HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
18. 4. 2004.

Cenjeni ,

evo vesti iz naučne fantastike za nedelju 18. april 2004:

(1) Sajt "Beografiti – pogled iz svemirskog broda"....

sada je redovniji. Najnovija emisija (broj 527, od 31. marta 2004; opažate zakašnjenje od dve nedelje?) interesantna je po tome što opširno donosi vesti i komentare o filmu Mela Gibsona "Stradanje Isusovo" kao da je to SF.

(2) Donosimo vam sliku....

neidentifikovanog letećeg objekta (NLO, a na engleskom to je: UFO) iznad Beogradjanke. Ovaj tajanstveni lebdeći predmet snimio je , član Srpskog društva za naučnu fantastiku.

 

 

NLO (UFO)
Marsovac. Autor: Slavoljub Živanović
Veća slika 115 kb

(3) Na televiziji BK, "Zona sumraka"....

(koju možete videti tri-četiri puta nedeqno, oko 23.00 časa) ima u poslednje vreme poneke skromne ili slabe, ali i poneke dobre epizode.

(4) Najboqa srpska SF....

spisateljica današnjice se nedavno udala.

(5) Izašla je "Astronomija" broj 6, ....

 

bez naznake meseca, ali, mi znamo da se na kioscima pojavila sredinom aprila. Gornji levi ugao (koji se na mnogim kioscima jedini i vidi) izgleda apsolutno isto kao u nekoliko prethodnih brojeva, tako da je činjenica o pojavi novog broja nevidqiva za one koji ga samo na osnovu izgleda tog ćošeta traže. Časopis je vrlo luksuzan i vrhunski kvalitetan, cena je 160 dinara. Donosimo sliku.

 

(6) Ako pisci SF žele da izračunaju, ....

naučno tačno, koliko bi bile katastrofalne posledice ako bi nas pogodio asteroid te-i-te veličine, takve-i-takve brzine, za ovo sad postoji besplatan program, na sajtu koji se zove na engleskom "The Impact Effects program" a adresa mu je http://www.lpl.arizona.edu/impacteffects, pa, izvolte, pisci.

(7) Izašla je opet, posle duže pauze, ....

Veća 51k

priča fantastike u PZAB (Politikinom zabavniku), autor je Zoran Jakšić a priča se zove "Vertikalne igre" i više je fantazija nego SF, zato što se prikazana "kvantna čaša" slabo drži kao nauka i više je literarno sredstvo za dramatizaciju preokreta u jednoj moralnoj dilemi. Donosimo detalj sa korice ovog broja PZAB: to je slika koja sugeriše darvinističku evoluciju pametnih mašina . . . robota, naime.

(8) Imena srpskih učesnika koji....

govore (daju intervju) u dokumentarnom filmu "Trekiji 2" objavqena su i možete ih pogledati na sajtu www.Trekkies2.com . Ukupno iz "Serbije i Montenegra" govori petnaest qudi, koji su, dakle, pred celom SF planetom zastupili ovaj narod i ovu zemlju kako su najbolje mogli, a to su (prenosimo engleski, kako je na sajtu napisano): Danijela Dostan, Dejan Garic, Zoran Janjetov, Vesna Stamenkovic Mariposa, Dusan Miloscin, Bojana Mirkovic, Adrian Nedeljkovic, Aleksandar Nedeljkovic, Dusan Sijacki, Maya Smiljic, Dragana “Gaga” Stojiljkovic, Relja Trajkovic, Tanya Trajkovic, Sofija Vidic, Veljko Vidic . – Njih će videti negde između 5 i 50 miliona gledalaca . . .

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |