am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
 
Kako da snimim Sunce


09.03.2004.

Muèim se veæ neko vreme i nadam se da jedino vi možete da mi pomognete. Pitao sam svakog iole sposobnijeg fotografa i niko nije znao da mi odgovori na pitanje kako da sa fotoaparatom uslikam Sunce, a da na fotografiji ono izgleda potpuno realno ili što više moguæe realnije, onako kako ga vidimo u toku dana, dakle žute boje. Koristim aparat marke Canon EOS 300V sa objektivom 28-200 mm. Pretpostavljam da su potrebni neki filteri za ovo, npr. polarizacioni, ali sumnjam da æe on biti efikasan jer on ne deluje na celo nebo, veæ samo na jedan deo neba, takoðe i UV filtar verovatno ne bi ništa pomogao u mojoj sve istrajnijoj nameri da mi Sunce na fotografiji ispadne potpuno realno i bez izoblièenja. Probao sam sa ekspozicijom 1/2000 s i otvorom blende 16 ali objektiv jednostavno pokušava nešto da uradi, i ne uspe. Pomagajte kako god umete i znate, èekaæu ako treba da vaš odgovor i mesec dana, samo da se vi dobro raspitate kod ovdašnjih astronoma.

Unapred zahvalan

Aleksandar

Odgovor

09.03.2004.
Možda kombinacija svega navedenog i nekog vrlo sporog filma (25 ASA, nisam siguran da li postoji u boji, 50 ASA sigurno postoji) upali...

Ili, Thousand Oaks solarni filter, mislim da on daje žutu sliku Sunca...

Inaèe, 200mm je premalo za dobiti neke detalje na Suncu, osim ako se ne vidi neka ogromna pjegetina!

Lovro


10.03.2004.
Ovo mi je èudno.. što to objektiv pokušava uraditi? Ako ima problema sa izoštravanjem, to nije neki problem, iskljuèi se autofokus i ruèno izoštri na beskonaèno.

Što se tièe ostaloga, Lovro je dobro rekao, sa takvim objektivom se na Suncu ne mogu dobiti neki detalji, eventualno bi se mogla detektirati neka veæa grupa pjega. Da bi se dobila dobra slika Sunca potreban je naravno neki filter. Recimo, Baader ima odliène folije, ali je s njima Sunce bijelo, a ne žuto. To se lako može srediti sa dodatkom jednog žutog filtera ili slièno. Može se naknadno fotografija skenirati i obojanje dodati u nekom programu. BTW, Baader radi dvije folije, jednu fotografsku i jednu za vizualno promatranje. Folija za fotografiranje manje blokira svjetlost Sunca, pa se ne smije upotrebljavati za vizualno promatranje. U sluèaju eventualne nabavke folije, preporuèio bih verziju za vizualno promatranje jer se ostatak onda može iskoristiti i za neki dalekozor ili teleskop. Ne znam koji je cilj fotografiranja Sunca - da li da se vide detalji na površini (teško sa takvim teleobjektivom) ili da se Sunce vidi kao disk na "normalnoj" fotografiji (pejzaži). Ako se fotografira kroz Baader (ili neki slièni) filter, neæe se vidjeti ništa osim Sunèevog diska. Sunce se može fotografirati i bez filtera, kada je na zalazu. Tu treba eksperimentirati sa ekspozicijama. Možda bi se mogla napraviti fotografija kada je Sunce nešto malo više iznad horizonta upotrebom tzv. "ND graduated" filtera. ND je oznaka za Neutral Density. Doslovan prijevod je "neutralna gustoæa", što u biti oznaèava da je filter zatamnjen jednoliko ("neutralno") u cijelom vidljivom spektru - znaèi da je sivi i ne daje nikakvo obojenje. Graduated znaèi da taj filter postepeno prelazi iz odreðenog zatamnjenja prema skroz prozirnom. Takvi filteri se èesto koriste pri snimanju pejzaža tako da nebo izgleda prirodno na fotografiji buduæi da može biti velika razllika u kolièini svjetlosti visoko na nebu u odnosu na tlo ili štogod. Dakle, možda bi se takav filter mogao iskoristiti da se dobije jasna slika sunèevog diska na nebu zajedno sa okolišem/pejzažom/whatever. Ima raznih ND grad filtera, neki zatamnjuju više, neki manje. Ne mogu savjetovati koji bi bio najbolji buduæi da nisam nikada koristio takav filter..a moguæe je i da ga neæe baš biti lako pronaæi za kupiti. Pretpostavljam da s takvim filterom treba puno eksperimentirati jer se ne mogu baš odmah dobiti savršeni rezultati.

Bobo Štromar


16.03.2004.
Sunce NIKAD u toku dana nije žute boje. To je èista psihološka konstrukcija, a Sunce žutu i ostale tople boje dobija tek uveèe, oko zalaska, tj. ujutro oko izlaska, kao posledicu prolaska kroz deblje slojeve atmosfere. Sunce je danju BELE boje, i previše je blještavo da bi se duže gledalo u njega, a osim toga to je bez adekvatne zaštite i opasno.

Što se slikanja Sunca tièe potrebno je koristiti i neki zaštitni filter specijalno pravljen za tu namenu, bez obzira da li se radi o staklenom filteru na koji su u vakuum komori naparivanjem naneti slojevi metala, ili filteri na bazi neke folije (Mylar ili Astrosolar), takoðe sa slojevima naparenih metala. Ako taj filter u startu ne daje žutu boju, što je sluèaj kod folija i nekih staklenih filtera, tada se taj filter koristi u kombinaciji sa žutim fotografskim filterom za crno belu fotografiju, ili treba uraditi ono što je danas sasvim lako izvodljivo, pogotovo u digitalnim laboratorijama: kolorisati snimak po želji. Sunce sa pegama, REALNO snimljeno, je više-manje crno-belo. Uz zaštitni filter, koji drastièno smanjuje kolièinu propuštene svetlosti, æe i fotoaparat, ne samo pokušati, nego i uspeti da uradi nešto. Polarizacioni filter æe u ovom sluèaju delovati samo kao blagi ND (èitaj sivi) filter, jer on upravo na delu neba gde je Sunce, nema nikakvog dejstva. A UV filter tek u ovo sluèaju nema nikakvo dejstvo. Ono što bih voleo da znam je: na kakva izoblicenja se misli u pismu? Da li je u pitanju boja, oblik Sunca ili nešto treæe?

Eto, to bi bilo to. Znaèi, bitan je, pre svega, neki zaštitni filter za posmatranje ili fotografisanje Sunca...

Nedeljko Markoviæ

 

 

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh