HOME

am@astronomija.co.yu

2004

SF vesti

 

 


 

Sadržaj AM

 

  sf vesti  Ljubaznošću Photon Tide:  www.photontide.org
3. decembar 2004.
.:: PHOTON TIDE NEWSLETTER ::  ::..

"Lemony Snicket's": Informacije za izbegavanje
29.11.2004.

Paramount Pictures poslao je na ComingSoon.net veoma alarmantne vesti o "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events", u kome glavnu ulogu igra Džim Keri:

Dok manje od mesec dana deli zabrinuto građanstvo od premijere filma "Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events", zakazane za 17. decembar, žao nam je što moramo da vas obavestimo o alarmantnim novim dodatcima na "zvaničnom" vebsajtu filma.

Najgori su delovi posvećeni Grofu Olafu i njegovoj trupi Veoma Finih Dramaturga. Sekcija Grofa Olafa sama nam nudi barem devet užasavajućih momenata, među kojima su:

Uznemirujuć obilazak doma glavnog negativca

Užasavajuću igru koja igrače pretvara u nemilosrdne nitkove

Veoma inkriminišuću listu "Stvari za uraditi" koju je sastavio grof lično.

U međuvremenu, sekcija Veoma Finih Dramaturga uključuje nešto detaljnije informacije o svakom od pratilaca Grofa Olafa. Za svakog glumca bez talenta, postoji i poseban wallpaper, reč koja ovde ima značenje "nečega što će učiniti vaš kompjuter nepojmljivo ružnim."

Ovaj nagli porast zločina naveo je mnoge na pomisao da je gospodin Olaf već pobedio u izbornoj kampanji postavljenoj na CountOlaf.com (ovde). Ostali nemaju blagu predstavu o čemu govorimo.

Svi mi u Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, i Nickelodeon Movies duboko žalimo zbog ovog filmskog događaja koji već tera publiku da se trese, samo ponekad od smeha. Molimo vas nemojte reći da vas nismo upozorili.

Ukloliko ste izdržali ove informacije, postoje i slike "iza kulisa" kao i novi isečci na Moviefone (ovde) koje biste možda poželeli, a možda i ne, da rizikujete da vidite.

Izvor: www.comingsoon.net 

ST pre 40 godina... Prisećanje na epizodu "The Cage"
29.11.2004.

Postoje par prekretnica, u istoriji serije "Zvezdane Staze" i njenog puta ka uspehu. Najznačajnija prekretnica je prvo prikazivanje serije, dana 8. septembra 1966, čija će godišnjica biti za dve godine, ali dok ne dođe to vreme slavićemo jedan drugi značajan događaj. Bilo je to pre četrdeset godina kada je prvi film počeo da se okreće u kamerama da bi se ostvarila vizija televizijskog producenta Džina Rodenberija i šou "Zvezdane Staze" je stvoren.

Pilot epizoda, produkcija broj 1, nosila je ime "The Cage", glumili su Džefri Hanter kao Kristofer Pajk, kapetan svemirskog broda Enterprajz, Majel Baret kao njegov podređeni, Number One, Suzan Oliver kao njegova misteriozna simpatija Vina. To je bio ogroman proboj naučne fantastike na televizijske ekrane, bio je to veliki rizik i strašna borba da se šou održi.

Prema knjizi "Inside Star Trek: The Real Story" koju su napisali Herbert F. Solov, koji je bio izvršni producent i Robert H. Džastman, pomoćni producent kasnije i ko-producent , početno snimanje je počelo jedan dan posle Dana zahvalnosti 1964. godine. Isečak iz knjige:

"Na početku snimanja, Džastman je sve ubedio da je bilo bolje da produkciju počnemo u petak, nego u ponedeljak, tako da glumci, koji nisu navikli na naučnu fantastiku i susreću se sa nepoznatim imaju vremena da se odmore preko vikenda. Glavno snimanje počelo je u petak, 27. novembra 1964, i bilo je predvidjeno da se završi 11 dana kasnije u petak 11. decembra."

Pilot emisija je završena i poslata NBC-ju, ostalo je dobro poznata istorija, epizoda je ocenjena kao previše naučna, sa malo akcije i odbačena a zatražena je nova. Od 19. do 28. jula 1965 snimljena je nova epizoda 'Where No Man Has Gone Before' u kojoj je glumio Viliam Šatner."

Epizoda "The Cage" će biti na kompletu DVD-a, "Star Trek 3 DVD box set" čija će prodaja početi 14. decembra. Sedmi disk će sadržati originalnu (crno-belu) verziju kao i verziju u boji "The Managerie" kako je Rodenberi prvobitno želeo da se epizoda zove.

Izvor: www.startrek.com 

Meni Koto - novi planovi i priče
29.11.2004.

"Ne želim da dam previše detalja, još je rano, ali ću vam reći da želim da uradim priču koja se odvija na Andoriji, na kojoj do sada nismo bili". "Radimo na priči koja će sugerisati da je poreklo Andoriana usko povezano sa Zemljom. Takođe radimo na priči 'Colonel Green', želim da uradim herojsku priču o njemu. Odluči sam se da ubacim pukovnika Grina u šou."

"Želim da uradim jednu ili dve epizode koje se odigravaju u Klaud Sitiju na Staros-u" kaže Koto, misleći na grad koji se pojavljuje u seriji "Originalne serije" epizoda "The Cloud Miners". "Mislim da je to veoma plodno mesto za dalji razvoj priče."

Kao i Rik Berman, Koto se nada da će se serija održati i u petoj sezoni. "Važno je da se setimo da serija 'Enterprajz' ima četiri miliona gledalaca, što je mnogo više nego bilo koja druga naučno-fantastična emisija koja se trenutno prikazuje", kaže on. "Mislimo da je gledanost slaba zato što se prikazujemo samo na jednoj stanici, a da se prikazujemo na zajednici TV stanica ili na kablovskoj televiziji, što je mesto gde se prikazuju ostale SF emisije za koje je procenjeno da imaju dobru gledanost, bili bi pravi hit!"

"Imama finalnu scenu i finalnu epizodu u glavi. Ustvari, imam ideju za celu finalnu sezonu i nadam se da ćemo imati prilike da je uradimo jer mislim da bi to bilo odlično."

"Moja ideja kako bi završio šou uključuje i rođenje Federacije. Želim da Arčer ima značajnu ulogu u osnivanju Federacije. Njegov lik će na kraju završiti na veoma intersantnom mestu. Takođe imamo veoma intersantan završetak za likove Trip i T'pol, i razvoj njihove veze, možda to uradimo i u ovoj sezoni, reći ću samo da je veoma radikalno i da tako nešto još nije uradjeno u Zvezdanim Stazama."

Izvor: www.trekweb.com 

Foksvort i Kesidi odaju Vulkanske tajne
29.11.2004.

Gostujući glumci u seriji "Enterprajz", Robert Foksvort (V'Las) i Džoana Kasidi (T'Les) iznose svoje utiske o seriji i o načinu života Vulkanaca.

"Jedino što mi se ne sviđa je ova glupa perika", kaže Foksvort koji glumi administratora V'Lasa, člana Vulkanske vrhovne komande. "Nije morala da bude toliko loša. Čak i Nimojeva (Spok) kosa nije bila toliko loša." Glumica Kasidi koja glumi T'Les, majku T'Pol, je oduševljena Vulkanskom modom: "Mislim da izgledam prilično dobro. Videćemo šta fanovi misle, meni se sviđa."

Kesidi, osvajačica nagrade Golden Globe, kaže kako je teško glumiti lika koji potiskuje svoje emocije. Poredivši sebe sa Leonardom Nimojem kaže: "Svako ima svoj stil. Ne želite nikoga da imitirate, kao što ja imam svoj stil. Uvek sam mislila da je Spok ultimativni vladar Vulkanizma, obožavam njegov način glume."

Foksvort nije stranac prema naučnoj-fantastici, glumio je Admirala Lejton u "Svemirskoj stanici 9" u epizodama "Homefront" i "Paradise Lost", generala Hag u seriji "Babilon 5" i predsednika Ašvan u seriji "Stargate: SG-1". Iako V'Las izgleda kao još jedan tipičan autoritativan lik, glumac ga karakteriše drugačije: "On nije ugodan. glumio sam mnogo uštogljenih likova, on nije takav samo je problematičan."

"Bilo je jako zabavno glumiti negativnog Vulkanca. Uživao sam u scenariju i jako sam se dobro proveo", dodao je.

Izvor: www.trektoday.com 

Fotke Šarliz Teron kao Aeon Flux
29.11.2004.

Fan-sajt Charlize Theron Central je skenirao stranicu iz neidentifikovanog magazine na kojoj se nalaze dve prve fotografije Šarliz Teron u akciji kao Aeon Flux (pogledati ovde) , iz istoimenovog Paramount-ovog filma koji je najavljen za sledeću godinu.

Film, baziran na futurističkoj MTV animiranoj seriji Pitera Čunga, je smešten 400 godina u budućnost, bolest je istrebila većinu stanovništva Zemlje, izuzev u zidinama opasanom i zaštićenom gradu-državi, Bregna-i, kojom vlada kongres naučnika. Aeon Flux je vrhunski operativac podzemne “Monican” pobune, koju vodi Handler, koga igra Fransis Mekdermond. Kada Aeon pošalju u misiju da ubije lidera vlasti (Marton Csokas), otkriva svet tajni, koji dovodi u pitanje sve što je mislila da zna.

Izvor: www.comingsoon.net 

Warner Bros. otkupili "Wandering Warrior"
29.11.2004.

Kompanija Warner Bros je kupila prava na ekranizaciju epske knjige "Wandering Warrior", pisca Da Čena.

Po drevnim svetim zapisima, budući kineski car će na svakom stopalu imati po pet mladeža. Majka jedanaestogodišnjeg Luke je mrtva, a on ne zna ko mu je otac, ali na njegovim stopalima se nalazi po pet mladeža. Lukin staratelj, mudri monah po imenu Atami, je rešen da sačuva Luku u životu kako bi proročanstvo bilo ispunjeno i kako bi ga obučio veštinama kung fu lutajućih ratnika. Ali kada neprijatelj zarobi Atamija, Luka mora da krene sam na svoj put, koristeći sve čemu ga je Atami naučio, da bi ispunio svoju sudbinu i postao ratnik i vođa.

Izvor: www.thezreview.co.uk 

Zavirite u "SW3" knjigu
30.11.2004.

Roman napisan prema poslednjem "Star Wars" filmu izaći će iz štampe 2. aprila 2005. godine, i govoriće o Anakinovom padu na tamnu stranu. Pisac Metju Stover susreo se sa Džordžom Lukasom da bi razgovarali o priči u filmu, a rezultat ovog susreta je roman koji će sadržati detalje kojih neće biti u bioskopskoj verziji filma.

Stover će takođe izgleda "Zaviriti u misli glavnih junaka, i prikazati dramatične događaje iz njihovog ugla". Knjiga će biti objavljena u tvrdom povezu a u isto vreme će izađi i audio izdanje knjige na kompakt disku i kaseti. Pružamo vam priliku da vidite ranu verziju korica knjige (http://www.darkhorizons.com/news04/sw3cover.jpg), mada je ovo daleko od onoga kako će ona na kraju izgledati.

Izvor: www.darkhorizons.com 

Raimi piše "Spidey 3"
30.11.2004.

Sem Raimi izjavio je za SCI FI Wire da su on i njegov brat Ajvan još uvek u početnoj fazi rada na scenariju za film "Spider-Man 3".

"Završili smo tekst od pedeset strana a sad radim sa likovnim umetnicima da bismo se dogovorili oko nekih rešenja", rekao je Raimi u intervjuu na promociji DVD izdanja filma "Spider-Man 2".

"Uskoro ću početi i da radim sa Alvinom Sardžentom (koji je potpisan kao scenarista na filmu "Spider-Man 2") na prvom nacrtu scenarija."

Raimi je napomenuo da se još uvek igra sa raznim mogućnostima što se tiče glavnog negativca ili negativaca koji će "stati na crtu" Piteru Parkeru (Tobi Megvajer), a.k.a. Spajdermenu, u drugom nastavku. "Ustvari još nisam sve to smislio," rekao je. "Pokušavam da odredim put Pitera Parkera kao ljudskog bića, šta je to što će on naučiti iz svoje sledeće avanture, kao dete koje raste; kroz koje će nove životne lekcije proći. Kad jednom to iskristališem, pokušaću da razvijem prepreke na njegovom putu, kao što bi to učinio bilo koji dramski pisac. A iz tih konflikata će proisteći dramski zaplet. On će ili naći način da prevaziđe te konflikte ili neće. Ali jednom kada budem znao njegov put, a samim tim i konflikte sa kojima će se suočiti na tom putu, moći ću da izaberem zlikovca koji će najbolje predstavljati te konflikte. Takav je moj pristup ovome, i još uvek nisam odredio glavnog negativca."

DVD izdanje filma "Spider-Man 2" izlazi 30. novembra, dok je premijera filma "Spider-Man 3" zakazana za 4. maj 2007.

Izvor: www.scifi.com 

Keli priča o projektu "The Da Vinci Code"
30.11.2004.

Džon Keli, producent predstojeće filmske verzije bestselera Dena Brauna, "The Da Vinci Code", rekao je veb sajtu SCI FI Wire da je Akiva Goldsman uspešno adaptirao roman, uprkos njegovoj kompleksnoj priči. “Adaptaciju je uradio Akiva Goldsman i zaista je divna”, Keli je rekao u intervjuu. “Veoma je teško opisati kako, ali on je nekako uspeo da sažme roman. Sve bitne stvari su i dalje tu, ali u kraćoj varijanti”.

"The Da Vinci Code" je priča o harvardskom simbologu Robertu Lengdonu i njegovoj trci kroz Evropu sa ciljem da dešifruje seriju tragova skrivenih u umetničkim delima Leonarda da Vinčija i tako reši jedno ubistvo. Keli je rekao da Goldmanov scenario ostaje veran originalnoj knjizi. “Isto je kao u knjizi”, rekao je on. “Nema značajne razlike. Mislim, nema tu mnogo akcije: nema aviona koji se ruše niti išta slično”.

Keli je dodao da bi snimanje filma – sa Ronom Hauardom kao režiserom i verovatno Tomom Henksom kao Lengdonom – trebalo da počne sledećeg leta. Keli je rekao da će se film snimati na lokacijama navedenim u knjizi. “Razmišljamo o junu, što u praksi znači jul”, kazao je Keli. “Svakako ćemo snimati eksterijere [pariskog muzeja Luvr], ali ćemo možda morati da napravimo enterijer Luvra u studiju, jer nam zbog snimanja trebaju pokretni zidovi”.

Izvor: www.scifi.com 

Gilijamov “Tideland” se snima u Regini
30.11.2004.

Sneak Peek sajt javlja da je 27 septembra u Regini, Saskečuan, počelo snimanje, Teri Gilijamovog "Tideland"-a, opisanog od strane režisera kao "Alisa u zemlji čuda sreće Psihoa". Radnja dvadeset milionskog projekta fokusirana je na mladu devojku koja se okreće svojoj živoj mašti kako bi razrešila problematične situacije.

Produciran od strane Naked Lunch-ovog tima Gabrijele Martineli i Džeremi Tomasa, sa Džefom Bridžisom i Dženifer Tili u glavnim ulogama, “Tideland” je pokrenuo kontroverzu 20. i 21. oktobra, kada je Gilijan postavio scenu spektakularne železničke nesreće izvan Regine, sudarom pet kompozicija.

Dok su stotine kostimiranih statista šetali unaokolo tokom pauze na snimanju, preplašeni stanovnici grada, nesvesni da se radi o filmskoj produkciji, pojurili su prema sceni kako bi videli da li mogu da pomognu povređenima.

“Tideland” bi trebalo da bude gotov 8. decembra a HanWay Films je zadužen za internacionalnu distribuciju.

Izvor: www.comingsoon.net 

Rani uvid u "King Konga"
30.11.2004.

MSNBC Newsweek je ne tako davno posetio Velington mesto snimanja "King Konga" i objavio ne samo dobar izveštaj sa seta već i prve delove skica iz novog filma koji režira Piter Džekson. Između ostalog, Džek Blek priča o tumačenju uloge holivudskog režisera, pojavljuju se detalji o pokušajima da film ima odgovarajuće vizuelne efekte i vernost prikazivanja 30-tih godina, i nagoveštaja animirane verzije završne akcione scene filma.

Sve to možete naći http://www.msnbc.msn.com/id/6594604/site/newsweek/

Izvor: www.darkhorizons.com 

MekGi na putu za "Oz"
01.12.2004.

Amerikanca MekGija, kreatora nekonvencionalne video igre "Oz", angažovao je producent Džeri Brukhajmer da napiše scenario za filmsku adaptaciju ove igrice, javlja The Hollywood Reporter. Brukhajmer ima u planu trilogiju čija bi se radnja odvijala pre klasične knjige L. Frenk Bauma "Čarobnjak iz Oza", javlja ovaj list. "Ono što je Džeri Brukhajmer uradio sa Pirates of the Caribbean bilo je jednostavno brilijantno", rekao je MekGi. "A kako 'Oz' ima sličan ton kao ta filmska franšiza, voleo bih da sledim taj model."

Priča govori o dečaku po imenu Artur koji je pozvan da spasi zemlju Oz, koja je u nevolji i daleko je mračnije mesto od onoga koje pamte ljubitelji knjige i klasičnog MGM-ovog filma. MekGi, čiji je ovo prvi takav projekat, napisaće scenario za prvi Oz film i nacrte za dva nastavka. Pre ovoga sarađivao je sa piscem Kemdenom Džojem na ilustrovanom romanu od 500 strana zasnovanom na ovoj igrici. MekGijevi ostali projekti uključuju PC igru "American McGee's Scrapland", koja će takođe biti dostupna za Xbox početkom iduće godine, kao i originalni scenario za "The Forgotten Faery Tale".

Izvor: www.scifi.com 

Razgovori o kastingu za film "The Da Vinci Code"
01.12.2004.

Džon Keli, producent očekivane filmske verzije Den Braunovog bestselera "The Da Vinci Code", izjavio je za SCI FI Wire da se lako povezao sa režiserom Ronom Hauardom i Hauardovim dugogodišnjim partnerom u produkciji, Brajanom Grejzerom. "Ovako, pozvao me je agent Rona Hauarda i pitao me da li bismo bili zainteresovani da on radi režiju, i naravno da smo bili", rekao je Keli. "On i Brajan su partneri, tako da se i to lepo sklopilo."

Keli je potvrdio da postoji mogućnost da Tom Henks igra glavnu ulogu, Roberta Lengdona, stručnjaka za šifre sa Harvarda, koji radi na rešavanju misterioznog ubistva koristeći tragove sakrivene u Da Vinčijevim umetničkim delima. "To je objavljeno u Newsweek-u. Da, verujem da jeste", rekao je Keli.

Keli je dodao da će Hauard na kraju doneti odluku o tome koji bi glumac bio pogodan za ulogu. "Verujem da će to zavisiti od toga kako je predstavljen", rekao je Keli. "Ne treba nam velika zvezda, jer ne mislim da je naslovu kao što je 'The Da Vinci Code' potrebna podrška velikog glumačkog imena. Mora da bude urađeno kako treba, što je od ključnog značaja. A verujem da ako Ron misli da Henks treba da igra tu ulogu, onda tako treba da bude. Ne verujem da namerno puca visoko da bi potpisao slavno ime."

Izvor: www.scifi.com 

Gojer smiruje halabuku oko filma "Blade: Trinity"
01.12.2004.

Dejvid Gojer, scenarista i režiser nastavka serijala o Blejdu, "Blade: Trinity", koji bi uskoro trebalo da se pojavi u bioskopima, je delimično demantovao priče o navodnim velikim problemima tokom snimanja ili o tome da je glavni glumac Vesli Snajps bio nezadovoljan promocijom filma. Snajps je navodno napisao pismo nakon završetka snimanja u kome je rekao da nije zadovoljan načinom na koji se film reklamira.

“Znate, definitivno je bilo malo drame na setu, to neću poreći”, Gojer je rekao u jednom intervjuu. “Ali bila je slična drami na snimanju prethodna dva filma i jedina razlika je u tome što je malo više informacija o tome procurilo u javnost”.

U trećem delu ove vampirske franšize, Snajps ponavlja ulogu “Daywalker"-a koji lovi krvopije. Ovoga puta deli ekran sa Džesikom Bil i Rajanom Rejnoldsom. Gojer je rekao da je Snajps želeo da se ponaša kao lik kojeg igra tokom snimanja. “Uvek je bilo određene doze drame na snimanju filmova i, znate… kada snimate film kao što je "Blade" to nije isto kao "Fried Green Tomatoes" (melodrama iz 1991. godine, prim. prev)”, rekao je. “To je definitivno ful konakt sport i … kada snimate takav film u igri je mnogo ličnosti, veliki broj ega i ponekad se glave sudaraju. I jedina razlika kod ovog filma je da sam ja režiser, dok je prvi režirao Stiven Norington a drugi Giljermo del Toro. Ali na kraju je Vesli uvek bio zadovoljan finalnim proizvodom”.

Premijera filma "Blade: Trinity" je 8. decembra.

Izvor: www.scifi.com 

Godzila napada Holivud
01.12.2004.

Japanska filmska legenda Godzila je 29. novembra počastvovan zvezdom na holivudskoj "Stazi slavnih", javlja Associated Press. Producent Šogo Tomijama se pojavio u ime slavnog čudovišta na ceremoniji ispred Graumanovog Kineskog Pozorišta, gde se nalazi nova zvezda. "Ja sam ovde kao predstavnik Godzile", rekao je Tomijama. "Nažalost, on ne govori Engleski. Veoma smo uzbuđeni ovom počasti koju ju dobio u Americi."

Ceremonija je upriličena kako bi se poklopila sa premijerom najnovijeg (i navodno poslednjeg) Godzila filma, "Godzilla: Final Wars". Film predstavlja završnicu 50-ogodišnje serije koja je počela 1954 godine sa prikazivanjem "Gojira"-e u Japanu. Čudovište koje bljuje vatru stvoreno podmorskom nuklearnom probom je imalo svoj holivudski debi dve godine kasnije u kopiranoj, re-editovanoj verziji u kojoj je glavnu ulogu imao Rejmond Bur.

Izvor: www.scifi.com 

Kasavetes "kuje Gvožđe (Iron)"
01.12.2004.

Nik Kasavetes ("The Notebook") pregovara o režiranju filma baziranog na Marvelovom super heroju Iron Man-u, javlja The Hollywood Reporter. Kasavetes će takođe doterati scenario koji je originalno pisao Dejvid Hajter ("X-men", "X2") i duet Alfred Goug i Majls Milar ("Spider-Man 2", "Smallville").

Radnja stripa, koji je debitovao tokom 60-ih, se odvija oko industrijalca i milijardera Tonija Starka, koji se bori protiv zločinaca uz pomoć posebno dizajniranog oklopa. Filmska verzija će oslikavati moderne tehnološke, političke i sociološke trendove, javljaju novine.

Avi Arad, čelnik Marvel Studija i izvršni producent filma, je rekao da nije bio rezervisan kada je u pitanju angažovanje režisera bez iskustva sa visokobudžetskim filmovima. "Imamo dobra iskustva sa angažovanjem režisera prema materijalu", rekao je Arad. "To ('Iron Man') je ogroman film, sa puno akcije i neverovatnih tehnologija, ali bez Tonija Starka punog razumevanja i ljubavi, sve pare ovog sveta neće biti dovoljne da nas dovedu do cilja. Sve počinje sa mešavinom emocija."

Izvor: www.scifi.com 

Slike iz filma "Constantine"
02.12.2004.

Filmnetz je postavio na internet neke nove fotografije iz filma "Constantine" u kome glavnu ulogu igraju Kijanu Rivs i Rejčel Vajs. Napisana prema DC-Vertigo stripu "Hellblazer", priča govori o čoveku koga zanima okultno, po imenu Džon Konstantin (Kijanu Rivs), koji se udružuje sa ženom-policajkom (Rejčel Vajs) u borbi protiv sila zla. Film bi trebalo da se pojavi u bioskopima 18. februara 2005.

Slike možete videti ovde.

Izvor: www.latinoreview.com 

Njuel govori o filmu "Harry Potter" i ostalim novostima
02.12.2004.

Režiser Majk Njuel razgovarao je sa Variety o režiranju četvrtog Harry Potter filma, "Harry Potter and the Goblet of Fire". Kaže da je i sam hteo da uvede mračnije tonove u priču:

"Naravno, ono što sam ja hteo da uradim je da i sam ubacim mračne adolescentske tonove priči, i sa užasom sam shvatio da me je Alfonso pretekao u tome, i to sa dosta stila i odlučnosti. Tako da mislim da se radi o plesu na žici između onoga što publika želi, što je naravno zasnovano na knjizi, i onoga što svaki režiser ponaosob želi da unese u priču."

Njuel je takođe govorio o velikom obimu četvrte knjige i mogućnosti da bude podeljena u dva filma:

Na kraju, scenarista Stiv Klouvs je bio među onima koji su insistirali na jednom filmu. "Stiv nije znao šta bi radio sa materijalom kojim bi morao da raspolaže da bi prvi film učinio dovoljno... koherentnim za čitav drugi film", kaže Njuel.

Tako je postao izazov napraviti ovaj film dovoljno drugačijim da odskače a ipak se uklapa u prethodna tri. "Ono što moramo da uradimo", rekao je režiser, "je da ga napunimo referencama i asocijacijama koje su, naravno, preuzete iz knjige. Tako da čitalac, kada dođe da vidi film, kaže 'Ah, shvatam. Kapiram. Tako su to uradili.' Moramo da se držimo knjige a u isto vreme budemo u stanju da se odvojimo od knjige i kažemo: 'Ovo bolje da destilujemo.' Destilacija je veoma dobra reč za to."

Što se tiče ostalih vesti u vezi sa ovim filmom, Džejson Ajzaks je nedavno postavio na internet kratku poruku svojim fanovima o povratku njegovog lika, Lucijusa Malfoja, u filmu "Goblet of Fire".

"Kao što sam rekao, pojavljujem se na blic u Hariju Poteru u februaru. Ako ste fanovi Potera setićete se da se Lucius pojavio na samo neke dve strane knjige tako da ću se ja, proporcionalno, jedva pojaviti u filmu, ali ne pada mi na pamet da propustim priliku da opet nosim svoju Pamela Anderson periku. Makar samo da bih upamtio glas za peti film."

I kad smo kod petog filma, režiser Dejvid Jejts izjavio je za britanski list This is Wiltshire da će režirati film "Harry Potter and the Order of the Phoenix", ali da još uvek nije potpisao ugovor. "Režiraću film ali ima još detalja u ugovoru koji će biti zaključeni tokom sledeće nedelje", izjavio je.

Izvor: www.comingsoon.net 

Kompanija EA počela da isporučuje igru "Armies of Exigo"
02.12.2004.

Kompanija "Electronic Arts" je saopštila da je počela da isporučuje video igru "Armies of Exigo" za PC. "Armies of Exigo" je fentazi strateška igra u realnom vremenu, koja, po samoj kompanijia, ruši granice bojnog polja kampanjama koje se istovremeno odigravaju i na površini i ispod zemlje.

U igri se vitezovi, zveri, vilenjaci i noćna stvorenja bore za opstanak. Konstantno okružene smrtonosnim neprijateljima, vojske mogu da napreduju pod zemljom, kopajući ka površini da bi napale. Igrači mogu da učestvuju u trodelnim kampanjama za po jednog igrača i da štite Exigo univerzum ili da se konektuju na internet i učestvuju u masovnim bitkama za do 12 ljudi, pri čemu svako teži da osvoji i podzemni i površinski svet.

Izvor: www.scifi.com 

Spejsi razmišlja o ulozi Leksa Lutora
02.12.2004.

"It's all a matter of scheduling." Kevin Spejsi je potvrdio veb sajtu SCI FI Wire da ozbiljno razmišlja o ulozi Leksa Lutora nasuprot Supermenu u izvedbi Brendona Ruta, u predstojećem filmu Brajana Singera, Superman Returns. “Žele da prihvatim tu ulogu”, Spejsi je rekao u intervjuu.

On je objasnio da dve stvari podstiču njegovo interesovanje za projekat. Prvo, bila bi to prilika da ponovo radi sa Singerom, koji je režirao film "The Usual Suspects", u kome je Spejsi igrao ulogu kasnije ovenčanu Oskarom. Drugo, to bi bila dobra poslovna odluka. “Svakako je glavni razlog ponovni rad sa Brajanom Singerom”, rekao je ovaj poznati glumac. “Ali takođe, budimo realni, ja nisam neko ko je ikada radio takvu vrstu filmova. Ali sam radio velike filmove i pri tome sam se trudio da radim one zanimljive i one posle kojih bih mogao da se pogledam u ogledalo sledećeg jutra. Ali ti filmovi mi zapravo omogućavaju da uradim film kao što je 'Beyond the Sea' (ekranizovana biografija pevača Bobija Darina, koju je Spejsi napisao, režirao i u kojoj igra glavnu ulogu) ili da odem u londonsko pozorište Old Vic" (i tamo radi kao umetni*ki direktor).

"To je kao neka vrsta trgovine", dodao je. "Više vas plaćaju za takve filmove. Ja snimam više nezavisnih filmova, svakako više nego velikih filmova za velike studije. Želim da budem u igri, što mi omogućava da radim druge stvari koje želim da radim. Tako da ću se uvek truditi da održim tu ravnotežu. Superman je velika franšiza, u to nema nikakve sumnje."

"Superman Returns" je trenutno u procesu predprodukcije, a premijera se planira u toku 2006. godine.

Izvor: www.scifi.com 

Henks razbija "Da Vinčijev Kod"
02.12.2004.

Sony Pictures je potvrdio da će Tom Henks igrati glavnu ulogu u dolazećoj filmskoj adaptaciji Den Braunovog bestselera "The Da Vinci Code". Henks se ponovo udružuje sa režiserom filmova "Splash" i "Apollo 13" Ronom Hauardom na adptaciji za koju je scenario pisao scenarista "I,Robot"-a Akiva Goldsman. Početak snimanja "The Da Vinci Code"-a je zakazan za sledeće leto u Sjedinjenim Državam i Evropi, najvljuje Sony.

Producent "The Da Vinci Code"-a Džon Kalej je rakao u izjavi da je Henks savršen za ulogu junaka "Da Vinci"-a, harvardskog simbologistu Roberta Langdona, koji pokušava da reši ubistvno pomoću tragova skrivenih u umetničkim delima Leonarda Da Vinčija. "Tom Henks je jedna od najvećih zvezda današnjice", Rekao je Kalej. "On poseduje svu inteligenciju, neobične sofisticiranosti, šarma običnog čoveka i telanat koji je ptoreban da oživi ovu ulogu, i teško je i zamisliti nekoga ko bi bio pogodniji za ulogu Roberta Langdona."

U svojoj izjavi Hauard je rekao, "Potencijal koji proizilazi iz ove kombinacije materijala i talenta je izuzetan. Imati izvorni materijal koji je toliko bogat i popularan kao Den Braunov roman, scenaristu sa Akivinim talentom i zvezdu veličine Toma Henksa je naprosto neprijatno veliko bogatstvo. Ne bismo mogli biti srećniji." 

Izvor: www.scifi.com 

"Warcraft" obara rekorde
03.12.2004.

Igrica firme Blizzard Entertainment "World of Warcraft" oborila je rekorde prvog dana prodaje u Severnoj Americi, postavši najuspešnije lansirana PC igra ikada. Prema podatcima kompanije, MMORPG igru zasnovanu na pretplaćivanju, u kojoj igrači preuzimaju uloge legendarnih heroja, kupilo je više od 240 hiljada ljudi 23. novembra.

"Sve nas je veoma obradovao uspeh igre 'World of Warcraft' prvog dana prodaje", rekao je Majk Morhajm, predsednik firme Blizzard Entertainment, u izjavi za štampu. "Kad smo videli brojeve prvog dana, znali smo da moramo istog trenutka da popravimo kapacitete da bismo udovoljili ogromnom broju igrača koji se pridružuju našoj igri. Drago nam je što se 'World of Warcraft' dopao tolikom broju ljudi, i dajemo sve od sebe da pružimo zabavno i opušteno igračko iskustvo svim korisnicima."

Izvor: www.scifi.com 

Nove slike sa snimanja "War of the Worlds"!
03.12.2004.

Nove slike sa snimanja Spilbergovog "War of the Worlds", sa Tomom Kruzom i Dakotom Faning u glavnim ulogama, pojavile su se na Yahoo!. Slike su napravljene tokom snimanja u Bruklinu, u Njujorku. Film je zasnovan na klasičnom istoimenom romanu H. Dž. Velsa. Priča H. Dž. Velsa o invaziji Marsovaca na Zemlju prvi put je objavljena 1898. godine, a stekla je popularnost nakon što su je Orson Vels i njegova Merkjuri pozorišna trupa izveli uživo na radiju 1938.

U mini galeriji slika možete videti:

Fotka 1: Dete-zvezda Dakota Faning trči kroz ulicu prekrivenu lišćem na snimanju jedne od poslednjih scena (ovde)

Fotka 2: Tom Kruz u ulici punoj lišća na snimanju jedne od poslednjih scena Spilbergovog filma (ovde)

Fotka 3: Režiser Stiven Spilberg, desno, sa nepoznatim čovekom na stepenicama zgrade u Bruklinu (ovde)

Fotka 4: Stilista, desno, sređuje frizuru Mirandi Oto (ovde)

Fotka 5: Tom Kruz, levo, grli čoveka u pohabanoj odeći na snimanju jedne od poslednjih scena (ovde)

Izvor: www.latinoreview.com 

Lansiran oficijelni sajt filma "War of the Worlds"
03.12.2004.

DreamWorks je otkrio oficijalni veb sajt www.waroftheworlds.com za Spilbergov novi rimejk kalsičnog SF filma "The War of the Worlds".

Na sajtu trenutno nema ničega sem nalsovne stranice sa jednom slikom i naravno linkom za prijavljivanje kako biste primali obaveštenja o novim stvarima na sajtu.

"War of the Worlds" bi u bioskopima trebalo da se pojavi 2005 godine a uloge tumače Tom Kruz, Tim Robins, Miranda Oto, Dakota Faninig i Džastin Četvin.

U romanu iz 1898, "Rat Svetova" H.Dž. Vels je izmislio mit o invaziji vanzemaljaca. Marsovci se spuštau u blizini Londona, osvajajući sve pred sobom, i uništavajući metropolu; sudbina civilizacije pa čak i ljudske rase ostaje neizvesna sve do samog kraja. "Rat Svetova" je uznemirujuće realističan kako zbog lokacija – Vels je celu rutu kojom se kreću Marsovci obišao biciklom – tako i zbog likova: sujeverni crkvenjak, razmetljivi artiljerac i preduzimljivi student medicine su uverljivi ako ne i simpatični likovi, kao i karakteristične ličnosti za promene i nove vizije s kraja pretprošlog veka.

Izvor: www.movieweb.com 

Rupert Vejnrajt kao režiser rimejka filma "The Fog"
03.12.2004.

Kako javlja list The Hollywood Reporter, britanski režiser Rupert Vejnrajt će režirati rimejk horor klasika Džona Karpentera "The Fog" za kompaniju Revolution Studios. Producenti su Debra Hil, Dejvid Foster i sam Karpenter, a Kuper Lejn će preraditi scenario koji su Hilova i Karpenter napisali za originalni film 1980. godine.

Vejnrajt, među čijim radovima je i "Stigmata" iz 1999. godine, je trebalo da režira film "Blood and Chocolate" za kuću MGM, ali se sada očekuje da napusti taj projekat i da MGM nađe novog režisera.

"The Fog" se dešava u jednom gradiću u severnoj Kaliforniji pre otprilike 100 godina, gde je jedan brod pod misterioznim okolnostima potonuo u gustoj, jezivoj magli. Duhovi pokojnih mornara se vraćaju iz svog vodenog groba u potrazi za osvetom.

Izvor: www.movieweb.com 

Glumac Džerard Batler priča o filmu "Beowulf & Grendel"
03.12.2004.

Džerard Batler je rekao veb sajtu SCI FI Wire da polaže velike nade u svoj novi film, srednjevekovnu avanturu "Beowulf & Grendel".

“Mislim da će film biti nešto do sad neviđeno”, rekao je škotski glumac u intervjuu, promovišući svoj poslednji film "The Phantom of the Opera". “Scenario za ovaj film je verovatno najneuobičajeniji koji sam do sad pročitao, što je posebno zanimljivo kad se zna da dolazi iz Amerike i to je ono što me je privuklo”.

U režiji Sturle Gunarsona i zasnovan na epu “Beovulf i Grendel”, film prati sagu o nordijskom ratniku Beovulfu (Batler) u borbi protiv Grendela (Ingvar Egert Sigurdson), ogromnog i smrtonosnog trola. “Od prve reči, od prvog opisa likova bilo mi je jasno da čitam nešto posve drugačije”, rekao je Batler. “Morao sam dvaput da pročitam tekst pre nego što sam ga zaista shvatio, ali kada sam ga shvatio uvideo sam koliko bi on mogao biti moćan kao film. A meni je data prilika da učestvujem u njemu. Seo sam sa režiserom i pričali smo o njegovom viđenju Bergmana i Kurosave i predstavljanju islandskih prostranstava na velikom ekranu.”

Batler je dodao, “Ovo je vikinška priča, ali mi smo se vratili i rekli ‘Samo zamislite da je tu bio i trol’ i ‘Zamislite da ovaj trol nije čudovište nego samo još jedna forma ljudskog’. On je kao neandertalac, nešto kao primat. Tako da ova priča zaista ima, što bi se reklo, meso na kostima. A Beovulf je junak. To je kao originalna herojska priča, ali sa zapletom”.

Premijera filma se očekuje u toku 2005. godine.

Izvor: www.scifi.com 

   

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride | Kontakt|