje od 7 stepeni, a takoðe stoji u izuzetno èvrstom držaèu. (Ja sam svoj tražilac podesio pre više od 6 meseci i uopšte nisam morao da ga opet podešavam kad sam izlazio na teren nekoliko puta u tom periodu). SkyWatcher-ov standardni tražilac nije ni približno tako dobar. Glavna mana TAL-ovog tražioca je u tome što unutrašnjost njegovog tubusa nije zatamnjena crnom farbom, nego veæ gola metalna površina, što znaèi da je jak odbljasak u njegovom vidnom polju ako se traži nešto što je u krugu og 30 stepeni od jakog izvora svetlosti (npr. Meseca).

TAL-ova montaža je znatno èvršæa od SW-ove, ali je zato i mnogo teža. Kad montiram svoj teleskop, ceo komplet je težak oko 48 kg. Sama težina TAL-ove montaže joj pruža jedan problem koji ja do sada nisam uspešno rešio. Montaža ima mnogo veæu masu od postolja na kome stoji i, dakle, ponaša se kao obrnuto klatno i veoma jako vibrira nakon jaèeg udarca.

Slabiji udarci, èini mi se, više zavibriraju SW-ovu montažu, ali jaæi udarci kod TAL-a izazovu oscilacije (koje traju po 5-7 s) na nekoj rezonantnoj frekvenciji celog postolja sa montažom, što ume jako da nervira pri posmatranju. U tome mislim da je SW-ov tronožac bolje rešenje, jer se kod njega brže damfuju oscilacija, a sama montaža sa tronožcem je mnogo lakša od TAL-ove. Sa druge strane SW-ova montaža ima plastiène delove koji se mogu slomiti, dok je TAL-ova gotovo neuništiva, ali zato teško kao tuè. Možete sa njom potapati kupus kad nije na terenu.

TAL-ova montaža je koncepcijski jako dobro uraðena, ali je zato mehanika grubo ostvarena. Postoji moguænost samo za motor u rektascenziji, ali je napravljena tako da se na toj istoj osi može teleskop ruèno pomerati (i grubo i fino podešavanje) DOK motor vodi teleskop. U deklinaciji kod TAL-a postoji toèkic koji preko šrafa vrši fino podešavanje teleskopa. Ako ovaj šraf nije fino podmazan ili se brzi okreæe, tubus ume da po malo zavibrira što je nezgodno pri astrofotografiji kroz tubus. Fino podešavanje u rektascenziji ima malo lufta, pa tih nekoliko milimetara (1-2 mm) slobodnog hoda kod toèkiæa (montaža sama je èvrsta i nema slobondog hoda) može malo otežati fino podešavanje pri praæenju. U svakom sluèaju TAL-ova montaža je potpuno zadovoljavajuæa za vizuelno pomaranje i piggy-back astrofotografiju. Kod SW-a postoji moguænost ugradnje motora na obe ose, što je znatno zgodnije ako si zainteresovan za neku pipaviju astrofotografiju. TAL ima jako dobre (u metal urezane) setting cicles.

Ja smatram da su i jedan i drugi teleskop dobar izbor.

TAL preporuèujem ako se traži odlièna optika, dobar komplet okulata, filtera i barlowa, i gotovo neuništivo izgraðen telskop koji se može vuæi po terenu. Tražilac je odlièan. Ovo je stvarno jako solidan teleskop za vizuelno posmatranje.

SkyWatcher je bolji ako èovek želi lakši teleskop koji se mnogo lakše nosi na teren (za TAL je neophodan auto ili 3 osobe da ga nose). SW ima vrlo finu optiku, ali je znatno nežniji što se tièe mehanike, koja je ipak malo finije uraðena nego kod TAL-a. Samo komplet dodatne opreme (okulari, barlow, trazilac) je slabiji nekgo kod TAL-a. SW je u svakom sluèaju mnogo praktièniji za nošenje na teren od mog TAL-a. SW je možda bolje prilagoðen za astrofotografske svrhe, ali to sa dodatnim troškovima za motore na obe ose.

NAPOMENA: TAL-ov motor koisti NAIZMENIÈNU struju od 12 V, pa je malo nezgodno napajati ga bez izvora naizmeniène struje. Mislim da novije montaže kod TAL-a koriste jednosmerni izvor struje (baterija).

Nadam se da æe ovo pomoæi.

Pozdrav svima!

Pavle
 


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh