HOME

am@astronomija.co.yu

2004

SF vesti

 


 

Sadržaj AM

 

  sf vesti  Ljubaznošću Photon Tide:  www.photontide.org
1. mart - 1. april 2004.
.:: PHOTON TIDE NEWSLETTER ::  ::..

Ishod 76. dodele Oskara

Dodela Američke akademije za film, popularno Oskar, po 76. put održana je 29. februara u pozorištu Kodak u Holivudu.

Ostvarenja koja su dobila nagrade a pripadaju žanru fantastike su:

 • Scenografija: Grent Mejdžor za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Dugometražni animirani film: Endru Stenton za "Finding Nemo" (U potrazi za Nemom)
 • Kostim: Najla Dikson i Ričard Tejlor za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Specijalni efekti: Džim Rajdžl, Džo Leteri, Rendal Vilijam Kuk i Aleks Fanke za film "Gospodar prstenova:                            Povratak kralja"
 • Šminka: Ričard Tejlor i Piter King za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Miksovanje zvuka: Kristofer Bojs, Majkl Semanik, Majkl Hedžis i Hemond Pik za film "Gospodar prstenova:                               Povratak kralja"
 • Originalna muzika: Hauard Šor za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Originalna pesma: Fren Volš, Hauard Šor i Eni Lenoks "Into the West" za film "Gospodar prstenova: Povratak                               kralja"
 • Montaža: Džejmi Selkirk za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Adaptirani scenario: Fren Volš, Filipa Bojens i Piter Džekson za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Režija: Piter Džekson za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
 • Film: Piter Džekson, Beri M. Ozborn i Fren Volš za film "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
   

Dakle, "Gospodar prstenova: Povratak kralja" je od 11 nominacija dobio svih 11 Oskara, "Finding Nemo" je od 4 dobio 1, a "Krupna riba", "Pirati sa Kariba" i "Brother Bear" su ostali bez zlatne statuete.

Tako da, napokon, je jedan film žanra fantastike ili tačnije fentazija dobio glavne nagrade koje su ranije bile uskraćivane ostvarenjima ovog i srodnih žanrova. Nadamo se da je ovo početak odavanja priznanja filmovima naučne fantastike, fantastike i fentazi žanra.

Otkrivanje "Enterprajza"

Rik Berman, izvršni producent UPN-ovih "Zvezdanih staza: Enterprajz", rekao je za Star Trek Communicator magazine da će se treća sezona završiti epizodom "Zero Hour", koja će biti emitovana 26. maja.

Berman je rekao da će gledaoci saznati razlog čudnog ponašanja T'Pol, a buduće epizode možda otkriju da je postala ovisnik o male doze Trelijuma-D, supstance poznate po tome što je izazvala ludilo kod Vulkanaca u epizodi "Impulse".

Takođe je rekao da radnja dolazeće epizode "E2" susreće Enterprajz sa svojom budućom verzijom.

DVD izdanje "Povratka kralja"

Kako javlja BBC, DVD izdanje trećeg dela Gospodara Prstenova "Povratak kralja" će izaći brže nego prethodna dva.

Izlazak je predviđen za 25. maj, a uobičajena "proširena verzija" će uslediti krajem godine.

"Lazar Komarčić" u novom ruhu

Na Godišnjoj skupštini Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" iz Beograda održanoj 8. marta došlo je do promene u rukovodećim strukturama.

Novi predsednik je postao naš poznati pisac Vladimir Lazović, dok će u predsedništvu biti Pavle Zelić (sekretar), Žarko Milićević, Jovan Ristić i Sebastijan Adanko. Izgleda da će novi predsednik krenuti u omasovljenje kluba, ali treba pričekati makar narednih mesec dana da se vidi sa kojim će akcijama novo Predsedništvo krenuti.

Ekipu koja će raditi zvanične brojeve "Emitora", fanzina i internog glasila društva, čine Bojan Butković (urednik), Pavle Zelić, Jovan Ristić i Gavrilo Petrović. Oni će imati u svom radu tehničku pomoć Bobana Kneževića. Uskoro treba očekivati nove brojeve fanzina, kao i dolazak starijih brojeva na internet prezentaciju ovog Društva za koju je zadužen Sebastijan Adanko, a koja je u pripremi.

"Lazar Komarčić" će u Nadzornom odboru imati trojicu članova - Bobana Kneževića, Aleksandra Markovića i bivšeg predsednika Ivana Nešića. Njihov zadatak će biti da svojim iskustvom pomognu radu kluba, pre svega ljudima koji će ga od sada voditi.

Novi Bond na pomolu

Scenaristi filma "Umri drugi dan" iz serijala o Džejms Bondu, Robert Vejd i Nil Parvis rekli su da su započeli rad na 21. prvom filmu o čuvenom agentu 007.

"Počeli smo da pišemo novi scenario pre dve nedelje...tako da je očigledno da su svi klišei na svom mestu", rekao je Parvis na Orange Screenwriters Seminar-u u Londonu.

Parvis je takođe potvrdio da će Pirs Brosnan ponoviti svoju ulogu super špijuna, uprkos tračevima da neće.

"Znate kako mi gledamo na to: Pirs Brosnan je Bond", rekao je. "On je fenomenalan Bond, i daje vam veliku inspiraciju da pišete jer dobro izgleda. Ozbiljno, ima veoma dobre predloge. Verno prikazuje misterioznost ovog lika."

Vejd je rekao da su na pomolu novi uglovi posmatranja franšize.

"Mislim da ne postoji teži zadatak", rekao je. "Sve je već viđeno. 20. film bio je teži od 19. Teško je smišljati nove načine da dignete stvari u vazduh. Ali sam lik Bonda je zanimljiv. Njega možete da istražujete."

Scenaristi su takođe izjavili da ništa neće biti od spin-off filma o liku Džinks koju je tumačila Hale Beri u filmu "Umri drugi dan".

"Proveli smo dva meseca sa Stivenom Frirsom na tom projektu, i sada je sve na studiju.", rekao je Parvis. "Hale Beri je bila veoma sretna. Stiven i producenti su bili sretni, i mi smo bili sretni...Ali studio nije želeo da taj projekat zaživi. Koštao bi 80 - 90 miliona dolara, a "Čarlijevi anđeli" i "Tomb Raider" nisu prošli baš najbolje, tako da nisu želeli da rizikuju."

Spilberg i Kruz idu na Rat

Stiven Spilberg i Tom Kruz će ujediniti snage na novoj filmoskoj verziji romana H. Dž. Velsa "Rat svetova".

Pored toga što su producenti filma, Spilberg će biti reditelj a Kruz glavni glumac. Poslednji film na kojem su njih dvojica sarađivali bio je "Suvišni izveštaj".

Dejvid Koep će preraditi prvi nacrt Džoša Fridmana (Lančana reakcija). Koep je pre toga pisao za Spilberga "Park iz doba jure" oba dela, a takođe je dobio brojne pohvale za priču u "Nemogućoj misiji 1". Predviđa se početak snimanja za 2005. godinu ako se Spilbergu i Kruzu dopadne scenario.

Paramount i DreamWorks će zajedno finansirati ovaj film.

Predator igrica uskoro

Vivendi Universal Games će izbaciti novu Predator igricu krajem ove godine, stavljajući pečat na Fox-ov film "Alien vs. Predator" koji će osvanuti u bioskopima u avgustu.

Igra neće biti u direktnoj vezi sa filmom. To nije veliko iznenađenje uzimajući u obzir da su VU Games odavno izbacili na tržište dve igrice pod imenom "Alien vs. Predator" koje nisu povezane sa filmom.

Datum izlaska igrice još uvek nije određen, što dovodi u pitanje mogućnost da se igrica pojavi u doba izlaska filma.

VU Games će izbaciti igrice na osnovu dva filma Universal studija "The Chronicles of Riddick" i "Van Helsing".

Preseci boroda iz Epizode III

Nastavljajući tradiciju koja je počela 1997. godine, ilustratori Hans Džensen i Ričard Čejsmor, zajedno sa višim umetničkim editorom Džonom Kelijem preputovali su okean od Engleske do Kalifornije, provodeći vikend na Skajvoker Ranču. Dva talentovana umetnika i odvažni dizajner knjiga su posetili Umetnički Odsek prošle nedelje da bi istražili mnoge letelice i elemente koje će ilustrovati u nailazećoj "Episode III Incredible Cross-Sections" knjizi, zakazanoj za 2005. kako bi je uskladili sa izlaskom filma.

