HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
4. 4. 2004.

(1) Još jednom se zahvaljujemo....

Veći crtež 56 k
Veći crtež 84 k

Slobodanu Ivkovu za sugestije koje su dovele do ovih odluka, i, tim povodom, šaljemo vam jednu karikaturu koju je on nacrtao za časopis "Galaksija" pre 27 godina a koja nikad dosad nije objavljena, nigde! Naime "Galaksija" (koja, kao što znate, već godinama ne postoji) je objavljivala Ivkova više puta; po njegovoj evidenciji, objavili su mu 23 S & SF karikature i 1 strip-kaiš: u br. 66/oktobar 1977. na str. 8 (6 karikatura i strip), u br. 80/decembar 1978. na str. 60 (9 karikatura), u br. 82/februar 1979. na str. 60 (4 karikature) i u br. 110/jun 1981. na str. 91 (4 karikature), ali, ovu jednu jedinu nisu objavili, iz razloga koji nisu tada objašnjeni, i koji će verovatno zauvek ostati nepoznati. Dakle, prisustvujete jednoj premijeri. Karikatura se odnosi na sletanje (na Mars) svemirske sonde "Viking", koja nije imala točkove nego noge. Za svaki slučaj, da bismo podsetili neke mlade ljude kako je to izgledalo, šaljemo fotografiju jednog "Vikinga" napravljenu u toku priprema na Zemlji.

(2) Druga vest. Lider organizacije "Hamas"....

objavio je u Palestini u ime celog islama (tj. muslimanske vere) rat Americi, čime je osporena tvrdnja istoričara dr Frensisa Fukujame (Francis Fukuyama) da je istorija završena, da se dogodio kraj istorije, jer navodno niko više ne osporava pobedu zapadne političke filozofije, zapadnog modela parlamentarne demokratije i tržišne ekonomije. Eto, neko osporava. Tako gledano, istorija nije završena.

(3) U Švajcarskoj, u Bernu, na Institutu.....

za forenziku pri tamošnjem Univerzitetu, doktor Mihael Tali (Michael Thali) sa kolegama predlaže da se autopsija pokojnika više ne obavlja na tradicionalni način, seckanjem, nego pomoću skenera: oni bi skenirali telo preminule osobe i na taj način ustanovili uzrok smrti. Pokojnik umesto da bude (izvinte) isečen na paramparče, ostane ceo. Ovo bi bila virtuelna autopsija - virtopsija (Virtopsy), kaže dr Tali. Medjutim, drugi doktori, skeptici, zameraju da se na taj način neće videti boja ćelija, na primer kanceroznih, niti će se moći uraditi hemijska analiza pojedinih tkiva. Mi dodajemo: i moći će hakerskim načinom da se podmetne kompletno lažna slika tela, kompletno lažni sken.

(4) Američki predsednik Žbun....

odlučio je da svečano potpiše jedan zakon koji kaže da ubistvo trudnice znači ubistvo dve osobe, naime trudnice i bebe.

Znate, Žbun . . . engl. Bush . . .

(5) Na dan 17. aprila 2004, dakle kroz....

otprilike dve nedelje, trebalo bi da u vasionu krene jedan satelit čije je polaganje odlagano već 45 godina, mnogo duže nego čak i objavljivanje karikature Slobodana Ivkova! Ovo saopštavaju iz instituta Stenford.

Poletanje će biti iz vazdušne baze Vanderberg u Kaliforniji. Satelit će se zvati "gravitaciona sonda B" (engl. Gravity probe B) a zadatak mu je da proveri dve bitne Ajnštajnove pretpostavke o prirodi prostora i vremena. Unutra će se nalaziti dve kvarcne kugle, izuzetno fino polirane, navodno najsavršenije sfere koje je čovek ikada proizveo, otprilike velike kao ping-pong loptice; kad stignu gore, one treba da se zavrte, otprilike kao žiroskop; i, dok orbituju na nekih 600 km visine, trebalo bi da zbog izvesnih finih relativističkih efekata malo, samo malo izmene način svog rotiranja. Rotacija mase Zemlje (pazite: rotacija mase) trebalo bi da malo vuče prostorno-vremenski okvir u kome se eksperiment dogadja; ovo vučenje, ovo tegljenje zove se "vučenje okvira" (engl. frame-dragging) i ne bi se tako dogodilo kad se Zemlja ne bi okretala; da podsetimo, u Njutnovoj teoriji gravitacije nema ove pojave, jer (ako smo dobro razumeli), po Njutnu, bilo bi (za te dve loptice gore) savršeno svejedno da li se Zemlja okreće ili ne.

Da bi eksperiment uspeo, loptice će morati da budu jako ohladjene, što je moguće bliže apsolutnoj nuli, i moraće da budu u odličnom vakuumu, što je moguće bliže apsolutnom vakuumu.

Eh, kad bi se dokazalo da je Ajnštajn nešto prevideo . . . bila bi to ogromna revolucija u samim temeljima fizike.

Toliko za ovu emisiju . . .

Pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |