am@astronomija.co.yu

 

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Kako se razgovara sa vanzemaljcima?

Povodom teksta Star Trek

 

Veliki pozdrav...
i naravno Srećna Nova 2005-ta godina...

moram da ti repliciram na jednu opasku sa:
http://www.astronomija.co.yu/razno/legende/startrek/startrekmain.htm
>> (Jeset li primetili kako svi vanzemaljci dobro govore engleski?)

Iako im je objašnjenje "malo" tanko, ipak postoji, a to je univerzalni prevodioc...
Ne objasnjava se nigde kako radi, ali ima osvrta na tu tehnologiju u nekoliko epizoda... uglavnom novijiih StarTrekova, koji valjda i krpe rupe u pričama starijih StarTrek serijala... Baš u StarTrek-Voyger, epizoda 1, 2-sezona (ove sam se tačno setio koja je, http://www.startrek.com/startrek/view/series/VOY/episode/68858.html
pronalaze ljude sa zemlje iz sredine 20og veka, japanac, amer, itd. i svi pričaju svojim maternjim jezicima, ali se savršeno razumeju, što im je čudno, ali i objašnjeno u samoj seriji... druga je priča što mi sve čujemo samo na tečnom američkom engleskom... :) ...valjda je serija snimana sa tim prevodiocem... :))

Naravno nigde se ne objašnjava kako se razumeju i sa civilizacijama koje prvi put vide... ali i tu se sete ponekad da nešto prokomentarišu... sećam se jedne epizode (Voyger - taj serijal mi je definitivno najsvežiji) u kojoj se susreću sa nekim vanzemaljcima koje ne razumeju i koji im u toku epizode daju tehnologiju sa kojom će ih ovi razumeti... valjda i ne očekuju od prosečnog gledaoca da će postavljati pitanje oko svake tehnikalije... :)

Inaće je StarTrek jedna od retkih SF serija i filmova (u kojima ima vanzemaljaca koji pričaju engleski) u kojoj je dato bar neko objašnjenje za ovu pojavu... ali cenim, tek posle mnogo godina pritužbi... ;)

pozdrav
Miloš


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh