am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
Perpetuum mobile


10.06.2004.

Jas sum od Makedonija.

Perpetu mobile mislam deka e vozmozno da se napravi,ama prasanjeto za vas e kolku negativno,ili kolku pozitivno toa bi deluvalo na denesnava ekonomija i koja e cenata za tava masina(naprava)?

Se nadevam deka ke dobijam iskren ili priblizno tocen odgovor.

Milco

 
Odgovor

Prvi zakon termodinamike glasi. Nemoguće je uraditi perpetuum mobile prve vrste (ili tako nešto slično u tom fazonu). Kao što rekokoh to je ZAKON i tu dalje nema polemike. To je prirodni zakon a ne nešto što je ljudima palo na pamet da napišu i da to proglase zakonom kao što rade sa zakonima u društvenom ili političkom životu. Političke zakone možemo menjati koliko hoćemo ali prirodne NE ili ne bar tako lako. O ovom zakonu priorode (ili svim prirodnim zakonima) možemo imati ovakvo ili onakvo mišljenje ali se na kraju moramo povinovati nemilosrdnosti prirodnih zakona. Evo jednog banalnog ali veoma slikovitog primera. ZAKON GRAVITACIJE veli: Ukoliko skočiite sa desetog sprata razbiće te se o tlo (ovo je doduše moja slobodna interpretacija). E sad nekima to može i da se nesviđa i može da mu padne napamet da taj zakon napišemo i na drugačiji način, recimo ovako: Ako skočimo sa 10-og sprata padaćemo do trećeg veoma brzo a od trećeg ćemo usporiti i polagano neozleđeni pasti na tlo ili čak da dodamo da ćemo kod prizemlja početi da letimo. Mislim da je suvišno reći i da je svima jasno šta će se desiti ako skočimo sa 10-og sprata, pa ma kako mi napisali taj zakon da bi se nama dopao. Zato prirodne zakone treba poštovati i ako su surovi. Iz njih treba izvlačiti korist na drugi način ali nikako sanjati o tome kako da pređemo neki prirodni zakon. Možemo naći načina kao ih zaobići ali ignorisati ih je ludost.

Nebih ulazio u polemiku šta bi bilo kad bi bilo oko perpetuum mobila i ekonomije, samo bih parafrazirao jednu misao nekog izgleda veoma pametnog čoveka: "Ako prekršite društveni zakon postajete kriminalac i idete u zatvor ali ako prekršite prirodni zakon postajete bog" (ili veoma bogat čovek, što mu danas izgleda dođe isto:-)) ) E sad ja dadoh sve od sebe da objasnim jednom mladom umu nešto što je danas meni samo po sebi razumljivo ali se sećam kada sam u osnovnoj školi učio o perpetuum mobilu i kada sam u svojim mislima konstruisao jednu takvu samopokretačku mašinu. Možda i nije loše da mladi ljudi rade neku vrstu gimnastike mozga i da sanjaju u nečem takvom ma koliko nama "starijima" to zvučalo kao nonsens. Možda od silnog i tvrdoglavog udaranja u zid (zakon), taj zid i popušti ili barem otvori rupu da se kroz njega vidi način kao zaobići zid. Pa dešavalo se to i ranije, zar ne.

PS. Slatko sam se nasmejao na jedoj epizodi Simpsonovih gde Homer Simpson prekorava svoju kći Lisu rečima :"Lisa izbaci ovu samopokretačku mašinu iz kuće" a ona je donela to kao projekat koji je radila u školi, da se pohvali roditeljima. Ustvari evo još uvek se smejem na taj štos. Ma mora da se te gledali tu epizodu;-)).

Nikako da mi prestanu prsti kucati po mašini. Da to ja nisam perpetuum mobileeeeeeeee..... eeeeeeee Radan ... Radan ... Radan ... Radan ...

Radan ... Radan ... Radan ... Radan ...
 


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh