am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
Kineski teleskop
 


01.05.2004.

Početkom aprila imao sam priliku da u jednoj beogradskoj knjizari u Knez Mihajlovoj ulici vidim teleskop kineske proizvodnje po ceni od 7200 dinara (D=60mm,f=700mm), sa stalkom. Interesuje me kvalitet tog proizvoda te da li ga vredi kupiti.

Odgovor

Teško je reći o kvalitetu nečega ako ga ne isprobaš. Po podacima koji su dati, radi se o takozvanom "starter" teleskopu, jeftinom instrumentu koji se na zapadu kupuje kao Božićni poklon, i služi da dete zainteresuje za astronomiju.

Ako zelite da teleskop koristite za astronomske svrhe, bilo bi dobro isprobati ga na jednostavan način. Ako je prodavnica dugačka, zamoliti prodavca da upali svetlo na drugom kraju prodavnice i onda posmatrati kroz teleskop sliku koja se dobija. Ako u okularu vidite čist, oštar lik volframove niti svetiljke, optika je dobra, i slobodno ga kupite, jer za taj novac to je dobra investicija, a ako je lik niti sijalice "razliven" i još ako ima oreol duginih boja (ljubičasta i sl. ...), teleskop je lošeg kvaliteta i praktično neupotrebljiv za astronomske svrhe. Ako je prodavnica mala, uz dozvolu prodavca izneti teleskop napolje i posmatrati objekat koji se obasjan suncem (nikako direktno u Sunce - IZGUBIĆETE VID !!!). Naravno, najbolje bi bilo proveriti ga direktno na posmatranju Jupitera ili Venere, ali sada je dan dugačak, a pretpostavljam da radnja ne radi u noćnim satima. (Ili se dogovorite sa prodavcima da imate pravo da ga isprobate, pa ga testirajte na opisan način ).

Nadam se da će ovo biti od pomoći...

Vedro nebo....

Dragan Miladinović
 

10.5.2004.
Ovaj teleskop se najvjerovatnije ne isplati kupovati. Bolje je za te novce nabaviti dalekozor koji je sasvim dovoljan, a vjerovatno i bolji, za početke u astronomiji. Ovakvi mali teleskopi su izvor frustracija za početnika - od klimave montaže, preko loših okulara, tražioca, itd. On se može osposobiti da bude koliko-toliko zadovoljavajućih performansi, no tu je potrebno nabaviti barem nove okulare i tražioc, a onda mu ukupna cijena poprilično poraste. Dalekozor je puno bolji izbor, jedostavnije ga je koristiti i sa velikim vidnom poljem se lakše snaći na nebu.

Boris Štromar
 

 

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh