HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
22. 11 2003.

1 Predavanje o astrobilologiji

Održano je predavanje dr Milana M. Ćirkovića o astrobiologiji, koje smo vam najavili. Dobre vesti su to da je otkriveno već oko 120 planeta izvan Suntčevog sistema, i to da će u sledećih desetak godina biti lansiran, verovatno, barem jedan teleskop (evropski) specijalno projektovan za pronalaženje tih planeta, tako da ćemo ih onda, verovatno, otkrivati svake godine na stotine.

Sadašnjom tehnologijom moguće je otkrivati samo one koje su veoma velike; Ćirković nije bio kategoritčan oko toga da li će ti novi instrumenti moći da otkrivaju i one manje, slitčnije Zemlji, dakle interesantnije za nas, ali je rekao da je krajnje neverovatno, sada, da bi sve planete u vasioni bile velike, a nijedna mala.

Loših vesti ima više . . . Prvo, život je verovatno mogao nastajati samo u spiralnim galaksijama (sa kracima) jer su one druge isuviše hemijski siromašne. Drugo, unutar svake spiralne galaksije izgleda da postoji "prsten nastanjivosti" tj. nema mnogo šanse za nastanak života blizu središta galaksije (suviše zratčenja, itd.) a ni mnogo daleko od središta. Treće, smrtonosni gama-bljeskovi nastaju izgleda ne samo iz jednog, nego iz dva razloga – zbog eksplozija hipernovih i zbog međusobnog sudara neutronskih zvezda; a ti bljeskovi su najenergičniji događaji (tj. najgrdobnije eksplozije) u vasioni posle Big Benga samog; svaki gama-bljesak sterilizuje milijarde planeta, kod milijardi susednih zvezda; ako je ičeg živog bilo u tom delu galaksije – to ostane mrtvo.

Tako gledano, potrebna je luda sreća da se na ijednoj planeti život održi . . . a istorija života na Zemlji mogla bi dobiti (kažemo mi; to nije iz Ćirkovićevog predavanja) drugo ime, koje bi glasilo: "Čekajući gama-bljesak". A kad ga dočekamo, zbogom. Alternativa (kažemo, opet, mi, ne Ćirković): možda će se na kraju ispostaviti da se cela istorija života na Zemlji sastoji od dva poglavlja: prvo poglavlje, "čekajući gama-bljesak", trajalo je milijardu godina, a drugo poglavlje će trajati jedan dan.

2 Kinez našao matematički argument...

Jedan Kinez, fizičar u Americi, našao je matematički argument, negde u nekim jednačinama o gravitaciji, koji bi mogao značiti da se elektromagnetno polje može pretvarati u gravitaciono polje i obratno. Vrhunski svetski fizičari današnjice, pa i mnogi koji se bave studijama gravitacije, bacili su pogled na te jednačine i nisu našli grešku! Iz tog razloga, članak će izaći u jednom od vodećih stručnih časopisa uskoro. Međutim, rezultati eksperimenata su nikakvi, nije potvrđeno ništa. Zasada. A nade su bile divne: napraviti gravitacioni motor, gravitacioni radio . . . Kinez se nadao da će Boze-Ajnštajnov kondenzat (super-ohlađena tečnost koja postane jedan mnooogo veliki atom) reagovati na to njegovo, ali, ništa se nije desilo. Sada se on teši tvrdnjom da, ipak, "Ima tu nešto . . . ima tu nešto . . . " (engl. “There is something there”).

3 Dečja SF priča Ota Oltvanjija

U najnovijem P. Zabavniku izašla je dečja SF priča Ota Oltvanjija o sumo-rvanju i o učiteljici i . . . pa, nećemo vam kazati, pročitajte.

4 Gerilci u Iraku razvili su nove taktike

Sadamovi i drugi gerilci u Iraku razvili su nove taktike za izvođenje iznenadnih napada: automatski (maltene robotizovani) serijski bacači raketa ili mina, dakle visoka tehnologija, su ispod nekog sena ili već nekih dronjaka u zaprežnim magarećim kolima, kakvih u toj zemlji ima mnogo; mina je na drumu u telu mrtvog psa, koji je prethodno pregažen kolima i izgleda bezopasno, a ta mina ima i drugi, tajni detonator, pa kad se neutralizuje prvi, ona eksplodira; itd.

 

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |