am@astronomija.co.yu

 

 
Pisma
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Halo


14.02.2006.

Evo, sada je negde oko 3 sata ujutru. I na nebu je upravo najveci i najlepsi Mesecev halo, koji sam ikada video. Pokusao sam da ga slikam, medjutim, toliko je veliki da ne moze da stane ceo u jednu sliku. Onda sam dosao na ideju da slikam halo iz delova, pa da kasnije na kompu sliku slozim, ali mi nije poslo za rukom, jer obodi halo efekta se ne vide kada su samo oni na slici bez Meseca, iako sam stavio najduzu expoziciju (moracu da kupim bolji digitalac :).

Nadam se da se ovaj halo video i u drugim krajevima i da je neko od aktivnih posetilaca AM sajta uspeo da napravi koju fotografiju, pa da mogu i ostali da uzivaju u tom prizoru... iako to nije ni priblizno kao uzivo :)

Pozdrav
Nikola Kosanovic

***

I ja sam video taj, zaista najveci do sad, Mesecev halo. Bio sam u poseti rodbini u okolini Doboja i kad sam izasao napolje, negde oko 22 h imao sam stvarno sta i videti. Veci krug svetlosti oko Meseca u kristalno cistoj i vedroj noci, daleko od svakog svetlosnog zagadjenja, zaista u zivotu nisam video.

Imao sam uz sebe Canon EOS 350D, ali mi je odmah bilo jasno da zbog velicine haloa nece biti moguce staviti sve u jednu fotografiju. Moglo se to i iz delova slikati, no zahtevalo je vise vremena, a nije bilo ni uljudno ostaviti rodbinu i goste za slavskim stolom da me cekaju. Posle par sati, kad su se svi razisli, na moje razocarenje, odnekud su se stvorili oblaci koji su unistili onako lep prizor. Ako je neko ipak uspeo da fotografise halo, bilo bi lepo od njega da sa nama podeli taj prizor i posalje fotografiju.

Aleksandar Sljivic
Beograd


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh