HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launćpad/8396/
 
13. 5. 2004.

(1) Neko je napravio izuzetno inteligentne, divne....

Mendeljejeve sisteme ne hemijskih elemenata, nego voća, povrća, životinja, riba, naučne fantastike, i ludih elemenata. To su zidni posteri, namenjeni za učionice, kabinete, radne sobe . . . ali svaki košta 29 dolara ili tako nešto. I, daleko preveliki da bi se mogli skenirati. Donosimo vam najbolje što možemo, naime, sken jednog ugla (gornjeg levog) Mendeljejeve tablice voća. One ostale se nude (engl. Periodic table of SF, fruits, vegetables, etc.) na raznim sajtovima, a postoji, kao što pomenusmo, i Majkl Svonvikova tablica SF, ali to je nešto sasvim drugo, čisto internetski interaktivni dokument, ali divan ( engl. Michael Swanwick's Periodic table of SF: http://www.scifi.com/scifiction/periodictable.html).

Eh, ako iko ima ovo . . . u nekoj ipak digitalizovanoj ali većoj varijanti . . . bilo bi divno imati to!

Donosimo i reklamu, na kojoj se vidi (ali, sitno!) cela tablica voća, i cela tablica povrća. To su prve tri slike za danas.

(2) Jedna hrabra mlada Ruskinja....

izvukla je nekako dozvolu vlasti za odlazak u Černobilj, pa sela na motocikl i odjurila u taj grad smrti. Ona se zove Elena, prezime ne znamo, dodala je sebi pseudonim "Dete brzine" (na engleskom Kid of Speed) a adresa njenog sajta je: www.kiddofspeed.com  (pazite, sa dva slova "d": kidd ). Preporučujemo da pogledate. Ima nekoliko desetina krajnje jezivih slika. One su relevantne za naučnu fantastiku kao prikaz kako bi cela severna hemisfera Zemlje mogla izgledati posle jednog osrednjeg nuklearnog rata. (Vi znate da mi sad svi čekamo, da li će mudžahedini uspeti da opale nuklearnu bombu u nekom američkom gradu, na primer u Njujorku.) Hiljade kvadratnih kilometara teritorije je napušteno, i biće zabranjena zona sledećih 300 do 600 godina. Tamo lunjaju mala krda divljih konja, a iz solitera raste žbunje. Koliko je bilo mrtvih? Pa, prva činjenica o tim velikim katastrofama sastoji se u tome što niko ne zna tačno koliko je bilo mrtvih, jer su razbijeni upravo oni socijalni mehanizmi koji bi mogli prikupiti tačne podatke o tome. Ali, odoka, oko 300.000 mrtvih. To je bila cena tog socijalističkog nuklearnog eksperimenta. Da podsetimo, to nije bila nuklearna eksplozija (nuklearno gorivo u elektranama NE MOŽE da eksplodira), nego eksplozija ogromne količine pregrejane vodene pare, koja je odvalila sa reaktora poklopac od armiranog betona težak oko hiljadu tona.

Zatim je gorela ogromna količina grafita, a taj gusti dim koji je odatle purnjao, izbacivao je i radioaktivne izotope naveliko. Elena je priložila i jednu arhivsku sliku, iz autobusa kojim su prevoženi na rad nesretni ruski regruti, kojima je stavljeno u zadatak da betoniraju novi poklopac, takozvani sarkofag, oko razvaljenog reaktora; bili su "zaštićeni" belom krpicom preko lica . . . Od njih gotovo niko nije ostao živ. Od slika koje je Elena napravila "mašući svuda Gajgerovim brojačem ispred sebe" verovatno najpotresnije su one iz dečjeg obdaništa koje se nalazi samo nekoliko stotina metara od reaktora. Kad je puklo, ljudi su u panici odvlačili decu odatle . . . Ni od njih gotovo niko nije ostao živ. Donosimo tri Elenine slike.

(3) Horor priča Dejana....

Ognjanovića "Neumrli" izašla je u PZAB pre nekoliko dana.

(4) Neki Japanci nameravaju....

da prodaju mobilnjake sa ugrađenim GPS (globalnim pozicionirajućim sistemom) u doglednoj budućnosti. Onda ćete uvek moći da znate u metar tačno gde se, na ovoj planeti, nalazite. Pa, i u noći, u najgušćoj magli, itd, sve dok vam mobilni radi.

(5) U subotu će, ako bude lepo vreme, kometa....

zvana "Nit" (engl. NEAT) biti vidljiva verovatno čak i golim okom, a dvogledom svakako, odmah posle zalaska sunca. Zašto baš tad? Zato što ona i jeste, u ovom trenutku, u blizini Sunca, ali je danju ne možete videti jer Sunce suviše blješti.

(6) Eurokon u Bugarskoj! Od 5. do 8. avgusta....

u bugarskom gradu Plovdivu biće održan Eurokon, ulaz besplatan, informacije na info@bgcon.org, sajt www.bgcon.org. Pa, oćemo li u Šabac na vašar?

(Mnogi Srbi znaju kako glasi pravi odgovor, onaj u pesmi, na to pitanje.)

(7) Emitori 442 i 444 su divni, izgledaju....

onako kao što je oduvek trebalo i kao što smo oduvek želeli (ali nismo imali mogućnosti) da izgledaju (osim što su latinicom, na žalost) ali, broj 442, koji ima izveštaj o Istrakonu, na zadnjoj korici donosi jedan kolaž slika sa te hrvatske konvencije - a jedna od tih slika nas je malo zbunila i zabrinula. Na njoj se, sa ostalim društvom, veseli jedna devojka obučena u nacističku uniformu, i salutira. Donosimo dve slike o tome, celu zadnju koricu i samo taj detalj. Pa, zašto se nije slikala ispred krematorijuma? I zašto nije stavila nogu na nekog jako, jako mršavog učesnika koji bi ležao na podu, maskiran u mrtvog Jevrejina u logoraškoj uniformi, da bi zabava bila duhovitija, urnebesnija?

Barem to, ako se već desilo, nije moralo da se stavi na koricu "Emitora".

 

Eto, dakle, posle 11 dana pauze, mnogo vesti, dobrih i loših, veselih i tužnih, pa, vi vidite.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |