am@astronomija.co.yu

 

 
Pisma
 

Sadržaj AM

 

 

AM SCG

 

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Gde smo?

 

Prateći vesti u našem Astronomskom magazinu, časopise sa ovom tematikom, sajtove na internetu iz raznih zemalja, stičem utisak da se u zadnje dve godine stvari kreću na bolje, barem što se sveta tiče. Uspešna lansiranja, sve veći broj automatskih i pilotiranih misija, istraživanja planeta, kometa, asteroida kao i sve dublja i detaljnija osmatranja dalekog svemira. Pripreme za iskorišćavanje resursa Meseca, Marsa, planiranje njihovog nastanjivanja. Veći broj učesnika u ovim događanjima.

Gde smo tu mi ? Kao i sve siromašne, male, nerazvijene, eksploatisane i sankcionisane zemlje – po strani. Kao jedinstvena bivša Jugoslavija, sa onim standardom, ukupnim bruto nacionalnim dohotkom i tempom razvoja imali smo mogućnosti da se u nekim segmentima uključujemo u velike projekte drugih. Međutim, sa stagnacijom i padom u zadnjoj deceniji prošlog veka i opštim sunovratom na početku 21-og veka, izgubili smo sve šanse i mogućnosti da u bilo čemu učestvujemo. Možemo se nadati da će izuzetni pojedinci, kakvih smo oduvek imali, uspeti da se individualno probiju u te međunarodne projekte, makar i sa tuđim državljanstvom.

Za nas ostale, obične smrtnike, srećom, postoji sve jeftiniji Internet preko koga ćemo pratiti hod bogatih i samostalnih u budućnost. A u toj budućnosti, kada nekada dođe do demokratizacije ljudskog društva, nadam se ne posle trećeg svetskog rata, biće valjda mesta i za ovakve male nacije. Doduše, postoji i nešto malo svetlija alternativa da se nekom regionalnom integracijom, kroz Ujedinjenu Evropu, manje verovatnu zajednicu slovenskih naroda, evropsko-azijsku integraciju ili ko zna kakav drugi oblik udruživanja, približimo i pridružimo vodećim zemljama. Možda uz gubitak identiteta, utapanje u veće nacije, istorijski zaborav. Možda je to naša sudbina pa se samo džabe batrgamo i gubimo vreme u nemogućim poduhvatima očuvanja samosvojnosti i nacionalnog identiteta.

Zato, ne čitajte ovako sumorna pisanja, gledajte internet i pratite osvajanje svemira. Gledajte u budućnost !

S, danas nešto pesimističkim, pozdravom !

Filipović Aca  


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh