am@astronomija.co.yu

 

 

Pisma
 

Potražite u AM

 

Sadržaj AM

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

KAKO DA BOLJE VIDIM MARS?

 

Kao početnik u astronomiji nisam ni očekivao ništa spektakularno ali ipak... Sa refraktorom OptiSan Star60060 i uvećanjima od 50 do 400x savršeno sam video Jupiter, sa svim njegovim "šarama". O Mesecu da ne pričam... Ali, šta god i kako god učinio, Mars vidim samo kao malu žutu tačku i ništa više. Gde li sam pogrešio?

Dejan Spasojević


Kliknite na sliku
Mars680.jpg (16100 bytes)

Zdravo Dejane
Uz pretpostavku da se radi o refraktoru 60/600 nažalost ne možete očekivati neke dobre rezultate kada je Mars u pitanju. Ta planeta je, sama po sebi prilično zahtevna što se tiče opreme za posmatranje. Slika koju vidite je pojedinačni frejm na refraktoru sa objektivom od 80mm. Praktično, nište pogrešili ni u čemu, jednostavno teleskop 60/600 nije previše pogodan za posmatranje planeta, bez obzira što tvrdite da vidite dva tamnija pojasa na Jupiteru. Treba znati da Jupiter reflektuje polovinu svetlosti koju prima od Sunca, a Mars samo jednu sedminu (videti> albedo). Što je objekat sjajniji može se ići sa većim uvećanjem i zbog toga ste mogli videti određene detalje na Jupiteru.

Osim opreme veoma je važna tehnika posmatranja. Prilagođenje oka, a samim tim i informacija koju prima mozak je od presudne važnosti. Jednostavno treba duže fiksirati oko na disk Marsa (bez obzira što je mali). Posle izvesnog vremena primetićete da disk Marsa nije ravnomerno osvetljen. Prethodno treba odabrati tamno mesto za posmatranje i sačekati da se planeta dovoljno izdigne od horizonta ( >30° ). Sa teleskopom koji imate ne treba ići na uvećanja preko 120 puta. Iznad te vrednosti slika u okularu je nejasna i mutna, bez obzira što ste naveli da on može ići sa uvećanjima do 400 puta. Takvo uvećanje važi za veoma kvalitetne teleskope mnogo većih prečnika.

pozdrav,
Slavko Stojanov

 
Pišite nam
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

 

 

vrh