AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

 

 

 

Sadržaj AM

          

 

PORUKE ZA BUDUCNOST
-ili savremena aleksandrijska  biblioteka-

                                    

 

Svi vi koji imate
nesto da kazete
vasim potomcima 
pogledajte zvanicnu
prezentaciju KEO-a
i ostavite tamo 
svoju poruku 
za buducnost.

Francuski umetnik Jean Maro Philippe je pre nekoliko godina dosao na ideju da treba ostaviti obelezja ovog trenutka za buduce generacije. Razvijajuci ideju doslo se do projekta satelita koji u orbiti oko Zemlje pocevsi od 2001. godine treba da kruzi 50000 godina i da onda bude spusten ponovo na Zemlju. Kapsula ce nositi ono sto njeni tvorci nazivaju nova aleksandrijska biblioteka: slike danasnje Zemlje, slike muskaraca zena i dece, dijamant sa uzorcima morkse vode,tla vazduha i ljudske krvi, ako i CD-ROM sa porukama danasnjih zemljana. Ove poruke moze napisati bilo ko na sajtu www.keo.org i bice objavljene bez ikakve cenzure (postoji samo ogranicenje za duzinu poruke koje iznosi 6000 znakova). Period od 50 hiljada godina je izabran zato sto je on dovoljno dugacak, da bi sadrzaj kapsule postao arheolosko "blago" za buduce zemljane, a postoji i simbolika posto je taj period jednak 1% od ukupnog postojanja ljudske vrste (5 miliona godina). Naziv satelita (kapsule) je KEO, a naziv je dobijen tako sto su uzeta nafrekventija slova iz vecine jezika. Zato se ovo ime moze izgovoriti bez muke na skoro svim svetskim jezicima. Kao sto se vidi ceo projekat je maksimalno internacionalizoan. Inace ceo projekat je neprofitan i svi koji su ukljuceni u njegovu izradu su volonteri.

Najveci problem za satelit ce biti meteoridi i sudari sa njima. Zato ce satelit imati stitove za zastitu od ovih sudara. Takodje njegova orbita ce biti postavljena na <57 stepeni sto takodje smanjuje mogucnost sudara. Drugi problem sa kojim se moze susresti misija KEO je povecanje broja satelita u Zemljinoj orbiti.Satelit nece imati svoje izvore energije i bice u potpunosti pasivan. Na njemu takodje nece biti ni instrumenata i elektronike, jer nista od toga ne bi moglo da "prezivi" toliko godina. Poruke koje zemljani budu poslati bice smestene na CD-ROM-u koji je ispitan u Natonal Grand Accelerator of Heavy Ions. Iako ova tehnologija zapisa nece postojati kroz 50 hiljada godina, ove poruke ce nasi potomci moci procitati zahvaljujuci uputstvu koje ce biit ostavljeno.

Dakle svi vi koji imate nesto da kazete vasim potomcima pogledajte zvanicnu prezentaciju KEO-a i ostavite tamo svoju poruku za buducnost.

URL: http://www.keo.org

[septembar 2000.]

vrh