HOME

am@astronomija.co.yu

2004

SF vesti

 

 


 

Sadržaj AM

 

  sf vesti  Ljubaznošću Photon Tide:  www.photontide.org
15. septembar 2004.
.:: PHOTON TIDE NEWSLETTER ::  ::..

>> :: Napravljen robot koji hoda po vodi

PITSBURG - Ovo bi se moglo nazvati mehaničkim čudom - robot koji hoda po vodi. Inspirisan prirodom i istraživanjima vršenim na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), istraživački tim predvođen Metinom Sitijem (Metin Sitti), profesorom na Univerzitetu Karnegi Meloun (Carnegie Mellon), napravio je sićušnog robota koji može da hoda po vodi.

Iako je reč tek o prototipu, Siti i ostali istraživači veruju da će ovaj robot moći da se koristi na svim stajaćim vodama. Uz pomoć hemijskih senzora mogao bi da prati nivo opasnih materija u vodi; opremljen kamerom mogao bi da bude špijun ili istraživač; opremljen mrežicom mogao bi da skuplja zagađujuće materije sa površine vode.

Siti, koji upravlja i Laboratorijom za nanorobotiku Karnegi Melouna, rekao je da je dugo bio fasciniran vodenim insektima i da bi voleo da napravi jednog.

"Mislim da je trenutno najveći izazov mikrorobotike napraviti ovako nešto. Treba da bude lako i kompaktno. Pogledajte kako te životinje stoje na vodi sa tako minijaturnim, veoma lakim telom".

Za svoju veličinu - oko pola inča (1,25 cm) u proseku - insekti se dosta dobro kreću po vodi. Neke vrste se kreću brzinom do 1 m/s; ljudski ekvivalent bi bilo trčanje brzinom od 650 km/h.

Za sada, Sitijev robot ima kutijasto telo veličine oko pola inča i osam inča od čelične žice presvučene plastikom. Tehnički, to je vodeni pauk.

Robot nema "mozak", senzore ni bateriju, Mišići su mu tri piezoelektrična aktuatora - specijalni komadići metala koji menjaju oblik kad se kroz njih propusti električna energija. Aktuatori dobijaju struju preko žica, a kontrolišu ih tri električna kola povezana za izvor el. energije.

Robot može da stoji na vodi - ali ne pluta - i može da se odbacuje unapred i unazad koristeći dve noge. Iako je ovo jednostavan model, Siti kaže da može bez mnogo problema da napravi i složenijeg robota u roku od 6 meseci.

"Ovi insekti su stvarno glupi," rekao je Siti. "Ako energiju koristite ekonomično, kad ste ovako mali ne treba vam mozak da biste sve isplanirali unapred. Ovi insekti imaju veoma jednostavne kontrole."

Sitijev prototip je još impresivniji ako se zna da istraživači sve do prošle godine nisu znali kako se vodeni insekti stvarno kreću po vodi.

Bube se održavaju na vodi zato što nisu dovoljno teške da probiju površinsku tenziju vode, kao igla koja pluta.

Dugo je smatrano da insekti nogama prave talase da bi se odgurnuli napred, kao čamac na vesla. 1993. godine, Mark Deni (Mark Denny), stručnjak za biologiju mora na Univerzitetu Stanford, ukazao je na problem: Ako se insekti kreću tako što prave talase, mladi insekti bi bili nepokretni zato što ne bi imali snage da naprave ijedan talas. U stvarnosti, mladi insekti se kreću jednako brzo kao i odrasli. Prošle godine, matematičar sa MIT-a D?on Bu? (John M. W. Bush) i dvojica studenata su rešili problem tako što su u vodu stavili vosak i kretanje insekata snimili high-speed video kamerom.

Buš i studenti su otkrili da insekti guraju noge na dole, dovoljno da naprave udubljenje, ali ne i dovoljno da razbiju površinu. Voda se onda vrati nagore, kao trampolina, i odbaci insekta unapred.

Osim fizike i mehanike hodanja po vodi, Sitijev prototip pokazuje i koliko je robotika napredovala uz pomoć lakših i jačih materijala.

"Da ste od nas pre 10 godina tražili da napravimo vodenu bubu, mislim da to ne bi bilo moguće uraditi" rekao je Mark Cutkosky, profesor na Univerzitetu Stanford koji je napravio robota nalik buba-švabi.

Sitijev robot teži 1 gram i veoma je jeftin. Siti procenjuje da materijal potreban za izradu jednog robota košta oko 10 dolara.

>> :: Ratovi Zvezda 7, 8 i 9 već u produkciji?

Prema tajnim izvorima "MovieHole-a" iz Holivuda, filmovi se već uveliko snimaju. Pre par nedelja pričalo se da su morali da potpišu ugovor o poverljivosti, ali je "LucasFilm" ove glasine ubrzo zataškao. Ali nedavno je opet počelo da se priča da se nešto definitivno događa.

"Ove nedelje, međutim, razgovarao sam sa dva vrlo, vrlo pouzdana izvora - jedan iz studija, a drugi u vezi sa glumcima iz originalnih filmova - koji su potvrdili da će Lukas zaista praviti još tri nastavka. 'To se dešava. To se već dešava,' rekao je jedan. Tri filma su u ovom momentu u različitim fazama razvoja. Za sada ih verujem drže u tajnosti, ali Lukasu je ostalo da isporuči 'Fox-u' još četiri filma".

Svakog dana novi trač. Ova bitka u vezi toga da li će zaista biti nastavaka ili ne stvarno postaje čudna. Jednog dana čujete da neće, drugog da hoće. Pa, "IESB" je pre neki dan preneo vest da bi nastavci mogli biti animirani, ali na tom polju od tada nije bilo nikakvih novosti.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride | Kontakt|