HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
2. 5. 2004.

Cenjeni ,

(1) Oto Oltvanji je bio potpisan....

kao prevodilac rozvelske SF serije "Mračno nebo" na TV B92 jednog ponedeljka kasno unoć. To je, koliko znamo, prvi slučaj da jedan poznati fan (hororista, ali i SF) prevodi SF za TV. Ako je bilo takvih slučajeva i ranije, molimo javite nam.

(2) Bile su zapravo prikazane dve....

epizode (jedna epizoda iz jedne rozvelske SF serije, i jedna epizoda iz DRUGE rozvelske SF serije) u isti dan, ponedeljak unoć, i bile su toliko slične da je neko mogao da zadrema oko 20.40 sati, i da se probudi oko 23.40, i da ne primeti da je u drugoj seriji, nego da se samo začudi koliko dugo traje ta epizoda.

(3) U prošlom PZAB....

bio je odlomak romana "Oko vremena". Odlomak je o načinu kako su naši preci postali ljudi (tj. kako su postali od majmuna) a autori su Stiven Bakster (koji je stvarno pisao) i Artur Č. Klark (koji je dao, kao i u mnogim drugim ranijim takvim literarnim kooperacijama, svoje ime, skicu osnovne ideje, i možda neko generalno usmerenje); odmah posle tog odlomka bila je narubenica za one koji su poželeli da tu knjigu kupe. Donosimo vam skeniranu tu narubenicu, koja glasi na dr Živkovića lično (a ne na izdavačku firmu "Polaris") tako da, evo, možete i sad da se pretplatite.

U najnovijem broju PZABavnika (30. april 2004), imate srpsku SF priču o mutantima koji dolaze na prvi kontakt natovareni (svaki pojedini) obiljem svojih slinavih ruku, nogu, očiju itd. Autor je potpisan kao Ratko R. Radunović (ne znamo ga od ranije?), a priča je napisana ijekavicom (iz Republike Srpske, moguća je pretpostavka, mada tog dijalekta itekako ima i u republikama Srbiji i Crnoj Gori i drugde).

(4) Roveri na Marsu nemaju nikakva svetla....

za noć, nemaju farove, a opravdanje za ovaj propust konstruktora sastoji se u tome što roveri ionako dobijaju električnu energiju iz svojih fotoćelija, dakle nemaju ni struje kad nema sunca, pa onda farovi ne bi ni mogli noću da rade. Pa ipak, ostaje da nas gricka crv sumnje: nije u toj slici baš sve u redu! Nekako su roveri suviše bespomoćni i nezaštićeni. Šta ako ih Marsovci napadnu NOĆU? :)

(5) Na dan 28. aprila lansiran je satelit....

koji treba da testira Ajnštajnovu teoriju gravitomagnetizma. Gorivo rakete: kerozin (ali, visoko rafiniran) i kiseonik (koji je zapravo, u strogo preciznom načinu izražavanja, oksidant a ne gorivo; ali u praksi, u jednom banalno-realnom istinitom smislu, pošto mora da se natankira puno toga da bi stvar radila, to je ipak gorivo). Satelit ima svoj sopstveni, specijalni GPS (globalno-pozicionirajući sistem, engl. global-positioning system) da bi u svakom trenutku veoma, veoma tačno znao gde se nalazi. Orbita je prilično niska, oko 600 km, jer je upravo blizina Zemljine mase bitna. (Vi znate da u orbiti ima gravitacije, itekako, mada su astronauti u prividnom bestežinskom stanju zbog centrifugalne sile.) Satelit će se i orijentisati, pomoću svog sopstvenog teleskopa, prema zvezdi "IM Pegaza" koja je udaljena oko 300 svetlosnih godina (engl. IM Pegasi) sa preciznošću (ako smo dobro razumeli) od jedne desetinke lučnog milisekunda, preciznije nego što se ijedan satelit ikada orijentisao. Naučni rezultati se očekuju kroz nekoliko meseci.

I Njutn i Ajnštajn su sada (metaforično govoreći . . . ) "zadržali dah" u silnoj napetosti da vide čija će teorija preovladati. Obojica imaju svoje navijače ovde među nama živima . . .

(6) Dejvid Miler sa univerziteta Lids....

u Britaniji dosetio se da, pošto znamo da se neki reptili sada rađaju više u muškom rodu (tj. više mužjaka se ispili iz jaja) ili više u ženskom rodu, zavisno od ambijentalne temperature, možda i tu leži deo odgovora o tajanstvenom nestanku svih dinosaurusa sa ovog sveta: možda je asteroid snizio temperaturu i doveo do toga da su se rađali (tj. iz jaja su izlazili) uglavnom samo mužjaci, pa su ubrzo i izumrli.

Drugim rečima, eh, nisu imali ženske. To im je bila ozbiljna greška.

(7) Opisujući jednu kometicu....

koja upravo sad prolazi kroz Sunčev sistem (i ne vidi se bez dvogleda, i mora se jako tačno znati kad i gde je uopšte vidljiva, i nije opasna), neko je napisao, na engleskom, da se njen rep proteže evo u kom pravcu: (engl): ”in anti-sunward direction” pa se baš pitamo kako biste Vi to preveli na srpski?

(8) U članku iz nauke, 22. aprila, pod....

naslovom "Testovi našli gornju granicu moguće brzine snimanja podataka" izvesni Brajan Bergštajn (Brian Bergstein) kaže da jedna grupa naučnika tvrdi da je ustanovila gornju . . . dobro, to . . . i da ona iznosi oko 1000 puta više od sadašnje brzine u kompjuterima – i da je tu kraj: niko nikad neće nasnimavati podatke brže od toga. Korišćeni su elektromagnetski pulsevi u trajanju od samo dve-tri pikosekunde (milion-milionitih delova sekunde). Još kraći pulsevi morali bi biti mnogo većeg intenziteta a to bi, kažu, dovelo do nasumičnog, umesto kontrolisanog, menjanja magnetizma na tom deliću vašeg hard-diska. Interesantno je da Bergštajn kaže da se elektromagnetno polje u ovim eksperimentima kretalo "maltene" brzinom svetlosti (engl. nearly the speed of light). Mi bismo očekivali da bude bez tog "maltene".

(9) Program Laze za maj 2004:

PROGRAM DRUŠTVA “LAZAR KOMARČIĆ” ZA MAJ 2004.

03. MAJ "ZAMRŠENA STRUKTURA POLIŽANROVSKOG LUDILA JEDNOG ROMANTIKA: DŽEFRI TOMAS, KNJIŽEVNIK "
Vodi:Dušan Žica

10. MAJ "PREDELI OSENČENI KRVLJU: DARIO ARĐENTO"
Učestvuju: Mološ Cvetković i Jovan Ristić

17. MAJ "LOREL HAMILTON: GREŠNA ZADOVOLJSTVA"
Predstavljanje serijala o Aniti Blejk, lovcu na vampire
Vodi: Žarko Milićević

24. MAJ "KNEDLE U GRLU, ZUBI NA VRATU: NAŠ POZNANIK VAMPIR"
Učestvuju: Bojan Žikić i Peter Petrović

31. MAJ KNJIŽEVNA RADIONICA
Moderatori: Aleksandar Marković i Ivan Nešić

Za Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

VLADIMIR LAZOVIĆ

Predsednik Društva

 

Eto . . . to su vesti za danas.

Pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |