am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
Rektascenzija; zvezdano vreme....


10.08.2004.

1) Šta mi znači kada znam rektascenziju? Mislim u praksi (realnosti)? Teoretski deo mi je poznat.

2) Koja je razlika između zvezdanog vremena i časovnog ugla? (Teorija mi je poznata)

- U kakvom odnosu je časovni ugao i vreme koje pokazuje moj sat?

- Kako se to u praksi meri časovni ugao u jednom smeru a rektascenzija u drugom smeru?

- Kako se računa vremensko izjednačenje, u knizi A.Tomića ''Astronomija, praktični radovi'' na strani 33 stoji : Tp=Ts-n

Tp=Pravo sunčevo vreme, Ts=Srednje sunčevo vreme, n=Vremensko izjednačenje n=(SEV k-1h)+n-12h

Beširović Hakija

 
Odgovor

1. Rektascenzija nekog nebeskog tela je trenutak njegovog prolaza kroz Meridijan po zvezdanom vremenu. Ako imate časovnik koji pokazuje zvezdano vreme tačno možete da znate npr. u kom pravcu se nalazi taj objekat, ili koliko mu vremena (t) treba da dođe u pravac Meridijana. To se izračunava preko jednostavne formule:

t = S - a,

gde je t časovni ugao, S zvezdano vreme u datom trenutku i a rektascenzija nebeskog tela.

Ako nam naprimer zvezdani časovnik pokazuje da je sada S = 14h, a rektascenzija neke zvezde a = 16h, dobićete da do prolaza kroz meridijan ostaje još -2h, odnosno 22h, ali će to biti narednog dana. Ako je a = 12h, onda to znači da je zvezda pre dva časa bila u Meridijanu.

2. Zvezdano vreme S govori da je neka zvezda sa rektascenzijom S = a baš sada u Meridijanu, a časovni ugao sam već objasnio. Razlika je još i u tome što je t ugao između Meridijana i pravca ka telu, znači teme mu je u Nebeskom Polu, dok je a ugao u ravni Nebeskog Ekvatora od gama tačke (g) do mesta gde se vertikal tela seče sa njim, tj Ekvatorom..

3. Naš sat pokazuje vreme koje se meri po položaju Sunca, tzv. srednje Sunčano vreme, dok časovni ugao ne «pokazuje vreme», već razliku u vremenu između dva položaja istog ili različitih tela.

4. Rektascenzija se meri (raste) u direktnom smeru, a pošto se nebeska sfera obrće suprotno, od istoka ka zapadu, znači da su tela sa većom rektascenzijom levo, tj istočno, a ona sa manjom desno, tj zapadno. Časovni ugao po definiciji raste u smeru zapada.

5. Razlika između srednjeg (Tm) i pravog (Tp) Sunčevog vremena je vremensko izjednačenje (h). Vremenski interval između dva uzastopna prolaza centra Sunčevog kotura kroz Meridijan je Pravi Sunčani dan koji je nejednake dužine trajanja zbog eliptičnosti Zemljine putanje. Za njegov početak uzima se trenutak donje kulminacije – prava ponoć. Da bi se dobili dani konstantne dužine uvedeni su pojmovi srednjeg ekliptičkog i srednjeg ekvatorskog Sunca. To su ustvari fiktivne (zamišljene) tačke koje se ravnomerno kreću po Ekliptici, odnosno Ekvatoru i za jednu tropsku godinu (365,2422 srednjih dana) dva puta zajedno prođu kroz gama tačku.

Vremensko izjednačenje se satoji od dve komponente:

• Izjednačenje centra kojom se anulira eliptičnost Zemljine putanje:

h1 = L - lo,

gde je L longituda srednjeg ekliptičkog Sunca a lo longituda pravog Sunca., i

• Svođenje na Ekvator – zbog nagiba Ekliptike

h2 = tg2 e/2 ∙ sin 2 lo – ½ tg4 e/2 ∙ sin 4 lo + 1/6 tg6 e/2 ∙ sin 6lo - ...

Sumiranjem njihovog dobija se vremensko izjednačenje, koje u stvari nije ništa drugo do razlika rektascenzija srednjeg i pravog Sunca.

 Ratko Miljkovac

 


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh