am@astronomija.co.yu

 

 
 Pisma i pitanja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

CCD
 
Postovana gospodo astronomi,

Obracam vam se u nadi da ce te nam pomoci. Citao sam vas magazin “ASTRONOMIJA” i vidio da u vasem drustvu ima pravih strucnjaka za astronomiju. Meni je potreban vas strucnjak za CCD kamere.

Zovem se Jungic Njegoslav i clan sam jedne male grupe ljudi koja pokusava da u Banja Luci osnuje astronomsko drustvo. Da bi smo zavrsili projekat i izasli u javnost potrebne su nam informacije vezane za CCD kameru. Mi smo mislili kupiti CCD kameru SBIG ST-7XE vrijednosti 2425 evra.

Teleskop na koji mislimo montirat CCD kameru je INTES MICRO ALTER M 1208 karakteristika 320/3800.

Stoga bih Vas zamolio kao strucnjaka u ovoj oblasti da nam date savjet koju najbolju CCD kameru da uzmemo za ovaj teleskop, a da njena vrijednost ne prelazi 3000 evra.

U naprijed Vam se zahvljujemo i ocekujemo Vas iskren odgovor.

P.S. Nadam se da cemo osnovati nase drustvo u Banja Luci i da cemo dugo saradjivat na obostrano zadovoljstvo.
 

P

a da krenem sa odgovorom. Iskreno sam impresioniran teleskopom koji imaju ili nameravaju da nabave. To nije ni malo jeftin instrument i čestitam im na izboru, mada sve zavisi od svrhe za koju im treba. To svakako nije prvi izbor za objekte dubokog neba (odnos 320/3800=11.875), ali za Sunčev sistem, dvojne i promenljive zvezde... Ono što je važno za takav teleskop, koji je uz to i težak (možda i preko 30kg samo optički tubus), jeste kvalitetna i jaka montaža, bez koje neće moći da se iskoriste sve mogućnosti kamere, ma koja to bila.

Što se same kamere tiče, pretpostavljam da im treba i u naučne, a ne samo snimateljske svrhe. Sa te tačke ih ne mogu puno posavetovati, a čto se snimanja tiče, predložio bih im kombinaciju DSLR aparata, npr novi Canon EOS 350D ili nešto skuplji EOS 20D, oba sa po 8 megapiksela. Za planetarna snimanja, ali i za fotometriju/spektroskopiju, web kameru Philips ToUcam pro II ili neku njenu modifikovanu verziju (ATIK ili SAC koje snimaju i sa dužim ekspozicijama, imaju hlađenje, a mogu se uspešno koristiti za "autoguiding" kada se radi još sa nekom kamerom na teleskopu). Znaći kombinacija DSLR+webcam kad je snimanje u pitanju. ToUcam ima rezoluciju 640x480px, što je neznatno manje od SBIG ST-7XE (765 x 510px), a košta samo oko stotinjak eura nemodifikovana, a kad je Sunčev sistem u pitanju, daje odlične rezultate. Pre svega jer te objekte može da snima kao video kamera brzinama i do 60 sličica u sekundi (mada se obično koriste 5 do 20 fps), što za tu namenu zbog atmosferske turbulencije daje bolje rezultate od klasičnih astro CCD kamera. Modifikovane verzije (ATIK i SAC) koštaju od 500 E pa do oko 1000 E.
EOS 350D košta oko 1000E, a 20D oko 1600 E.

Voleo bih da sam bar malo pomogao, mada mislim da njih više zanima nauka od samog snimanja, pa pravi odgovor ipak treba potražiti negde drugde. Preporučio bih im da pogledaju šta nude i Starlite Xpress (sada već prilično respektabilna firama, između ostalog prave i izvrsnu, ali po 6000 E hlađenu 6 Mpx CCD astro kameru), kao i Apogee Instruments Inc i Finger Lakes Instruments, mada su ove dve firme zastupljene uglavnom sa STVARNO profesionalne i skupe CCD kamere.

Još jednom napominjem da ja tu opremu poznajem pre svega fotografski/snimateljski, pa moji odgovori najverovatnije neće biti od velike koristi. Ako im jezik (engleski) nije problem, neka među Yahoo grupama potraže one koje se bave onim što ih zanima pa neka prelistaju njihovu arhivu na internetu. Ako treba neka se zbog toga i privremeno ili za stalno "učlane" u one keje izaberu, pošto je arhiva najčešće dostupna samo članovima.

Ako ih ipak zanima pre svega snimanje, neka postave još konkretnijih pitanja...

Uz sve zelje da uspeju u onome sto su naumili,

Nedeljko Marković

(07.06.06)

vrh