"Pre sedam godina...", priseća se Džensen, nakon što je zastao da izračuna. "Tada smo se upregli da uradimo prvu klasičnu knjigu. A onda i onu sa letelicama iz Epizode I." Posle originalne trilogije i "Episode I Incredible Cross-Sections" oba umetnika su uradili i slične knjige za lokacije iz Epizode I i lokacije i letelice iz Epizode II.

U tih sedam godina, mnogo se promenilo. Čejsmor i Džensen su imali jedinstvenu priliku da rade rame uz rame sa dizajnerima nastavaka a Epizoda III donosi evoluciju u tehnologiji i industrijskom dizajnu do tačke najbliže originalnoj trilogiji.

"Sve je drugačije sada, a posebno načini na koje dobijamo reference" kaže Čejsmor. "Dobijamo uglove, reference, saznajemo šta je proizvedeno, a šta ne. Dozvoljeno nam je da imamo prave digitalne modele ovaj put, što je novo." Bazirajući njihove ilustracije na digitalnim koncepcijskim modelima, umetnici će moći da osiguraju neprikosnovenu tačnost u njihovim ilustracijama raznih letelica iz Epizode III.

"Jedna od naših najvrednijih stvari koje dobijamo ovom posetom je ta što ćemo moći da pričamo sa momcima iz Umetničkog Odseka, koji su stvarno dizajnirali sve ove stvari," kaže Džensen. "Moći ćemo da pričamo o njihovim idejama i saznamo kakva su njihova objašnjenja... ili nedostatak objašnjenja, šta god da je slučaj prilikom pravljenja oblika brodova."

Tom rada sa Rajanom Čurčom i Erikom Timensom, konceptualnim dizajnerima Epizode III, Dejsmor i Džensen su dodali i "Episode III Visual Script", koji sadrži hronološki rezime letelica, karaktera i opreme u filmu, scenu po scenu.

"Mislim da ima mnogo različitih letelica, različitih veličina, i mnogo stvari sa velikim pucama na sebi, što je uvek dobra stvar," kaže Čejsmor. Dva umetnika pokušavaju da pojednostave proces i usklade ga sa ostalim filmovima.

"Obično je krajnje očihgledno," kaže Čejsmor. "Ako je Hans već radio na nekoj letelici, a mi vidimo stariju ili noviju verziju, nastojimo da uradimo ono što smo uradili u prošlosti, kako bi evolucija tehnologije bila u pravom stilu."

Ova knjiga će se fokusirati na letelice, njihovu preferiranu temu u odnosu na komplikovane lokacije. "Lokacije lako progutaju do 500 ili 600 sati rada, dok najveća letelica proguta 400 sati maksumum," kaže Čejsmur.

"Možete proći kroz manje komplikovane letelice za oko 200 ili 250 sati," dodaje Džensen.

S time na umu, njihov najcenjeniji rad se može naći u knjizi "Inside the worlds of..." posvećenoj originaslnoj trilogiji i njenim lokacijama. Ova knjiga bi trebalo da izađe ove jeseni i vodi nas kroz zidove poznatih lokacija kao što su Mos Ajsli kantina, Eho Baza i Imperatorova prostorija na drugoj Zvezdi Smrti.

"Završio sam taj projekat oko nedelju dana pre nego što sam došao ovde," kaže Čejsmor. "Biće to najbolja knjiga; jednostavno je veličanstvena."

I Čejsmor i Džensen treba da se pojave na Jedi-Con 2004 konvenciji od 9. do 11. aprila u Duseldorfu u Nemačkoj. Obezbedili su dozvolu da prikažu neke od njihovih naiazećih radova iz oblasti originalne trilogije na konvenciji, davajući šansu fanovima da bace prvi pogled na neke od njihovih omiljenih radova.

"Totalni opoziv" od subote na TV Pinku

Od subote, 20. marta, na TV Pinku u terminu od 23h počela je da se prikazuje serija "Totalni opoziv 2070" emitovana od januara do juna 1999. godine.

Ova serija od samo 22 epizode rađena je kao spin-off filma "Totalni opoziv" Pola Verhovena iz 1990. godine. Iako je film radjen po kratkoj priči Filipa K. Dika "We Can Remember It For You Wholesale", sama serija je uspela da kombinuje sa time i delove njegovog romana "Sanjaju li androidi električne ovce" po kojoj je Ridli Skot snimio kultnog "Blade Runner"-a.

Radnje se odvija na Marsu 2070. godine, gde detektiv Dejvid Hjum i njegov partner android Ijan Farv pokušavaju da uhvate grupu androida koja je odbegla iz "Recall" agencije i prilikom toga ubila Hjumovog partnera.

Ono što podseća na "Blade Runner"-a je muzika, kiša, azijski ambijent, odbegli androidi, ali nema replikanata, dok su crvenilo Marsa i agencija za virtuelnu realnost kao i ispiranje mozga očigledni detalji iz filma "Totalni opoziv" čije ime i nosi serija.

Glavnu ulogu igra Majkl Iston poznat i kao Dankan, jedan od glavnih aktera serije "VR.5" (iz 1995. godine) koja se takođe bavila alternativnim realnostima.

Photon Tide priprema TrekNS 02

Grupa Photon Tide, koja svoje članove okuplja preko interneta, održala je Skupštinu na kojoj je najznačajniji deo bio posvećen razmatranju početne faze organizovanja TrekNS 02 konvencije.

Prošle godine ova konvencija je okupila domaće ljubitelje "Zvezdanih staza", a gosti su bili američka ekipa, predvođena Deniz Krozbi (Taša Jar), koja je za "Paramount" snimala dokumentarac "Trekkies 2".

Ove godine deo ekipe će doći u Novi Sad kako bi prikazali snimljeni dokumentarac nakon posete konvencijama u Francuskoj i Nemačkoj. Photon Tide započinje sa pripremama ovog događaja koji će najverovatnije biti održan u maju ili junu. Vrlo lako se može dogoditi da doputuje i neko od glumaca iz "Zvezdanih staza", tako da će možda biti organizovane i dve konvencije.

Skupština je odlučila da se aktivnije pristupi okupljanju fanova po gradovima, pored samog kontakta putem neta. Radiće se na pravljenju novog sajta, a posvetiće se i posebna pažnja delu internet prezentacije na engleskom jeziku.

Prirpema fanzina ovog društva, koji je takođe u planu, ostavlja se za kasnije pošto će najveći deo članova biti angažovan na pripremi konvencije.

Ekelston kao Doktor Who

Kristofer Ekelston (Shallow Grave) će biti deveti Doktor Who u predstojećem BBC nastavku istoimene SF serije. Serija počinje sa prikazivanjem sledeće godine.

Ekelston biće deveti po redu glumac koji tumači lik Gospodara vremena u 13. epizoda, kaže BBC. Po njima ovaj britanski glumac predstavlja svež i moderan pristup liku.

Doktor Who-a su igrali Vilijam Hartnel, Patrik Troton, Džon Pertvi, Tom Bejker, Piter Dejvison, Kolin Bejker, Silvester MekKoj i Pol MekGan. Serija

"Doctor Who" se emitovala 26 godina, od 1963. do 1989, a novi serijal počinje da se snima u Kardifu sledeće godine.

Starship Troopers 2 izlazi u junu

"Starship Troopers 2: Hero of the Federation", nastavak Verjovenovog filma iz 1997. godine debitovaće na DVD-u i VHS-u 1. juna, objavio je Columbia TriStar Entertainment.

Dobitnik Oskara za specijalne efekte Fil Tipet će biti reditelj - debitant na nastavku, u kome će glavne uloge igrati Keli Karlson, Ed Loter, Ričard Bargi i Sandrin Holt. Ed Nojmajer, koji je pisao scenario za prvi deo, će napisati scenario i za ovaj.

Drugi deo nastavlja priču prvog filma, na linijama borbe imeđu ljudi i Araknidskih buba - ratnika na opustošenoj ispostavi Zulu Angel. Mala grupa pešadijskih vojnih snaga, koju predvogi general Šepard (Loter), nalazi sklonište u napuštenoj federacijskoj ispostavi. Tamo će pronaći poslednjeg preživelog vojnika, Kapetana Deksa (Bargi), koji im pomaže u borbi protiv Araknida.

Columbia TriStar Home Entertainment će izbaciti na tržište prvi i drugi deo zajedno u specijalnom DVD izdanju čija je trenutna predložena cena 36.95$.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |