am@astronomija.co.yu

 

 
 Pisma i pitanja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Ruski dvogled
 
Pozdrav!
Na vašem web siteu sam vidio da se bavite astronomijom, teleskopima i dvogledima...
 

imam jedan jeftini ruski dvogled (kao na slici) na njegovim objektivima stoji natpis 20X/56M breaker binoc ulsa hengxin optical 7X/119M a na kućištu dvogleda stoj 8m auf 980000m, nije mi jasno koje je zaista povećanje tog dvogleda jer nigdje nestoji oznaka tipa npr. 10×50 iz kojeg se vidi koje je povečanje i veličina objektiva znate li možda neštvo više o njemu...

T

o je dvogled kakvih su pune pijace i buvljaci. Ono što piše na njima najčešće ne odgovara stvarnom stanju (ni uvećanje ni prečnik objektiva...), najčšće je oznaka uvećanja preterana. Ono "hengxin" mi pomalo zvuči kineski, a ne ruski, ali pojma nemam na šta se u stvari odnosi. Bez obzira na tu reč, verovatnije je da je dvogled kineski, bez obzira šta prodavac kaže ili na dvogledu piše. No to je ipak samo moje mišljenje.

Pretpostavljam da je ono optical 7X najpribližnije istini kad je o uvećanju reč. Ipak, najbolji način da se to sazna je taj da se lenjirom izmeri prečnik objektiva (samo slobodna površina sočiva), pa zatim izmeri tzv. izlazna pupila/zenica (na okularu) i njome podeli prečnik objektiva (obe mere moraju biti izražene u istim mernim jedinicama, najbolje mm, pošto je izlazna pupila relativno mala). Izlazna pupila je svetli kružić koji se vidi na okularu kada se dvogled/durbin/teleskop...(sa okularom na sebi) uperi prema nekoj svetloj površini, recimo zidu, listu papira ili nebu, a okular gleda sa nekih 20-30 cm. Ovo rastojanje može biti i manje ili veće, bitno je da oko nije na okularu kao kad se gleda kroz njega, već da je malo udaljeno, npr. na rastojanje sa kojeg se čita.

Ostale oznake mi nisu sasvim jasne (npr "20X/56M" - smeta razlomačka crta, a ni M ne znam šta bi značilo; Da piše samo 20x56, to bi značilo da je uvećanje 20x, a prečnik objektiva 56mm. Takođe i "8m auf 980000m" - obično se vidno polje izražava u metrima koji se vide upravno na pravac gledanja na određenom rastojanju, ali bi vidno polje od 8m na 980km/980000m bilo stvarno užasno malo). Ni "breaker binoc ulsa hengxin" mi ne govori puno. Verovatno je sve to napisano na dvogledu da ostavi utisak na potencijalnog kupca.

Nedeljko Marković

(07.06.06)

vrh